Koalice chce zveřejňovat hlasování ministrů o zakázkách

Martina Machová Martina Machová
24. 6. 2010 23:09
Má to přispět k průhlednému rozhodování, dohodly se ODS, TOP 09 a VV
Ve vládě se zatím hlasuje tajně. Změní se to?
Ve vládě se zatím hlasuje tajně. Změní se to? | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Vyjednavači ODS, TOP 09 a Věcí veřejných ve čtvrtek večer přišli s téměř revolučním příslibem. Dohodli se, že vláda bude zveřejňovat, jak jednotliví ministři v kabinetu hlasovali při rozhodování o veřejných zakázkách.

Může to vypadat jako samozřejmost - ale všechny předchozí vlády výsledky hlasování odmítaly zveřejňovat, s odvoláním na to, že podle jednacího řádu "vláda rozhoduje ve sboru". Informace o hlasování jednotlivých ministrů tak obvykle byly jen neoficiální; kabinet se většinou nanejvýš omezil na konstatování typu "rozhodnutí bylo jednomyslné."

Pravděpodobný premiér Petr Nečas (ODS) prohlásil, že podobně jako vláda by měly postupovat i obce a kraje.

Plán na transparentní hlasování je součástí koaličního projektu boje proti korupci. Ten předáci "trojkoalice" ve čtvrtek večer začali projednávat poté, co uzavřeli kapitolu obrany a zahraniční politiky. 

V zahraniční a bezpečnostní politice jen potvrdili své středeční dohody, podle kterých se přesunou dvě miliardy z obrany na platy začínajících učitelů. To byl původně návrh Věcí veřejných, které ovšem chtěly obraně škrtnout hned 10 miliard.  

Vedle toho se politici shodli například na zrušení tradiční poslanecké výhody - jízdy veřejnou dopravou zdarma. „To neznamená, že by s ní poslanci neměli jezdit, ať ji ale podporují ze svého," komentoval rozhodnutí předseda VV Radek John.

Poslanecké náhrady by se podle koaliční dohody měly danit. Věci veřejné v tomto případě přistoupily na lehčí variantu svého záměru, ve kterém požadovaly vracení celých poslaneckých náhrad. Důvodem má být složitá administrace, která by prý nezajistila očekávané úspory.

 

Právě se děje

Další zprávy