Jména ministrů? Už dnes začne boj, slibuje "koalice"

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
29. 6. 2010 0:05
Pokud v úterý vyřeší K-devítka sporné body kolem právního řádu, začne jednat o ministrech
Jednání o koalici vedl Nečas poprvé jako premiér
Jednání o koalici vedl Nečas poprvé jako premiér | Foto: Jan Langer

Praha - Jednání o programu budoucí koalice narazilo na neshody v oblasti práva a boje proti korupci. Nejvyšší úroveň vyjednavačů ODS, TOP 09 a Věcí veřejných oproti plánu tuto kapitolu v pondělí večer neuzavřelo.

"Nadále zůstaly některé problematické otázky. Uvidíme, zda se zítra dohodneme nebo ne," prohlásil premiér Petr Nečas.

Konkrétně strany nenašly shodu v otázce přímé volby starostů, kterou prosazují VV. Neshoda panuje kolem toho, jak velkých obcí by se měla týkat a kdy poprvé by starosty vybírali přímo voliči (VV chtějí co nejdříve).

Dalšími dvěma problémy jsou spory kolem reorganizace cizinecké policie a změn ve služebním zákoně, který se týká policie.

"Souvisí to s tím, jak uspořit v rozpočtu ministerstva vnitra, ale přitom zachovat tu sílu protikorupčního boje," vysvětloval předseda VV Radek John, který si nárokuje křeslo ministra vnitra. "Boj proti korupci bude samozřejmě stát nějaké peníze a současně jsme nuceni k velkým úsporám."

"Zde dostatečně kvete i normální zločinnost, takže v jiných oblastech policie také moc šetřit nemůžeme" oponoval předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg. "Co českému občanu pomůže, že sice už nebude muset dávat obálku úředníkovi, zato mu vykradou byt?"

"Budeme jednat tak dlouho, dokud se neshodneme," řekl Nečas.

O ministrech už v úterý?

Petr Nečas připustil, že K-devítka mluvila také o víkendových mediálních přestřelkách, přestože po jmenování premiérem v pondělí dopoledne ještě říkal, že se tím vůbec zabývat nechce.

Po večerním jednání ale prohlásil, že "trojkoalice" už začne jednat o ministrech. A to přesto, že původně strany říkaly, že nejdřív doladí program a pak teprve budou rozdělovat vládní posty.

"Domluva je, že pokud se domluvíme úvodem na zítřejším jednání na těch třech bodech, tak přejdeme k jednání o jménech. Takže k tomu dojde," řekl Radek John.

"Aby nevznikaly spekulace a různé mediální vzkazy," neodpustil si premiér narážku na nedělní prohlášení Věcí veřejných, že pokud jejich předseda Radek John nedostane křeslo ministra vnitra, VV do vlády vůbec nevstoupí.

Kapitola "právo a boj proti korupci" přitom měla být teprve třetí zcela projednanou oblastí ze sedmi. Strany se už shodly na kapitolách "životní prostředí a zemědělství" a také "zahraniční politika a obrana". Za nejobtížnější kapitoly pak vyjednavači považují zdravotnictví a pak veřejné rozpočty, kam patří i důchodová reforma.

VV: Náměstek z řad ČSSD!

Věci veřejné by ale taky kromě ministerského postu pro Radka Johna rády, aby jedním z jeho náměstků byl člen ČSSD.

"Vnitro se musí odpolitizovat. Do této chvíle bylo obětí nějaké velké politické strany," vysvětloval nápad VV Radek John. "A náš návrh, že náměstci by měli být z různých stran, je součástí depolitizace ministerstva. Návrh jsme ale ještě vůbec neprojednávali na K-devítce."

Nechuť k tomuto nápadu dal hned vzápětí najevo premiér Nečas: "Doufám, že z textu koaliční smlouvy a především z těch podpisů bude i Věcem veřejným zřejmé, s kým podepisují koaliční smlouvu a s kým nikoliv."

 

Právě se děje

Další zprávy