Paroubek chce od vlády slib: Předčasné volby 2009

Domácí Domácí
19. 12. 2008 14:08
Je to podmínka za pomoc v době předsednictví EU
Jiří Paroubek a Mirek Topolánek
Jiří Paroubek a Mirek Topolánek | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Lídři koalice dostali v Kramářově vile od předsedy socialistů Jiřího Paroubka slíbenou pomoc v době předsednictví EU.

Má však těžko splnitelnou podmínku: ČSSD chce za dočasnou tolerenci slib, že na podzim 2009 budou předčasné volby do sněmovny.

"Je to závazná podmínka," řekl na tiskové konferenci s tím, že pokud koalice přistoupí na podmínky opozice, bude mít tři čtvrtě roku klid na práci.

"Půl roku je předsednictví, pak jsou dva měsíce prázdniny a další měsíc potrvá, než se svolá schůze sněmovny," vysvětlil.

Koalice však na takovou podmínku přistoupit nechce.

"My nechceme předčasné volby. Nikdo zatím ta jednání neukončil, uvidíme, jak to poběží dál," řekl Aktuálně.cz šéf poslaneckého klubu ODS Petr Tluchoř. "Nedovedu si představit, že bychom přistupovali na nějaké ultimativní podmínky typu předčasných voleb," dodal.

Sociální demokraté dohodu s koalicí zároveň podmiňují ratifikací Lisabonské smlouvy nejpozději do 28. února příštího roku. A to oběma komorami parlamentu.

Za nezbytnost považuje i zahájení diskuse o závazném termínu přijetí eura.

Chceme spolu vládnout dál, shodla se koalice 

Paroubek před novináře předstoupil po jednání s lídry koaličních stran, s nimiž se setkal v Kramářově vile.

Devět zástupců ODS, KDU-ČSL a Strany zelených se sešlo už ráno v budově Úřadu vlády. Posléze potvrdili, že chtějí nadále společně vládnout. "Máme poměrně jasno po dnešním jednání K9 v tom, jakým způsobem budeme od začátku roku pokračovat," řekl po jednání Topolánek.

Jedním z bodů je například obměna kabinetu. O ní předseda vlády mluví už řadu týdnů, ale bez konkrétního výsledku. Naposledy včera řekl další z termínů, kdy hodlá změny dokončit - nyní jsou podle jeho vyjádření mezníkem vánoční svátky případně začátek dalšího roku.

Koho ve vládě vymění, není jasné. Nejvíc se mluví o ministru dopravy Aleši Řebíčkovi, ale ani zprávu o jeho odchodu nelze zatím nijak v politických kruzích věrohodně potvrdit.

V souvislosti ze změnami padají jména i dalších asi pěti ministrů.

Topolánkovi se nedaří zatím ani získat někoho na nový post ekonomického vicepremiéra - odmítl mu jak předseda Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Míl, tak exministr socialistických vlád Jiří Rusnok. Jeho odmítnutí dnes citují Hospodářské noviny.

 

Právě se děje

Další zprávy