Když změnit vládu, tak tento týden, řekl Topolánek

Kateřina Eliášová
16. 12. 2008 10:00
Kdo, kdy a kolik ministrů opustí vládu?
Kongres ODS: Mirek Topolánek obcházel diskutující skupinky v předsálí
Kongres ODS: Mirek Topolánek obcházel diskutující skupinky v předsálí | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Premiér Mirek Topolánek poprvé od kongresu ODS připomněl, že přemýšlí o tom, jak směnit svůj vládní tým.

"K jasným rozhodnutím i o změnách ve vládě musí dojít tento týden," řekl dnes po jednání grémia ODS.

Obměnu vládního týmu přitom musí premiér projednat s lídry koaličních stran.

Ti se sejdou dnes, především kvůli tomu, aby se dohodli na tom, jak vláda hodlá změnit poplatky ve zdravotnictví. Nad těmi se zítra zasedne sněmovna a na programu bude mít návrh ČSSD, která chce poplatky měnit radikálněji než koaliční strany.

Aktuálně.cz minulý týden z důvěryhodného zdroje zjistilo, že teprve pak se bude Topolánek naplno věnovat rekonstrukci kabinetu, o níž mluví už od voleb.

Topolánek například oznámil, že bude mít nového vicepremiéra pro ekonomiku. Minulý týden jeho nabídku odmítl šéf Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Míl a nyní se mluví se o exministru financí z dob vlády ČSSD Jiřím Rusnokovi.

Rusnok však svou kandidaturu nepotvrzuje. "Nikdo se mnou v této souvislosti nic nekonzultoval," řekl Aktuálně.cz.

Počítám s tím, že skončím

Politici všech tří koaličních stran v rozhovorech s redaktory Aktuálně.cz řekli, že ani oni sami přesně nevědí, co má premiér v plánu. Mnozí ministři ale už teď počítají s tím, že mohou skončit.

Například ministryně pro lidská práva a menšiny Džamila Stehlíková je na odchod z vlády připravena.
 
"Nebylo by pro mě šokující, kdybych ve vládě skončila. Ale nemám na to vliv, proto jsem tak klidná. Karty jsou rozdány a je to na rozhodnutí těch tří hráčů koalice," řekla v rozhovoru pro Aktuálně.cz.

Foto: Ondřej Besperát
Džamila Stehlíková: Počítám, že můžu ve vládě skončit

Jména v osudí?

Naopak ministr Julínek, za jehož reformu zdravotnictví jej kritizují i koaliční partneři, očekává, že jej premiér podrží. Uvedl to v rozhovoru pro Hospodářské noviny.

V souvislosti s možným odchodem Julínka z ministerstva se objevilo hned několik jmen, nejčastěji europoslance Milana Cabrnocha.

"Žádnou nabídku jsem nedostal. Uznávám ovšem, že jsem jeden z lidí, který přichází v úvahu," sdělil Aktuálně.cz. Cabrnoch. Ten platí ve straně za znalce zdravotní problematiky.

Řebíček neutíká

"Neutíkám z boje, to určitě ne. Sice jsem unavený, ale pan premiér si mě najal na čtyři roky, tak mu je dám, pokud je bude celé chtít," vyjádřil se k možnému odchodu z vlády už dříve ministr dopravy Aleš Řebíček.

Končící středočeský hejtman Petr Bendl už premiéra Topolánka vyzval k odchodu z čela strany. Topolánek v neděli připustil, že by stranu vést nemusel, pokud by se v ODS našla vhodná osobnost.
Končící středočeský hejtman Petr Bendl už premiéra Topolánka vyzval k odchodu z čela strany. Topolánek v neděli připustil, že by stranu vést nemusel, pokud by se v ODS našla vhodná osobnost. | Foto: Ondřej Besperát

Zda jej nahradí bývalý hejtman a místopředseda ODS Petr Bendl, také není jasné. "Příští týden se budeme o všem bavit," řekl Aktuálně.cz Bendl.

Dalšími jmény na výměnu, o nichž se mluví, ale nikdo je nepotvrzuje, je ministryně obrany Vlasta Parkanová a ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil.

Ten se dostal do problému v souvislosti s aférou vicepremiéra Jiřího Čunka, letos ale prosadil jako první polistopadový ministr spravedlnosti změnu socialistického trestního práva.

Radit se budou nejvyšší orgány stran

Ať už bude chtít Topolánek udělat jakékoliv změny, rozhodně je musejí probrat a souhlasit s nimi i nejvyšší orgány koaličních stran.

"Například u nás by o tom rozhodl celostátní výbor strany, který se v případě nutnosti dokáže sejít i do dvou a půl hodin," uvedl Pavel Severa.

 

Právě se děje

Další zprávy