Vítězný Topolánek: Trojkoaliční vláda? Mohou být i jiné

Kateřina Eliášová
7. 12. 2008 13:08
Premiér o několika variantách "půdorysu" kabinetu
Kongres ODS: Mirek Topolánek děkuje delegátům za své znovuzvolení. Získal přibližně 60% hlasů.
Kongres ODS: Mirek Topolánek děkuje delegátům za své znovuzvolení. Získal přibližně 60% hlasů. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Nově zvolený předseda ODS a premiér Mirek Topolánek na své tiskové konferenci poprvé připustil, že by jeho vláda složená z ODS, zelených a lidovců nemusela být jedinou možností, která se po vysočanském kongresu nabízí.

Topolánek sám několikrát zopakoval, že on sám je pro zachování trojkoaliční vlády.

"Určitě nebudeme chtít rezignovat na programové prohlášení a určitě budeme chtít realizovat svoji misi. Pokud to nebude možné, budeme hledat i jiný půdorys, ať už vládnutí, případně našeho opozičního angažmá," uvedl premiér.

Připustil, že se teď rýsuje několik scénářu povolebního (přesněji pokongresového) uspořádání.

"Takových scénářů může být deset. Jestli ta vláda bude mít stejnou architekturu, jestli bude složena ze stejných stran, jestli to bude vláda menšinová či většinová, jestli to bude vláda, která bude tolerovaná nebo ne," odpověděl Topolánek na otázku, jak by se eventuálně mohla vláda změnit.

Koalice už o vládě jednala

Vicepremiér a předseda zelených Martin Bursík poté v České televizi uvedl, že o budoucnosti vlády a jejím složení se už v koalici předběžně jednalo.

Topolánek o jiných variantách vlády začal mluvit poté, co byl dotazován na případnou rekonstrukci kabinetu, kterou už dříve připustil.

"Je zcela evidentní, že v každém tom scénáři ty úpravy budou jiné a jinak razantní nebo taky žádné," řekl premiér. A dodal, že je nekorektní popisovat jednotlivé změny bez toho, aniž by věděl, jaký půdorys vláda mít bude.

Mezi nejčastěji zmiňované členy vlády, kteří by měli odejít, patří ministr zdravotnictví Tomáš Julínek. Přibýt by měl naopak post vicepremiéra pro ekonomiku. Do něj by podle dostupných informací mohl usednout šéf svazu průmyslu Jaroslav Míl.

Topolánek se sejde s Klausem

Topolánek řekl, že v prvních dnech po kongresu bude chtít mluvit s prezidentem Václavem Klausem, který se na kongresu v sobotu ráno vzdal funkce čestného předsedy strany.

Mluvit chce také co nejdříve s koaličními partnery a také s Jiřím Paroubkem, se kterým koalice vyjednává "klid zbraní" při českém předsednictví Evropské unii.

 

Právě se děje

Další zprávy