Paroubek chválí Topolánka. S převzetím vlády ale počítá

Domácí Domácí
13. 12. 2008 14:52
Předčasné volby by měly být v půli roku 2009, domnívá se šéf opozice
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Šéf ČSSD Jiří Paroubek na sobotním jednání ústředního výboru strany uvedl, že sociální demokraté by měli začít s budováním příštího týmu úřadu vlády. Podle něj je reálný výsledek ČSSD v dalších volbách 35 procent získaných hlasů.

Paroubek rovněž podle serveru České noviny prohlásil, že nejvhodnějším termínem předčasných voleb by byla polovina příštího roku, tedy po českém předsednictví EU.

Předseda ČSSD také po jednání ústředního výboru strany prohlásil, že se ODS začíná vzpamatovávat z porážky v krajských a senátních volbách a pochválil premiéra Mirka Topolánka. "Pan Topolánek na sobě pracuje, je to vidět," prohlásil podle serveru České televize a dodal, že se Topolánek v posledních týdnech nedopustil velkých chyb.

Širší vedení sociální demokracie v sobotu rovněž potvrdilo nominaci Jiřího Havla, bývalého vicepremiéra pro ekonomiku, jakožto lídra ČSSD pro volby do Evropského parlamentu.

Čtěte více: Lídrem eurokandidátky ČSSD bude ekonom Jiří Havel

Podle České televize Paroubek hovořil také o plánované středeční schůzi poslanecké sněmovny. ČSSD na ní chce prosadit zrušení zdravotnických poplatků. V této souvislosti Paroubek uložil za úkol sociálním demokratům, kteří na krajské úrovni spolupracují s ODS, aby na ně apelovali a jejich prostřednictvím pak přesvědčili některé občansko-demokratické poslance k podpoře tohoto návrhu.

Ke spolupráci s komunisty na krajské úrovni Paroubek podle serveru České noviny řekl, že byla vynucená pragmatickým řešením a že KSČM nepřestává být hlavním protivníkem sociálních demokratů na levici. "Naše ochota spolupracovat s komunisty na nižších úrovních nesleduje jejich posilování, ale postupné oslabování, eventuálně jejich transformaci ve skutečné demokraty," řekl Paroubek.

 

Právě se děje

Další zprávy