Topolánek oznámí změny ve vládě až po Novém roce

Domácí Domácí
18. 12. 2008 18:58
Ještě v pondělí hovořil o konci tohoto týdne
Mirek Topolánek možná změní vládu.
Mirek Topolánek možná změní vládu. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Premiér Mirek Topolánek dnes hned dvakrát posunul termín, na který proklamuje změny ve vládě.

Původně je chtěl oznámit do konce toho týdne. Dnes mluvil nejprve o Vánocích a večer řekl, že změny se veřejnost dozví až po Novém roce.

Česká televize citovala jeho vyjádření, podle něhož oznámí proměnu kabinetu do Vánoc. K tomu podle veřejnoprávní stanice přidal dovětek: "Pokud to stihnu."

Ještě v pondělí předseda vlády hovořil v souvislosti se změnami ministrů o konci tohoto týdne. "K jasným rozhodnutím i o změnách ve vládě musí dojít tento týden," řekl po jednání grémia ODS.

Dnes televizi řekl, že výměny v kabinetu by pak udělal v lednu.

Brown podpořil Topolánka

Obměnu vládního týmu musí premiér projednat s lídry koaličních stran. Podle informací deníku Aktuálně.cz by se jednání mohla konat o víkendu.

Dnes byl premiér v Londýně, kde hovořil s britským premiérem Gordonem Brownem. Ten prohlásil, že má důvěru v nadcházející české předsednictví a že podporuje priority, stanovené českou vládou.

Topolánkovu koalici však před debatami o vládě čeká zítra jednání o zdravotnických poplatcích. Sněmovna bude rozhodovat, do jaké míry se jejich systém změní a koalice dosud projednává společný návrh.

Kdo a kdy

O tom, jaké změny budou, jde v politickém zákulisí mnoho informací, které se však často navzájem vyvracejí. Aktuálěn.cz se zatím nepodařilo žádnou z nich věrohodně ověřit.

Mirek Topolánek a Miroslav Kalousek.
Mirek Topolánek a Miroslav Kalousek. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Topolánek například oznámil, že bude mít nového vicepremiéra pro ekonomiku. Minulý týden však jeho nabídku odmítl šéf Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Míl, nyní se mluví se o exministru financí z dob vlády ČSSD Jiřím Rusnokovi, ale ten to nepotvrzuje.

"Nikdo se mnou v této souvislosti nic nekonzultoval," řekl Aktuálně.cz.

Počítám s tím, že skončím

Politici všech tří koaličních stran v rozhovorech s redaktory Aktuálně.cz řekli, že ani oni sami přesně nevědí, co má premiér v plánu. Mnozí ministři ale už teď počítají s tím, že mohou skončit.

Například ministryně pro lidská práva a menšiny Džamila Stehlíková je na odchod z vlády připravena.

"Nebylo by pro mě šokující, kdybych ve vládě skončila. Ale nemám na to vliv, proto jsem tak klidná. Karty jsou rozdány a je to na rozhodnutí těch tří hráčů koalice," řekla v rozhovoru pro Aktuálně.cz.

Jména v osudí?

Další jména, která v souvislosti s obměnou kabinetu padají? Ministr zdravotnictví Tomáš Julínek, ministr dopravy Aleš Řebíček, ministryně obrany Vlasta Parkanová, ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil.

Jejich nástupci? Za Řebíčka například bývalý středočeský hejtman Petr Bendl, za Julínka europoslanec Milan Cabrnoch.

Bendl se však kolem své nominace dává vyhýbavé odpovědi, Cabrnoch pak říká: "Žádnou nabídku jsem nedostal. Uznávám ovšem, že jsem jeden z lidí, který přichází v úvahu."

 

Právě se děje

Další zprávy