Paroubek: Budeme mít šéfa sněmovny

Martina Macková
9. 8. 2006 16:40
Praha - ČSSD zřejmě získá přechodně šéfa sněmovny, pak se domluví vláda. Vše se ale doladí na Hradě až v pátek.

Schůzka lídrů pěti stran na Hradě naznačila, jak chce prezident Klaus vyřešit pat.

Prezident se dnes snažil přimět politické lídry, aby se nejprve domluvili na obsazení křesel ve sněmovně a poté až dojednali vládu. Poslanci již dva měsíce nepracují.

"Naše jednání neblokuje jiná jednání k celkovému řešení povolební situace. Je doplňkem. Soustředili jsem se výlučně na možnost, aby byla v pondělí zprůchodněna sněmovna," řekl po jednání Václav Klaus.

"Naformulovali jsem celou řadu možností, ale neuzavřeli jsme toto jednání. Do pátku dopracujeme formulace detailů tohoto řešení. To je jediný závěr."

Vláda ODS, sněmovna ČSSD

Premiér Jiří Paroubek ale uvedl, že v pátek mají lídři přinést na druhou část jednání další návrhy, princip je však jasný.

"Ať je Topolánek předsedou vlády a sociální demokrat předsedou sněmovny. Kandidáta na pondělní volbu navrhneme a měl by být jediný, jinak by tato jednání neměla smysl," řekl Paroubek.

Strany mají pravděpodobně do pátku čas na zformulování podmínek, za kterých by podpořily kandidáta ČSSD na post předsedy sněmovny. Zatím je na stole jediná podmínka.

Sociálnědemokratický šéf komory by měl být jen dočasný. "Míra dočasnosti je v jednání," říká Paroubek.

"Časově omezený mandát předsedy sněmovny za ČSSD navržený prezidentem podporuji," uvedl ČTK předseda ODS Mirek Topolánek. Občanští demokraté ale budou požadovat, aby předseda podal demisi dříve, než by měl možnost ovlivnit pověření nového předsedy vlády při třetím pokusu o sestavení kabinetu.

Sněmovna nemá zvolené nové vedení a fakticky nefunguje. A to proto, že součástí dohod o novém kabinetu má být i plán, která partaj obsadí post šéfa sněmovny. Jenže politici se nemohou na nové vládě shodnout.

Třetí pokus pro ČSSD?

Jiří Paroubek také prozradil, že Klaus dnes naznačil možnost dát sociálním demokratům šanci na sestavení vlády.

"Prezident poprvé připustil, že bych mohl být v některém kroku pověřen sestavením vlády. Je to věc, kterou jsem chtěl slyšet od samého začátku. Musíme trvat na tom, abychom mohli být v jednom z dalších pokusů také osloveni, patří to k parlamentárním zvyklostem v celé Evropě a jsem rád, že se k tomu dostáváme i u nás," řekl Paroubek a dodal: "Netvrdím, že to tak dopadne."

Pokud by byl zvolen sociální demokrat šéfem sněmovny bez omezeného mandátu, mohl by právě třetí pokus o sestavení vlády, která by se ucházela o důvěru sněmovny, připadnout ČSSD.

ODS ale nadále s ČSSD jedná o podpoře své menšinové vlády. "Dohoda o podmínkách tolerance pro tuto vládu se zatím nerýsuje. Určitě nebude do pátku," řekl Aktuálně.cz mluvčí ODS Jiří Sezemský. Dodal, že ODS si ale přeje nejen podporu ODS, ale i dalších dvou stran - KDU-ČSL a Strany zelených.

Mirek Topolánek uvedl, že se snaží vyjednat vládu na celé čtyři roky. "Pokud by se nám to nepovedlo, pak připadá v úvahu jen jakási překlenovací vláda, která nás dovede k předčasným volbách v příštím roce," řekl Topolánek.

 Občanští demokraté odmítají verzi menšinové vlády, kterou dnes zveřejnil Jiří Paroubek a která by kromě členů ODS měla mít jako členy nezávislé odborníky navrhované i ČSSD. "Na to nepřistoupíme," řekla ODS.

Výzkum potvrdil podporu ODS

Zatímco na Hradě se jednalo, vyšel už druhý průzkum veřejného mínění, který potvrdil, že během povolební politické krize roste podpora občanských demokratů.

V pondělní volební prognóze společnosti Factum Invennio vyšlo, že by nyní ODS volilo 41 procent lidí, sociální demokraty o deset procent méně.

Dnešní průzkum společnosti Median zjistil, že v červenci by ODS hlas dalo 41,8 procenta voličů, zatímco ve volbách vyhrála se ziskem 35,5 procenta hlasů.

ČSSD, KSČM a KDU-ČSL zaznamenaly od červnových voleb mírný pokles, u Strany zelených se aktuální preference v podstatě neliší od volebního výsledku.

 

Právě se děje

Další zprávy