Malé strany říkají novým volbám ANO

Martina Macková
7. 8. 2006 21:32
Praha - Jsou ze hry o vládu venku, i když ODS je vynechat nechce. Lidovci a zelení by však nyní už raději nové volby.

Tento týden skončí projekt trojkoalice. Po pátečním jednoznačném gestu zelených i lidovců začalo tzv. smírčí řízení, které má dohodu o vládě ukončit. Jak jinak - zase dohodou.

Strany se zatím nesešly, ani neví, kdy oficiální spolupráci ukončí. "Je to jen formalita," tvrdí a nechávají zatím čas předsedovi ODS na jednání s ČSSD.

Volby nejčistší řešení pro voliče

Zatímco ještě před týdnem strany prezentovaly nové volby jako naprosto poslední možnost, právě kvůli voličům, dnes už jsou někteří opakování voleb schopny vidět jako pro voliče nejsolidnější řešení.

"Je to čisté a poctivé řešení pro voliče," řekl Aktuálně.cz šéf zelených Martin Bursík.

Přesto ještě připouští, že by jeho strana mohla pomoci ODS s menšinovou, byť přechodnou vládou. "Ať by to byla menšinová vláda vítěze nebo poloúřednická typu Tošovského vlády, obě by vedly k předčasným volbám. Vládu ODS bychom však podpořili, ale jen pokud by tam nebyly jakékoliv náznaky opoziční smlouvy," řekl Bursík.

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Podle něj by vláda, která by si "zasloužila" podporu zelených, měla hledat podporu ve sněmovně na jednotlivé projekty a s opozicí by si měla dohodnout jen nminimu, které by umožnilo základní reformy.

S volbami už počítá i ODS. V případě, že ostatní strany nebudou chtít podpořit její menšinovou vládu. "Pak považujeme za jediné možné další řešení vytvoření přechodné vlády, jejímž jediným cílem bude přivést zemi k předčasným volbám," uvedla včera výkonná rada. 

Nepodpoříme vládu ODS

Oficiální stanovisko KDU-ČSL k menšinové vládě ODS je jasné: NE. "Měli bychom problém takovou vládu podpořit. Buď by měla být sestavena standardní vláda nebo by bylo lépe vypsat předčasné volby," řekl mluvčí strany Ondřej Jakob.

Není to však tím, že by to byla jedna z mála vlád od roku 1989, ve které by lidovci chyběli?

"Ne, to vůbec ne," brání se místopředseda a dlouholetý poslanec Jan Kasal. "Menšinová vláda ODS s podporou ČSSD, k tomu nás nepotřebují, nedává to smysl. Kdyby se sestavila duhová koalice, to je něco jiného. Ale varianta menšinové vlády ODS nepomůže a nám taky ne," dodal.

I když mezi lidovci to zase tak jednoznačný názor není. "Zatím jsme žádný návrh neviděli, ani o tom nejednali, je otázka, zda bychom to odmítli," řekl Aktuálně.cz lidovecký ministr dopravy Milan Šimonovský.

"Ale podporu opoziční smlouvě číslo dvě určitě ne. To by pro nás bylo lepší být v opozici," dodal.

ODS ale i včera zopakovala, že dohodu s ČSSD odmítá. "Výkonná rada ODS důrazně odmítá jakoukoli formu spolupráce ODS a ČSSD v podobě otevřené či skryté velké koalice," uvedla.

Nebojíme se o své voliče

Malé parlamentní strany se i přes výraznou polarizaci voličů a klesající zájem o svůj výsledek v dalších volbách nebojí.

Lidovečtí poslanci Cyril Svoboda a Milan Šimonovský.
Lidovečtí poslanci Cyril Svoboda a Milan Šimonovský. | Foto: Ondřej Besperát

"Horší by to nebylo," věří lidovci. "I když záleží na tom, podle jakého zákona by se volilo. Minimum, co by se mělo změnit, je změna počtu poslanců na lichý," míní Kasal, který by uvítal, kdyby poslanců bylo ne o jednoho více, ale méně. "V sněmovně je stejně pouze 199 míst," říká.

Jeho kolega Milan Šimonovský je skeptičtější. "Nové volby, to by pro nás mohlo být nepříjemné, letošní volby dopadly špatně. A to i přes dobrou práci ve Špidlově vládě," míní.

Sebevědomí zelených naopak posílilo: Získali bychom víc, tvrdí jejich předseda Martin Bursík. "Myslím, že by nás voliči poslali do Parlamentu znovu a ještě bychom mohli posílit. Profilovali jsme se jako solidní a odpovědná strana, jsme alternativou pro voliče," říká Bursík.

Potvrzuje to také dnes zveřejněný průzkum agentury Factum Invenio, podle kterého by v případných nových volbách mohli zelení získat namísto dnešních 6 hned 14 mandátů. Lidovci pak 13 mandátů (dnes mají rovněž 13).

ODS posílila - Celý článek ČTĚTE ZDE

Vedení zůstane, do voleb jistě

Malé strany ale nechtějí poté, co vypadly ze hry o vládu, měnit svá vedení. Vyčkávají na případné opakování voleb do sněmovny a na další podzimní volby.

"V tuto chvíli se nejedná o změně," tvrdí místopředseda lidovců Kasal. Připomíná, že šéf KDU-ČSL po červnových volbách Miroslav Kalousek nabídl, aby členové nespokojení s výsledky svolali republikový sjezd. Ten se nekonal.

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

"Ještě nás čekají komunální a senátní volby," říká a jako jeden z vyjednavačů dodává: "Nevidím ale mnoho chyb, které bychom ve vyjednávání udělali. Jiří Paroubek nechtěl slyšet argumenty, asi věděl, kam to tlačí. My jsem museli udělat pokus a když jsme nenašli podporu, není jiná cesta než uvolnit ruce vítězi ODS."

Předseda zelených Martin Bursík také míní, že vyjednavači z menších stran jsou na současném výsledku bez viny. " I kdyby tam namísto nás seděli tři naprogramované stroje, kteří nikdy chybu neudělají, dopadlo by to stejně," řekl Bursík.

Poslanec Milan Šimonovský ovšem připouští, že nespokojené hlasy u lidovců přesto zaznívají. Ovšem ne kvůli případné neúčasti ve vládě, ale kvůli celkovému image, který strana dnes má.

"Sedm procent je málo pro samostatnou politiku. Je třeba lépe vysvětlovat obraz KDU-ČSL voličům, tak abychom příští volby neprohráli. Tak mohou znít argumenty kritiků," řekl Šimonovský.

 

Právě se děje

Další zprávy