ODS posílila, ve volbách by vyhrála

Simona Holecová
7. 8. 2006 14:10
Praha - Pozice ODS dva měsíce po volbách výrazně posílila. Vyplývá to z první povolební prognózy, podle níž by nyní stranu volilo 41 procent občanů.
Mirek Topolánek, Miroslav Kalousek a Martin Bursík.
Mirek Topolánek, Miroslav Kalousek a Martin Bursík. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Ještě v červnových volbách vyhrála ODS se ziskem 35,5 procenta hlasů.

Ostatní parlamentní strany si v šetření společnosti Factum Invenio ani nepolepšily, ani nepohoršily.

Volit by šlo méně lidí

Průzkumu se na přelomu července a srpna zúčastnilo 965 občanů starších 18 let. Ti odpovídali nejen na to, koho by volili, ale zda by k volbám vůbec šli. A také - jakou vládu by si přáli.

Infobox
Autor fotografie: Ludvík Hradilek

Infobox

STRANICKÉ PREFERENCE

Strana Podpora k 2. srpnu (v procentech) ODS

25,1

ČSSD

18,7

KSČM

7

Zelení

5,7

Lidovci

4,2

Poznámka: Jedná se o aktuální procentní podporu stranám ze všech oprávněných voličů.

VOLEBNÍ ZISKY

Strana Volební model k 2. srpnu (v procentech) ODS

41

ČSSD

30,8

KSČM

12,3

Zelení

6,9

Lidovci

6,3

Poznámka: Jedná se o propočet procentuální podpory, který zohledňuje chování lidí u voleb a nerozhodnuté voliče.

Analytici Factum zjistili, že dva měsíce dohadování o novém kabinetu už si vybraly svou daň. K volbám by se nyní dostavilo téměř o deset procent lidí méně, než kolik jich šlo hlasovat v červnu.

Zatímco červnová účast se vyšplhala na 64,5 procenta oprávněných voličů, z aktuálního výzkumu vyplývá, že na přelomu července a srpna 2006 by se voleb do Poslanecké sněmovny zúčastnilo 56,5 % voličů.

Jak by svým hlasováním rozhodli?

Prognóza jednoznačně hraje do karet ODS.

Výzkumníci zisk stran spočítali nejen podle aktuálního stavu stranických preferencí. V potaz vzali také to, že více než třetina veřejnosti se k žádné straně nepřiklání (8 procent voličů neví, komu by dalo svůj hlas, zbytek by hlasovat nešel). K tomu je potřeba zohlednit také dlouhodobé trendy v chování lidí ve volebních místnostech.

Zelení by porazili lidovce

Přepočteno - pětiprocentní hranici, která je pro vstup do Poslanecké sněmovny nutná, by se opět podařilo překonat pěti politickým stranám.

ODS by pravděpodobně získala 85 mandátů, ČSSD 63 mandátů, KSČM 25 mandátů, Strana zelených 14 mandátů a KDU-ČSL 13 mandátů.

"I když odhad mandátů je rovněž zatížen určitou výběrovou chybou, která může pro kteroukoli z uvedených stran představovat odchylku 2 poslaneckých křesel, spolehlivou většinu ve Sněmovně by získala buď trojkoaliční vláda ODS, KDU-ČSL a Strany zelených, nebo velká koalice ODS a ČSSD," upozornil ředitel společnosti Jan Herzmann.

První variantu - tedy vládu trojkoalice - přitom lidé považují za nejlepší řešení. Preferovaná je také možnost předčasných voleb. "Pro každou z těchto možností se však vyslovila méně než pětina občanů," doplňuje Herzmann.

Velkou koalici? Souhlasí jeden z osmi

Velkou koalici ODS a ČSSD preferuje pouze jeden člověk z osmi. Ještě méně přijatelnými jsou menšinové vlády ODS, respektive ČSSD, případně vznik takzvané duhové koalice všech parlamentních stran.

Třetina veřejnosti nemá představu o tom, jaký by měl být budoucí vývoj na politické scéně.

 

Právě se děje

Další zprávy