Šéf ODS: Nechci vládu za každou cenu

Redakce DOM
8. 8. 2006 15:20
ON-LINE - Dva měsíce prosazoval vládu trojkoalice. Nyní začíná jednat od nuly s ČSSD. V on-line rozhovoru řekl, že stále věří v úspěch své vlády.

Mirek Topolánek se k otázkám čtenářů on-line deníku Aktuálně.cz posadil krátce před druhou hodinou odpolední.

Předem se omluvil za to, že jistě nezvládne odpovědět na všechny dotazy. Během prvních tří minut jich do připraveného formuláře "naskákalo" na třicet, během dalších dvaceti minut pak plných 254 otázek.

Infobox
Autor fotografie: Ondřej Besperát

Infobox

Na mnohé z nich reagoval vtipy - například, když byl tázán, zda nevidí Jiřího Paroubka jako kohouta na cizím smetišti. "Za vtipnější bych pokládal, kdybyste napsal, že Topolánek připomíná slepici, která běhá kolem hnojiště, na kterém sedí kohout Paroubek a slepice Topolánek si pro sebe říká: Ještě tři kola, aby si nemyslel, že jsem úplně prodejná."

Jindy zas přiznal, že se jej po nekonečném vyjednávání o vládě: "už několikrát zmocnil pocit marnosti." Přesto je pevně přesvědčen, že nakonec právě on usedne do premiérského křesla s menšinovou vládou ODS. I když: "Určitě nevstoupíme do vlády za každou cenu," řekl.

Tvrdí, že spolčení s ČSSD v podobě opoziční smlouvy nebo velké koalice je vyloučeno. "ODS je v názoru na nemožnost velké koalice absolutně jednotná a neznám jediného politika ODS, kdo by s praporem velké koalice veřejně vystoupil," řekl v on-line rozhovoru.

Svého politického rivala Jiřího Paroubka nijak ostře nekritizoval. Naopak. "Chtěl bych upozornit na to, že jednou z podmínek, kterou Jiří Paroubek akceptuje, je šetření a došetření korupčních skandálů. V tomto byste mu možná křivdil," reagoval na připomínku, že ČSSD je "banda korupčníků".

ODPOVĚDI MIRKA TOPOLÁNKA ČTĚTE ZDE:

 

Právě se děje

Další zprávy