Klaus má plán, jak odblokovat pat

Martina Macková
8. 8. 2006 20:08
Praha - Prezident Václav Klaus oznámil, že přichystal scénář, který pomůže odblokovat Sněmovnu. Poslanci už téměř dva měsíce nepracují.
Bavili jsme se o strategii ČSSD. Ale to si necháme pro sebe, říkal prezident Klaus.
Bavili jsme se o strategii ČSSD. Ale to si necháme pro sebe, říkal prezident Klaus. | Foto: Ondřej Besperát

Hlava státu svůj záměr prozradila v úterý večer v pořadu Radiofórum Českého rozhlasu. Šlo o vůbec první velký rozhovor, který Klaus od voleb poskytl.

Sněmovna nemá zvolené nové vedení a fakticky nefunguje. A to proto, že součástí dohod o novém kabinetu má být i plán, která partaj obsadí post šéfa sněmovny. Jenže politici se nemohou na nové vládě shodnout.

Kvůli nefunkční sněmovně si prezident pozval na středu na Pražský hrad zástupce všech parlamentních stran.

"Ty dva měsíce už jsou opravdu dlouhá doba a myslím, že je potřeba s touto situací pohnout. Samozřejmě vím, že všechno záleží na dohodě politických stran, že jim to nikdo nemůže vnutit zvnějšku, shora, zdola nebo odkudkoliv. Mám jistý plán a jistý záměr a pokusím se tuto pětici nějak přesvědčit, abychom ten první krůček ke zprůchodnění Poslanecké sněmovny mohli udělat," uvedl včera Václav Klaus.

Dodal, že schůzka na Hradě bude výlučně o zprůchodnění sněmovny. "To, jaká jsou jednání politických stran, je dnes mimo můj zájem. Nepředpokládám, že zítra padne jediné slovo o vládě a její podpoře či nepodpoře."

V pátek se má také uskutečnit jednání s Mirkem Topolánkem o dalších možných variantách vládnutí.

Netlačme na vládu

Prezident k jednání přizval i šéfa komunistů Vojtěcha Filipa: "Možná je třeba dát dohromady všechny, aby nikdo neměl pocit, že je ten či onen krok dělán na úkor jiného. Aby neměli tento pocit, proto pět účastníků."

Z vyjádření Václava Klause vyplynulo, že prezident již rovněž nevěří ve vznik středopravého kabinetu trojkoalice - ODS, zelených a lidovců.

"Museli projít martyriem 9 týdnů a dospět k závěru, že tudy cesta nevede, i kdybychom si to strašně moc přáli. Nechci slyšet přání, ale analýzu možného... Události se změnily, některé snahy skončily a nastává čas pro iniciativu jiného typu. Hlavně není možné dopustit oprávněnou nebo neoprávněnou diskreditaci politické scény, která pokračuje nefungováním státu," dodal prezident.

Foto: Aktuálně.cz

Prezident naznačil, že ale na vytvoření vlády tolik netlačí. "Chceme-li získat smysluplnou vládu, nemá smysl, abychom vyhrocovali termíny do krajnosti," řekl.

Pátek jako termín pro informativní schůzku, na které mu má Mirek Topolánek oznámit výsledek jednání, podle něj vznikl tím, že si politici sami určili, kdy chtějí zvolit čelo sněmovny.

Nemohl jsem jmenovat premiéra

Václav Klaus také vysvětloval, proč nejmenoval hned po volbách nového premiéra.

Podle některých to mohlo posunout jednání, která jsou velmi zdlouhavá.

"Lidé, kteří toto říkají, si nevidí na špičku nosu. Není možné jmenovat novou vládu, dokud neskončí stará vláda. Nepovažoval jsem za vhodné a rozumné dvojvládí dvou premiérů umožnit. Sám jsem to zažíval vedle premiéra Tošovského a byla to absurdní situace," řekl Klaus.

Oposmlouva se špatně interpretuje

Prezident obsáhle hovořil i o případné spolupráci pravicové ODS s levicovou ČSSD. Tu občanští demokraté - alespoň v podobě koalice - striktně odmítají.

Podle Mirka Topolánka je: "pachuť u voličů ODS z bývalé opoziční smlouvy taková, že si to nikdo nedovolí znovu udělat".

Prezident ale míní, že členové strany by měli chápat motivy, které jej v roce 1998 vedly k uzavření opoziční smlouvy.

"Volby roku 1997 byly o tom, jestli ODS po Sarajevu a Klaus dosáhnou nějaký comeback. V té chvíli jsme měli podporu veřejnosti, obstáli jsme relativně v počtu získaných hlasů. Byly o potvrzení ODS na politické scéně a vybojování si významného místa. Chování po volbách bylo jistou obranou taktikou proti ne definitivnímu vítězství Sarajeva. Argumenty jsou tak elementární a evidentní. Jestli to někdo nechápe v ODS, to bych se velmi mračil," řekl Klaus.

Zároveň ale podotkl, že letošní volby byly zcela jiné. "Tyto volby nebyly o comebacku Topolánka a ODS, byly vyhrocené o Jiřím Paroubkovi."

Nezajišťuji si zvolení

Václav Klaus popřel, že jeho postup v povolební situaci bere ohledy na další prezidentské volby v roce 2008, v nichž by rád uspěl. Naznačil to šéf zelených Martin Bursík a před ním už dříve předseda ODS Mirek Topolánek.

"Uráží mě to. Byl bych rád, kdyby autoři výroků řekli, co jsem měl dělat během uplynulých dvou měsíců, aby oni k tomuto výroku nedospěli. Nabídnu jim: musel bych se postavit na jednu stranu barikády, což jako nestranický a nadstranický prezident nemohu udělat. Nevidím jeden jediný vlastní krok, který by tak mohl být interpretován jako chování motivované ambicemi na únor 2008," řekl Klaus.

Omluvu ale požadovat nebude ani po jednom z politiků.

"Mirek Topolánek to řekl úvahově a důraz tomu dal nadpis rozhovoru. Já cítím rozdíl. Pan Bursík se vydržel chovat kultivovaně pár týdnů a zdá se, že navěky to není. Nevím, co tím sledoval," dodal prezident.

 

Právě se děje

Další zprávy