ODS přesvědčovala Tlustého, aby byl pro reformu

Simona Holecová
26. 5. 2007 14:50
Výkonná rada ODS přijala vládní reformní plán
Vlastimil Tlustý
Vlastimil Tlustý | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

V kostce
Autor fotografie: sh

Praha - Vedení ODS se dnes snažilo přesvědčit vrchního kritika z vlastních řad Vlastimila Tlustého, aby při hlasování ve sněmovně podpořil vládní reformu veřejných financí.

Reformu, která bude znamenat revoluci v daních, dávkách i zdravotnictví, kabinet schválil ve středu. Nyní ji budou posuzovat poslanci. A právě exministr financí Tlustý už několikrát jasně řekl, že je návrh špatný a nenaplňuje program ODS. Navrhl vlastní kroky, jak veřejným financím pomoci; pro vládní materiál nechce zvládnout ruku.

Po dnešním jednání výkonné rady ODS premiér Mirek Topolánek věří, že Tlustý nakonec bude hlasovat podle stranického diktátu.

Tlustý před širším vedením ODS obhajoval své výhrady vůči vládnímu návrhu reformy. "Bavíme se o možnosti, jak nalézt kompromis už v této stabilizační části reformy a myslím si, že dveře pro to jednání jsou otevřené," řekl Topolánek po jednání.

Tlustý novinářům řekl, že výkonné radě nabídl kompromis. "V tuto chvíli jsme uprostřed toho jednání a snad to dobře dopadne," dodal. "Moje stanovisko je, že východiskem je kompromis, při kterém obě strany budou respektovat realitu. To znamená vláda bude respektovat, že z ODS plus se nemůže stát ODS mínus a já budu respektovat, že modrou šanci v plném rozsahu realizovat nejde, ale minimum ano," řekl.

Širší vedení ODS se shodlo na tom, že stabilizace veřejných financí je pouze první, ale nezbytný krok k reformě české ekonomiky. K podpoře vládního plánu znovu vyzvala poslance a senátory ODS. "Chápu, že váhajících poslanců ODS může být teď klidně 81, protože reforma nenaplňuje náš program. Ale jde opravdu o první etapu," uvedl Topolánek.

1. Co vláda vlastně schválila?

 

 

Právě se děje

Další zprávy