Vláda má nultou fázi reformy. Zatím jen zkouší voliče

Petr Holub
24. 5. 2007 0:00
Ministři se ujistili, že mohou něco dokázat
Mirek Topolánek přichází na jednání vlády.
Mirek Topolánek přichází na jednání vlády. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Úsměvy ministrů po rozhodujícím hlasování o reformě byly upřímné. Poprvé se totiž ujistili, že vláda může nejen přežívat, ale také něco dokázat.

Členové kabinetu rozdávali nejen úsměvy: "Nestabilita může být někdy překvapivě stabilní," pochválil jeden z nich situaci, kdy se koalice může opřít jen o sto poslanců ve sněmovně a kdy reforma veřejných financí nemá jistou ani podporu všech zákonodárců ODS a KDU-ČSL.

Koalici drží nad vodou zkušenost druhého pololetí 2006, kdy všichni viděli, že bez křehké vlády může být ještě hůř. Vládní partneři si také osvojili složité umění kompromisu a nevyostřují zbytečně konflikty.

Předseda zelených Martin Bursík proto uspěl s ekologickou reformou i s její nulovou sazbou za dovážený plyn, ministr zdravotnictví Tomáš Julínek udržel proti lidovcům pravidlo, že poplatky u lékaře bude platit každý od tří let nahoru.

Vláda ustoupila odborům a podnikatelům, kteří nechtějí rušit daňové slevy na režijní jízdenky a na stravenky. To bylo součástí předem připravené hry. Podle plánu se při ní ukázalo, že si většina národa nepřeje, aby se ministři pouštěli do nevděčné práce a rušili výjimky u daní.

ZDE si projděte infografiku: Co plánuje vláda změnit a jak?

Pohoda pod Damoklovým mečem

"Vláda se může zhroutit ze dne na den, určitý druh stability ale přesto vykazuje," potvrzuje pocity vládních politiků ředitel společnosti CEVRO Ladislav Mrklas. Kromě předčasných voleb a nové opoziční smlouvy nemá totiž alternativu.

Mrklas chválí i novou strategii malých a rozumných kroků, které mohou odbourat apriorní odmítavý postoj společnosti, které se tým Mirka Topolánka nelíbí od hlasování o důvěře s podporou "přeběhlíků". Opoziční kritice se vyhýbá tím, že reformy jsou opatrné a v prvním roce nikoho citelně nezasáhnou.

"Vláda přepálila začátek. Už jenom tvrzením, že odstoupí, když její zásadní reforma neprojde, nebo šviháním bičem nad poslanci, že nesmějí měnit vládní návrhy. V komunikaci naprosto selhala," tvrdí Mrklas.

To se pomalu mění a expert považuje za důvěryhodné tvrzení z posledních týdnů, že navržené změny veřejných financí jsou pouze obnovením pořádku a že skutečné reformy začnou později.

Velké věci, které přijdou

Čtěte více
Autor fotografie: sh

Na otázku, proč si vláda při zachraňování rozpočtu zkomplikovala situaci tím, že snížila daň podnikům a tím i rozpočtové příjmy, odpovídá ministr zemědělství Petr Gandalovič jednoznačně: "Musíme i teď něco udělat pro lepší podnikatelské prostředí."

Později udělá vláda pro podnikatele to hlavní: zjednoduší zákoník práce a sníží až o 3,5 procentního bodu odvody na sociální pojistné.

V prvním roce ušetří ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas na sociálních dávkách jen osm miliard. V roce 2010 už úspora dosáhne 68 miliard. Důvodem je fakt, že reformy začnou nabíhat postupně.

Nečas až v roce 2009 nasadí silný kalibr a změní systém sociálních dávek tak, aby nutil pracovat. Součástí nadcházejících změn bude i převratný krok, který namísto některých dávek zavede negativní daň.

"Považuji návrh ekologické daně za nultou fázi reformy. Splní jen sazby předepsané Evropskou unií, minimálně si ale vyzkoušíme, jak převést část daně za práci na vyšší daň za energii," hodnotí hlavních úspěch zelených ve vládě Vojtěch Kotecký z Hnutí Duha. Připomíná, že návrhy připravené ministerskými experty počítají až s desetkrát vyšším výnosem ekologické daně, než se plánuje na příští rok. 

Poplatky u lékaře nejsou reformou zdravotnictví. Jsou však podle jednoho z autorů zdravotnických změn Tomáše Macháčka nutným předpokladem, aby si občané postupně zvykli, že do ordinací nevstupují jako příjemci charity, ale jako zákazníci. Nové zdravotnictví, kde bude moci pacient svou roli zákazníka uplatnit výběrem pojišťoven a různých pojistných plánů, se ovšem zavede až v příštích letech.

Ke druhé zdi

Sliby skvělého finiše jdou ještě dál. Gandalovič, který byl na podzim odpovědný za čerpání evropských dotací, dnes připouští, že proti plánu začnou do Česka chodit neméně o rok a půl později.

"Nakonec je ale stihneme vyčerpat všechny," ujišťuje občany s připomínkou, že v Česku se přece všechno dělá na poslední chvíli.

Euforie z prvního úspěšného kroku někdy překročí všechny meze. Ministři dříve zamítali každou změnu reformního zákona i od vládních poslanců. Teď je vyzývají, ať ve sněmovně bez obav podávají pozměňovací návrhy k reformě. Některé může podat i vláda.

"Něco takového nemůže dopadnout dobře," pochybuje o nové strategii ředitel Mrklas, podle kterého návrh svědčí, že se vláda pohybuje ode zdi ke zdi.

Alespoň začít

Opatrné reformy splní podle ředitele společnosti STEM Jana Hartla svůj úkol, pokud občany upozorní a přesvědčí, že je v zemi třeba něco změnit.

S tím souhlasí i Mrklas: "První Dzurindova vláda na Slovensku také jen zachraňovala veřejné finance a uskutečnila několik opatrných reformních kroků. Měly dobrý výsledek a tím přesvědčila občany, že se v příštím volebním období má reformovat důrazněji."

Dnes není jasné, jak vláda změní poměry, pokud dostane šanci ve svých reformách pokračovat. Část ODS je spíše liberální a spolu se zelenými prosazuje větší svobodu podnikání, nižší zdanění práce, ochranu životního prostředí a podporu vzdělanosti.

Konzervativnější křídlo spolu s lidovci klade důraz na podporu rodiny, přísnější pravidla pro vyplácení sociálních dávek a důraznější politiku vůči Evropské unii.

Projděte si infografiku: Co plánuje vláda změnit a jak?


 

Právě se děje

Další zprávy