Vláda schválila reformu. Bursík vyhrál bitvu o plyn

Pavel Baroch, Jakub Antoš, Zdeněk Mihalco
23. 5. 2007 16:00
Čechy čeká revoluce daní, dávek i zdravotnictví
Premiér a balík reformních návrhů
Premiér a balík reformních návrhů | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Vláda schválila návrh první etapy reformy veřejných financí, který počítá se zásadní změnou daní, sociálních dávek či regulačními poplatky ve zdravotnictví.

Ministru životního prostředí Martinu Bursíkovi se na poslední chvíli podařilo v ekologické daňové reformě ubránit výjimku pro plyn, který od příštího roku na rozdíl od uhlí či elektřiny pro vytápění, nebude nově zdaněn.

"Dopadlo to výborně. Výjimka pro zemní plyn a kombinovanou výrobu elektřiny a tepla pro vytápění domácností," napsal Bursík v krátké textové zprávě redaktorovi Aktuálně.cz ještě před oficiální tiskovou konferencí vlády.

Beze změn zůstal návrh první části reformy zdravotnictví ministra Julínka. Znamená to, že podle vládního návrhu budou u lékaře platit poplatky i děti starší tří let. Proti tomu protestovali lidovci i zelení.

Zákon o stabilizaci veřejných financí během léta posoudí sněmovna.

Kabinet se přitom musí vyrovnat i s výhradami z řad vládní koalice.

"Jsem rád, že dnes vláda dospěla ke konečnému závěru," konstatoval ministr finanancí Miroslav Kalousek (KDU-ČSL). "Jsem ochoten diskutovat s jakýmkoli poslancem," řekl Kalousek k možnosti, že bude vyjednávat s Vlastimilem Tlustým (ODS), hlavním koaličním kritikem reformy.

ZDE si projděte infografiku: Co plánuje vláda změnit a jak?

Topení uhlím už nebude tak výhodné

Bursíkovo vítězství v bitvě o plyn znamená, že topení uhlím už nebude od příštího roku zdaleka tak výhodné, jako si vytápět dům výrazně čistším plynem. Cenový rozdíl se významně přiblíží.

 

Náklady na vytápění rodinného domu o spotřebě 80 GJ**  

Palivo          2007                2008*                 Rozdíl                  
Hnědé uhlí 20 202 22 040 1 838
Zemní plyn 24 900 24 900 0
Elektřina akumulace 36 791 37 159 368
Elektřina přímotop 44 288 44 730 443
Palivové dřevo  16 804 16 804 0
Dřevěné pelety  21 367 21 367 0
Dálkové teplo 36 000 36 000 0
Tepelné čerpadlo 17 660 17 837 177

* Náklady zvýšené po zavedení ekologické daně (uhlí 10 %, elektřina 1 %, plyn 0 %)

**Výpočet nákladů je zopracován pro starší, nezateplený rodinný domek o spotřebě tela 80 GJ, zahrnuje pouze náklady na vytápění, tedy bez nákladů na další spotřebu energií (ohřev vody, spotřebiče atp.). Výpočet odpovídá pouze nárůstu cen v důsledku ekologické daně, nezahrnuje pohyb cen způsobený jinými vlivy.

Zdroj: EkoWATT

Vláda totiž souhlasila s tím, že spotřební daň pro uhlí na vytápění zvýší o zhruba deset procent, zatímco plyn zůstane na současné výši. Smyslem ekologické daňové reformy je přitom znevýhodňovat neekologická paliva a naopak motivovat k využívání čistštích paliv či surovin.

Zvýšení daně pro plyn o 4,2 procenta prosazoval ministr průmyslu Martin Říman (ODS). Zdůvodňoval to tím, že si mnohé rodiny nemohou vybrat, čím budou topit, protože například nemají přípojku k plynu. Do poslední chvíle přitom nebylo zřejmé, jak souboj mezi Bursíkem a Římanem o plyn dopadne.

Nakonec zvítězil Bursík. "Ve vládě zvítězil přístup, který zvýhodňuje ekologicky šetrnější způsoby vytápění domácností před vytápěním uhlím respektive elektřinou," prohlásil Bursík.

"Každý musel ustoupit a výsledek je jasný. Jak říkal premiér, vláda hlasovala jednotně," řekl Martin Říman k tomu, že se k výjimkám ze spotřební daně z energií dříve stavěl odmítavě.

 

Firmy zaplatí méně, důchodci dostanou peníze

Jelikož ekologická daňová reforma má být neutrální (stát nemá na daních vybrat víc než dosud), měly by firmy od roku 2009 platit nižší sociální pojištění.

Neekologické uhlí podraží
Neekologické uhlí podraží | Foto: Aktuálně.cz, Ondřej Besperát

"Zvolili jsme analogický postup, jakým se vydalo před lety Německo. V první polovině příštího roku odhadneme roční výnosy z nepřímých daní z energií a o jejich výši snížíme vedlejší náklady práce. To je strategie dvojího vítězství. Ekologická daňová reforma přispěje ochraně životního prostředí a současně bude impulsem pro snížení nezaměstnanosti," dodal Bursík.

Jelikož nový daň je zatím velmi nízká, očekává se i to, že sociální pojištění klesne v první fázi reformy jen o desetiny procenta.

Důchodcům a dalším sociálně slabším skupinám by stát měl novou daň aspoň částečně kompenzovat zvýšením dlchodů, respektive sociálních dávek.

Děti budou platit poplatky

Zatímco zelení uspěli v otázkách ekologické daňové reformy, nepodařilo se menším stranám prosadit změny v poplatcích ve zdravotnictví.

Lidovci i zelení požadovali, aby poplatky neplatily děti do 15 let. Nakonec vláda schválila původní verzi navrženou ministrem zdravotnictví Tomášem Julínkem (ODS). Platit u lékaře nebudou pouze těžce nemocné děti a děti do tří let.

"V souvislosti se změnou daně z příjmů je tu velký úkol pro ministra financí Miroslava Kalouska, který by měl do poloviny příštího roku předložit zákon o dani z příjmu, který by nově upravoval odečitatelné položky," vysvětlil další etapu reformy veřejných financí premiér Mirek Topolánek.

Projděte si infografiku: Co plánuje vláda změnit a jak?


 

Právě se děje

Další zprávy