ODS a ČSSD betonují volební pat

Petr Holub, Sabina Slonková
7. 7. 2006 21:23
Praha - Po druhé neúspěšné volbě předsedy sněmovny odjeli politici na víkend. Řešení povolebního patu se zdá být v nedohlednu.

Jedinou šancí, jak jednání posunout, může být reakce ČSSD na výzvu předsedy ODS Mirka Topolánka. Ten vyzval Jiřího Paroubka, aby formuloval podmínky, za nichž by byli sociální demokraté ochotni nechat žít Topolánkův kabinet. Topolánkovu žádost podpoří i prezident Václav Klaus.

"Budeme o tom přemýšlet," potvrdil jeden z blízkých Paroubkových spolupracovníků. Do podmínek nepochybně zařadí odmítnutí rovné daně a zachování neziskových nemocnic.

Ustoupit musí ten druhý

Kromě počínající debaty o podmínkách jsou politická jednání zablokovaná, zřejmě nejvíc od voleb.

Foto: Ondřej Besperát

"Jiří Paroubek odmítá vzít na vědomí, že ODS vyhrála volby. Zjevně chce sám vládnout," uvedl lídr ODS Topolánek.

"Tak ať vládnou, když tedy vyhráli volby," kontrují sociální demokraté a odmítají koalici bez většiny ve sněmovně uznat. Jednoznačné stanovisko napsal předseda Jiří Paroubek jako motto internetových stránek ČSSD: "Nedopustíme realizaci experimentů obsažených v Modré šanci."

"Počkáme, až dostanou rozum," nastínil strategii člen vedení ODS.

"Počkáme, až se postaví na zem a začnou rozumně jednat," řekl vlivný poslanec za ČSSD Richard Dolejš.

  

Bez domluvy na předsedovi sněmovny přitom nemohou poslanci pracovat, ani hlasovat o důvěře nové vládě.

Podle ústavy do té doby nemá smysl, aby Paroubek podával demisi. Teoreticky se tak může stát, že pat potrvá čtyři roky, jen jednou za deset dnů se sejde schůze, která konstatuje, že se předsedu opět nepodařilo najít.

Nové nápady ODS

"Topolánek by měl přijít s nějakým novým nápadem, jinak se věci nepohnou," míní citovaný Paroubkův spolupracovník.

ODS chce využít toho, že sociální demokraté využívají opory šestadvaceti komunistických poslanců. Topolánek míní, že tím KSČM legitimizují jako běžnou parlamentní stranu. Pokud se k této kritice přidají evropští politici, může Paroubek ustoupit.

Podpis koaliční smlouvy
Podpis koaliční smlouvy | Foto: Ludvík Hradilek

Občanští demokraté také hledají právní cestu, jak urychlit rozhodování sněmovny. Jejich právníci zkoumají paragraf ústavy, podle kterého může prezident sněmovnu rozpustit, pokud se tři měsíce nedokáže usnést nad nějakým návrhem zákona. Potřebný návrh by mohl sněmovně poslat Senát. 

Další kola rozhovorů se rozeběhnou až v pondělí. Teprve pak bude jasno, jakou přesnou stategii obě strany zvolí. Příští týden by také mělo padnou rozhodnutí, koho do příští volby předsedy sněmovny vyšle nová koalice ODS, lidovců a zelených.

"Čekáme i na to, zda svého kandidáta nominuje i ČSSD," podotkl Topolánek.

 

Právě se děje

Další zprávy