Česko se propadá do vládní krize

Petr Holub
5. 7. 2006 0:00
Analýza - Politici marně hledají cestu, jak sestavit novou vládu. Měsíc po volbách existuje sedm důvodů, proč se to nedaří. Uvnitř: CO PŘEKÁŽÍ SESTAVENÍ VLÁDY

Krize vládnutí trvá podle plzeňského politologa Ladislava Cabady už dlouhá léta. Je způsobena tím, že volební výsledky umožňují získat většinu ve sněmovně jen tím, že se přemluví jediný poslanec opačného tábora. "To otevírá prostor korupci," upozornil na přednášce ve vídeňském Renner Institutu.

Poměry se ještě zkomplikovaly úplným volebním patem. Bez výměnných obchodů nejde ustavit ani vládu, ani sněmovnu. Cabada navrhuje jako řešení změnu volebního systému. Tuto možnost zatím blokuje Ústavní soud. Zabránit příštím patům tak může pouze dohoda největších stran na změně ústavy.

Foto: Aktuálně.cz

Vyměnit volební lídry

Sto hlasů pro levici i pro pravici není jedinou překážkou nové vlády.

Tuzemské politice chybí kultura a opozice je a priori považována za nepřítele. "Scéna je rozdělena na dva tábory. Pro každého znamená ten druhý nebezpečí, a proto strany proti sobě navzájem mobilizují," řekl Cabada.

Mobilizace přinesla občanským i sociálním demokratům nečekaně dobrý volební výsledek. Lídři Mirek Topolánek a Jiří Paroubek dnes však nemohou uzavřít dohodu o vládě s někým, kdo chtěl zavést "modrou totalitu", případně obnovit tu "rudou".

Lídři ODS a ČSSD spolu těžko mohou uzavřít dohodu
Lídři ODS a ČSSD spolu těžko mohou uzavřít dohodu | Foto: Ondřej Besperát

Nesmiřitelný postoj ilustrují Topolánkovy výroky v Reflexu: "Pro milión devět set tisíc našich voličů je velká koalice nepřijatelná. A myslím, že i pro milión sedm set tisíc voličů ČSSD. Za cenu nějaké pofidérní stability by se česká politika zdiskreditovala." "Velkou koalici si Paroubek nikdy nevydupe a nevytrucuje," potvrdil i Topolánkův zástupce Petr Nečas.

Podobné výrazy užívají sociální demokraté: "Když máte za sebou 1,7 miliónu voličů, nemáte důvod nebýt sebevědomí a nehájit svůj program," řekl předseda sněmovny Lubomír Zaorálek v HN.

Jinými slovy, pokud chce ODS toleranci své vlády, musí se domluvit s hráči druhého sledu. Stejný postup může odblokovat také volbu funkcionářů ve sněmovně.

Jak to bylo s Kubicem

Vedle personálního kompromisu musí nová vláda splnit programové podmínky sociálních demokratů. První je speciální. ČSSD má za to, že ji v kampani poškodil policista Kubice, který upozornil na některé informace z korupčního případu biolíh. "Kdyby vítězem voleb nebyl pan plukovník Kubice se svojí aférou, no tak jste tady měli jasnou většinu," hodnotil výsledek voleb v Radiožurnálu Jiří Paroubek. Proto chce vyšetřit okolnosti případu biolíh i jejich zveřejnění.

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

PŘEČTĚTE SI:
Policejní důstojník Jan Kubice neporušil zákon, když před měsícem informoval poslance o politických tlacích na vyšetřování citlivých kauz. Porušil Kubice zákon? Neprokázalo se - ČTĚTE ZDE

ODS nic nenamítá, potíž je v tom, že speciální vyšetřovací komise složená ze státních zástupců a policistů výsledky nepřinesla. Je to bludný kruh: dohodu ODS a ČSSD o vládě může přiblížit zpráva komise, její členové ale logicky nemají zájem nic řešit, dokud nebude nový ministr vnitra.

Ani jedna strana se nechce chytit do rozpočtové pasti
Ani jedna strana se nechce chytit do rozpočtové pasti | Foto: Aktuálně.cz

Rozpočtová past

Paradoxní je spor o rozpočet. Česko poprvé zažívá situaci, kdy za něj nechce nést odpovědnost odcházející ani nastupující vláda.

Ministr financí Bohuslav Sobotka (ČSSD) oznámil, že vláda plánuje v roce 2007 deficit 88 miliard korun. Aby příští kabinet plán dodržel, bude muset podniknout nepopulární kroky: odložit platnost řady zákonů, které zvyšují sociální a zdravotnické výdaje. "Pokud by příští vláda tyto kroky neprovedla, pak by se deficit 88 miliard přirozeně musel přehodnotit směrem nahoru," podotkl Sobotka.

"Je to past," reagoval finanční expert ODS Vlastimil Tlustý v rozhovoru pro HN. "Proč oznámili právě číslo 88 miliard? Jestliže nová vláda nebude schopna takový deficit docílit, bude ji ČSSD kritizovat za neschopnost. A když bude chtít nová vláda oznámený schodek udržet, bude ji za nepopulární kroky kritizovat nejen ČSSD, ale i veřejnost."

Před jednáním parlamentních stran 4.7.2006
Před jednáním parlamentních stran 4.7.2006 | Foto: Ludvík Hradilek

CO BUDE DÁL?
Úterní vyjednávání politiků pěti stran, které svolal předseda ODS Mirek Topolánek, zkrachovalo. Dveře k vládě má otevřít Kasal - ČTĚTE ZDE

Další konflikty se skrývají v koaliční smlouvě Topolánkovy vlády. Pro levici je v první řadě nepřípustná rovná daň, která ruší progresi u daní z příjmu.

K dohodě přitom nestačí jen konzultace o jednotlivých bodech programu. Pokud jde o zásadní reformy daní, zdravotnictví a penzí, požaduje ČSSD přinejmenším to, aby ODS postupovala v rámci detailních a předem domluvených mantinelů.

Opoziční smlouva, ale jaká

V zahraničí pat nevzbuzuje obavy. Češi jsou vynalézaví a nějak si poradí, připomněl komentátor rakouského deníku Der Standard nerozhodné výsledky z let 1996 a 1998. Odvolávají se na ně i zdejší politici.

"Nemůžeme garantovat podporu Topolánkově vládě, pokud nebudeme hovořit o programu. V opoziční smlouvě a tolerančním patentu se ČSSD a ODS také o programu dohodly," připomněl rok 1998 Paroubek po včerejším jednání ve sněmovně.

Topolánek reagoval s tím, že ODS dává přednost modelu z roku 1996, kdy sociální demokraté tolerovali menšinovou vládu bez programových podmínek.

 

Právě se děje

Další zprávy