Dveře k vládě má otevřít Kasal

Sabina Slonková, Petr Holub, Martina Macková
4. 7. 2006 15:00
Praha - Vyjednávání politiků pěti stran, které svolal na dnešek předseda ODS Mirek Topolánek, zkrachovalo. Uvnitř: PRŮBĚH JEDNÁNÍ
Předseda ODS Topolánek na dnešek svolal jednání všech parlamentních stran
Předseda ODS Topolánek na dnešek svolal jednání všech parlamentních stran | Foto: Ludvík Hradilek

Koalice ODS, zelených a lidovců nabídla ČSSD, že jí výměnou za toleranci vlády přenechá místo v čele sněmovny.

Sociální demokracie ale podle očekávání tento krok prozatím odmítla.

"Tyto nabídky nebyly akceptovány," oznámil po dnešním jednání Mirek Topolánek.

"My v těch návrzích nesledáváme nic nového," kontroval šéf ČSSD Jiří Paroubek.

Předseda lidovců Miroslav Kalousek obsah jednání stručně popsal: "U stolu panoval shoda v tom, že v čele sněmovny by měl být sociální demokrat, nepanovala ale v tom, že by post premiéra měla mít ODS."

Vyjednávání o předsednictvu sněmovny se poprvé účastní zástupci KSČM - poslanci Filip a Kováčik
Vyjednávání o předsednictvu sněmovny se poprvé účastní zástupci KSČM - poslanci Filip a Kováčik | Foto: Ludvík Hradilek

Bude se hledat podpora u komunistů

Koalice proto po odmítavém stanovisku sociálních demokratů pokračuje ve svém plánu a do páteční volby předsedy sněmovny společně vyšle místopředsedu lidovců Jana Kasala.

Koaliční politici ale už předem dali najevo, že jeho zvolení by bylo jen dočasné. Topolánkův vládní tým je připraven post ve sněmovně přepustit sociálním demokratům při dalších kolech jednání o podpoře nové vládě.

Zvolení Kasala si chce ODS pojistit, aby se neopakoval neúspěch, jako při pokusu dosta do čela sněmovny Miroslavu Němcovou. Hlasy pro Kasala by měli zajistit komunisté..

Jana Kasala nasazuje koalice do volby předsedy sněmovny
Jana Kasala nasazuje koalice do volby předsedy sněmovny | Foto: Ludvík Hradilek

"Nabídl se jim místopředsednický post ve sněmovně a jeden výbor, který by měl řídit šéf komunistických poslanců Kováčik. Zatím ale není dojednáno, jestli by Kasal prošel už v prvním kole nebo až na několikátý pokus," popsal připravenou strategii jeden z koaličních vyjednavačů.

Komunisté ale zatím navenek tvrdí, ať na jejich hlasy koalice zapomene.

"V tom vstřícný krok od koalice nevidíme," míní místopředseda Jiří Dolejš. KSČM by naopak podpořila sociální demokraty, pokud by za dočasného šéfa sněmovny navrhli nejstaršího poslance, tedy Zdeňka Jičínského.

Koalice bude chtít po poslancích podpisy

Kromě shánění hlasů u konkurence si musí koalice ještě zajistit loajalitu i všech svých poslanců. Proto jsou připraveny podpisové archy, v nichž se zákonodárci ODS, lidovců a zelených zaváží k hlasování pro Kasala.

"Poslanci podepíší, že podporují koaliční projekt," řekl Topolánek.

Na místopředsednické posty pak chce ODS protlačit Miroslavu Němcovou a Lucii Talmanovou.

ČSSD podle Paroubka žádného kandidáta nenominuje. "Nepostavíme kandidáty, dokud pro něj nebudou vyjednány hlasy," řekl premiér.

Obchody s křeslem šéfa sněmovny

 Pokud by koalice se zvolením Kasala uspěla, otevřely by se Topolánkově vládě dveře do Strakovy akademie. Teprve po obsazení postů ve vedení sněmovny podá demisi dosluhující vláda Jiřího Paroubka a prezident jmenuje Topolánkův tým.

Podle narýsovaného plánu by ale Jan Kasal nezůstal v čele sněmovny natrvalo. Koalice je stále ochotna přepustit post šéfa sněmovny sociálním demokratům.

"Je to obchodovatelná funkce, po jmenování Topolánkovy vlády se rozjede vyjednávání s ČSSD o toleranci kabinetu. A je jasné, že vstupenkou pro jednání je předsednická funkce ve sněmovně," doplnil člen nejužšího vedení ODS.

Poprvé v historii s komunisty

Před dnešním jednáním vládl mezi politiky opatrný optimismus. "Je dobře, že se vůbec jedná. Uděláme vše proto, abychom se dohodli," řekl před jednáním Kalousek.

Infobox
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Infobox

V SOUVISLOSTECH:

Premiér Jiří Paroubek při vstupu na jednání ale nepřipouštěl možnost dohody. "V čem se situace změnila? Zatím se nezměnilo nic a nepředpokládám, že se změní. V personální otázce to není," řekl. Podle informací deníku Aktuálně.cz ani mnozí z politiků ODS nevěří, že se dnes podaří se sociálními demokraty dohodnout.

Zástupci KSČM se nechtěli k jednání vyjadřovat. Na dotaz, zda jsou spokojení s tím, že byli k jednání o vedení sněmovny vůbec poprvé v historii přizváni, Vojtěch Filip odpověděl: "To považuji za normální."

Jednání se účastnili poslanci Topolánek, Tlustý, Kalousek, Kasal, Kováčik, Filip, Hašek, Paroubek, Bursík.

Před dveřmi jednací místnosti hlídala ochranka, která přišla s dosluhujícím premiérem Jiřím Paroubkem.

Klaus vyčká na výsledky schůzky

Prezident Václav Klaus zatím nezasáhne do jednání politických stran o ustavení nové vlády. Novinářům to řekl po dnešním
setkání s premiérem a šéfem ČSSD Jiřím Paroubkem.

Dodal, že bude pozorně sledovat dnešní jednání lídrů pěti politických stran o volbě předsedy sněmovny.

 

Právě se děje

Další zprávy