Sněmovna: Do hry chce vstoupit Klaus

Martina Macková, čtk
7. 7. 2006 12:30
Praha - Koalice opět neprosadila svého kandidáta do čela sněmovny. Prezident Václav Klaus řekl, že zřejmě do povolebních jednání zasáhne. Uvnitř: DĚNÍ VE SNĚMOVNĚ ON-LINE
ODS a ČSSD se v úterý obsazení vedení Sněmovny opět nedohodly.
ODS a ČSSD se v úterý obsazení vedení Sněmovny opět nedohodly. | Foto: čtk

Koalice do hlasování poslala lidovce Jana Kasala, ale ten ani ve dvou kolech tajné volby neuspěl. Byl sice jediným kandidátem, protože sociální demokraté nikoho proti němu nepostavilli, ale v obou kolech získal jen 99 hlasů.

Pokračuje tak politická krize, v níž se už podruhé nepodařilo zvolit vedení sněmovny. To má za následek, že prezident nemůže jmenovat vládní tým, který si dohodla ODS, lidovci a zelení. Ve Strakově akademii tak stále úřaduje vláda sociálních demokratů, kteří ve volbách získali méně hlasů než ODS.

Předseda ODS Mirek Topolánek během dopoledne odjel na Hrad, kde Václavu Klausovi předal archy s podpisy všech sto koaličních poslanců, kteří se tak zavázali, že vládu tří koaličních stran podpoří.

Prezident poté řekl, že situace je vážná a že se rozhodl do politických jednání o nové vládě zasáhnout. Neupřesnil blíže, jak hodlá postupovat. "Nechci předvídat, co se stane, když to zadrhne, nicméně avizovat mohu to, že by pomalu začalo přestávat platit, že se prezident nemá do jednání politických stran vměšovat," řekl Klaus.

Příští schůzka vrcholných politiků by se měla uskutečnit v pondělí. Tak to navrhla koalice, sociální demokraté však na tiskové konferenci vzkázali, že by se mělo začít jednat už o víkendu.

"Navrhujeme okamžité jednání všech politických stran zastoupených ve sněmovně," dodal Paroubek, který zároveň připomněl, že ČSSD stála navrhuje svůj projekt vlády odborníků, která by byla východiskem pro další jednání.

Předseda ODS Miroslav Topolánek vyzval sociální demokraty, aby jasně řekli, za jakých podmínek jsou ochotni koaliční vládu podpořit. "Myslím, že Paroubek ještě nepochopil, kdo volby vyhrál. Jednání o programu jsou nutná pro jednání o důvěře, ale dnes ještě není ustavena sněmovna," řekl ještě Topolánek.

JEDNÁNÍ SNĚMOVNY ON-LINE

12:40 - Náš on-line přenos ze sněmovny končí, další informace si přečtěte v našich článcích. PRŮVODCE, JAK SE SESTAVUJE VLÁDA - NAJDETE ZDE

12:38 - Paroubek: Strany by měly hned začít jednat

Podle předsedy ČSSD Jiřího Paroubka dopadla volba podle očekávání. Trojkoalice podle něj nepřichází s ničím novým. "Nominace Jana Kasala byla srovnatelná s nominací Němcové," řekl Paroubek. ODS by teď podle odstupujícího premiéra začít jednat o programových otázkách.

Prezident Klaus naznačil, že vstoupí do hry
Prezident Klaus naznačil, že vstoupí do hry | Foto: Ondřej Besperát

12:25 - Klaus naznačil, že by mohl vstoupit do jednání o vládě

Prezident Václav Klaus dal dnes najevo, že v případě dalšího protahování povolebních jednání se začne v tomto procesu více angažovat. Řekl to na Pražském hradě po schůzce se šéfem vznikající středopravicové koalice Mirkem Topolánkem (ODS).

"Nechci předvídat, co se stane, když to zadrhne, nicméně avizovat mohu to, že by pomalu začalo přestávat platit, že se prezident nemá do jednání politických stran vměšovat," řekl Klaus.

12:24 - Sněmovna se vyprázdnila v chladu sálu zůstal sedět jen jeden ze sociálních demokratů Karel Šplíchal, který řeší telefonná hovory.

12:20 - Topolánek: Budeme se radit a budeme jednat

Mirek Topolánek řekl, že se koalice musí sejít a poradit, koho navrhne do další volby. "Budeme se o tom radit," řekl. Zároveň ale uvažuje i o dalším jednání se všemi stranami zastoupenými ve sněmovně. "S panem Paroubkem jsem jednal šestkrát nebo sedmkrát a zatím to ničemu nevedlo," dodal rozčíleně.

Šéf zelených Martin Bursík: "Sociální demokracie hraje o čas, chce ukázat, že je koaliční projekt neúspěšný. Šéfa sněmovny jí nemůžeme jen tak přenechat, protože by u třetí volby navrhla pro sestavení vlády Jiřího Paroubka," řekl Bursík.

Druhá volba předsedy sněmovny
Druhá volba předsedy sněmovny | Foto: Ludvík Hradilek

12:12 - Oficiální výsledky: Kasal nemá většinu

Předseda volební komise Petr Tlučhoř oficiálně informuje o výsledcích volby: "Ze 198 vydaných lístků hlasovalo pro Jana Kasala 99 hlasů. Nikdo nebyl zvolen." Jan Kasal děkuje za důvěru a za odevzdané hlasy. "Je mi to opravdu líto. Předpokládám, že ti, co byli proti, mají k dispozici jiné, lepší řešení. Já se na práci ve sněmovně těším." Schůze je přerušena, další kolo volby proběhne v pátek 14. července. Uzávěrka přihlášek je ve středu v 16:00.

12:11 - Topolánek: Situaci by vyřešily doplňovací volby

Předseda ODS Mirek Topolánek neúspěšnou volbu komentoval: "Není to ve jméně kandidáta, to je teď zřejmé," řekl Topolánek. "Uvidíme, jak dlouho sociální demokraté vydrží nenominovat do čela sněmovny žádného ze svých poslanců. Bez vedení poslanecké sněmovny nelze vyvolat předčasné volby, takže tato varianta je zatím bezpředmětná."

Předseda ODS Mirek Topolánek uvažuje o tom, že by Česku mohly z volebního patu pomoct jednorázové doplňovací volby jednoho poslance. Výsledek celostátního hlasování by rozhodl o tom, která z částí sněmovny je schopna ustavit vládu. Novinářům řekl, že takový systém se osvědčil ve Slovinsku, když se ocitlo v podobné situaci, v jaké je Česko po červnových sněmovních volbách.

12:01 - Václav Klaus zvažuje, že zasáhne

Předseda ODS Mirek Topolánek dnes osobně předal seznam 100 podpisů pod koaliční smlouvou prezidentovi Václavu Klausovi. Ten podle České telvize po krátké schůzce prohlásil, že zvažuje, že do situace zasáhne. "Mělo by přestat platit to, že by se prezident neměl vměšovat do hry," řekl podle ČT Klaus.

11:58 - Kasal neuspěl ani v druhém kole, pro hlasovali všichni poslanci koalice

Snaha zvolit předsedu Poslanecké sněmovny opět zkrachovala. Lidovecký kandidát Jan Kasal nezískal podle neoficiálních
informací ČTK potřebný počet hlasů ani ve druhém kole tajných voleb. Ustavující schůze sněmovny bude zřejmě přerušena. Další kolo voleb se musí uskutečnit do deseti dnů.

Pro Kasala hlasovalo 99 poslanců. Znamená to, že tentokrát se pro něj vyslovili všichni poslanci trojkoalice. Poslanec ODS Miloš Patera, který se stále zotavuje po mrtvici, byl totiž vypárován.

Levicoví poslanci byli po prvním kole spokojeni
Levicoví poslanci byli po prvním kole spokojeni | Foto: Ludvík Hradilek

11:44 - Probíhá druhé kolo hlasování

Oficiální výsledky druhého kola by měly být známy po poledni. Levicoví poslanci zatím dávají najevo spokojenost. Zdeněk Škromach (ČSSD) s úsměvem diskutuje s Vojtěchem Filipem (KSČM). Poslanec ODS Ivan Langer sedí s nepřítomným pohledem osamocený v poslanecké lavici.

11:03 - Oficiální výsledky: Kasal nezvolen

Předseda volební komise Petr Tluchoř (ODS) oficiálně potvrzuje výsledky hlasování: Odevzdáno bylo 126 lístků, neodevzdáno 74, pro Jana Kasala hlasovalo 99 poslanců. Začíná druhé kolo voleb, volební lístky dostanou poslanci za půl hodiny.

11:02 - Bursík: Budeme navrhovat další varianty

Předseda zelených Martin Bursík říká, že je nutné sitauci konečně vyřešit. "Je politicky neúnosné takhle to protahovat. Musíme najít řešení, budeme navrhovat další varianty," řekl a neupřesnil zatím jaké. "Není možné si takto brnkat na nervy a hrát o čas. Koalice a její projekt ale má podle mě stále smysl i přesto, že nehlasují všichni pro," dodal Bursík.

Mirek Topolánek poslal arch se stovkou koaličních podpisů na Hrad
Mirek Topolánek poslal arch se stovkou koaličních podpisů na Hrad | Foto: Ludvík Hradilek

11:01 - Topolánek: Sto podpisů jsem poslal na Hrad

Předseda ODS Mirek Topolánek nechce výsledek příliš komentovat. "Uvidíme ve druhém kole, jestli poslanci chtějí odblokvat situaci nebo udržet u moci Paroubka," řekl. Podotkl, že archy s podpisy 100 koaličních poslanců, kteří stvrdili souhlas s koaličním projektem, odeslal na Hrad. "Rozhodli jsme se je tam poslat."

11:00 - Kasal: Je to pěkný výsledek

Neúspěšný kandidát Jan Kasal: To je pěkný výsledek, 99. Nic to samozřejmě neřeší, ale to není můj problém. Je to problém těch, kteří neměli ani odvahu tam ten lístek vhodit," řekl Aktuálně.cz Kasal.

10:54 - Paroubek: Předsedou sněmovny by měl být sociální demokrat

Jiří Paroubek volbu okomentoval: "Už před týdnem jsme vyzývali trojkoalici k jednání. Nevím, proč jim vadí, že by předsedou sněmovny měl být sociální demokrat." Odmítl, že by měly následovat předčasné volby: "Kdo by je vyvolal, ten by to odnesl špatným volebním výsledkem."

Jan Kasal v prvním kole volby neuspěl
Jan Kasal v prvním kole volby neuspěl | Foto: Ludvík Hradilek

10:40 - Sněmovna zůstává bez předsedy, Kasal nezískal dost hlasů

Nová sněmovna zůstává bez předsedy. Koaliční kandidát Jan Kasal (KDU-ČSL) podle neoficiálních informací ČTK získal v prvním volebním kole 99 z 200 hlasů. Pokud se tyto údaje potvrdí, znamená to, že ani Kasala nepodpořilo všech 100 koaličních poslanců. Minulý týden neobdržela všechny koaliční hlasy kandidátka ODS Miroslava Němcová.

Předpokládá se, že ještě dnes by se mohlo uskutečnit druhé kolo voleb. Jediným uchazečem o nejvyšší sněmovní funkci zůstává Kasal.

10:07 - Jednání sněmovny bylo přerušeno do 11:00. Poslanci jdou volit.

Jiří Dolejš: Byl to dobrý nápad, ale nepodpoříme ho
Jiří Dolejš: Byl to dobrý nápad, ale nepodpoříme ho | Foto: Ludvík Hradilek

10:06 - Dolejš: Komunisté Kasala nepodpoří

Místopředseda KSČM Jiří Dolejš uvedl, že komunisté lidoveckého kandidáta nepodpoří. "Ten nápad s dočasným předsedou sněmovny jsme ocenili. Ale postoj koaličního kandidáta, který svou dočasnost bere trvaleji, nás vede k zápornému postoji," řekl Dolejš. Komunisté se obávají toho, že by Kasal mohl být tím, kdo by po dvou pokusech prezidenta jmenoval "třetího" premiéra.

10:05 - Kalousek: Chceme odblokovat situaci

Miroslav Kalousek na dotaz deníku Aktuálně.cz, zda si myslí, že Jan Kasal získá hlasy komunistů, řekl: "To nevím, volby jsou tajné. My o místo předsedy neusilujeme, chceem odblokovat situaci. Ale slyšel jsem v kuloárech několik sociálních demokratů, že mají chuť Jana Kasala zvolit, protože by se měla konečně odblokovat situace, kterou ČSSD už pět týdnů blokuje," řekl Kalousek.

Jan Kasal
Jan Kasal | Foto: Ludvík Hradilek

9:56 - Po jednání s kluby Kasal nemá jistou podporu

Jan Kasal před schůzí navštívil poslanecké kluby, nejprve debatoval s poslanci Strany zelených, poté zamířil do klubu sociálních demokratů a na závěr do klubu KSČM. "Jak jsem dopadl? Nevím. Nehádali jsme se, uvidím až po hlasování," řekl deníku Aktuálně.cz Kasal. "Nechci spekulovat, odpovídal jsem na otázky," dodal a odešel do klubu KDU-ČSL.

9:45 - U poslanců ČSSD Kasal neuspěl

Ještě před zahájením poslanecké schůze premiér Jiří Paroubek potvrdil, že sociálnědemokratičtí poslanci nebudou hlasovat pro Jana Kasala, jako předsedu sněmovny. "Jsem přesvědčen, že nikdo nepodpoří Jana Kasala," řekl.

Zda bude své poslance ČSSD "kontrolovat" odevzdáváním hlasovacích lístků namísto do sekretariátu klubu ČSSD, nechtěl uvést. "To se musíte zeptat každého poslance," dodal a poukázal na fakt, že trojkoalice má podepisovat archy stvrzující souhlas s koaličními kroky.

"My nikoho kontrolovat nebudeme, to byla samokontrola našich poslanců," řekl k postupu strany z minulého týdne. Podle premiéra by bylo pikantní, kdyby koaliční kandidát získal post pomocí hlasů komunistů. "To by bylo smutné a pikantní," řekl.

 

Právě se děje

Další zprávy