Ve druhých volbách ODS neuspěla

redakce DOM
29. 6. 2006 16:40
ON-LINE - Kandidátka ODS Miroslava Němcová nebude předsedkyní sněmovny. Hlasoval proti ní zřejmě i jeden koaliční poslanec. Uvnitř: SLEDUJTE JEDNÁNÍ ON-LINE
Levice se po neúspěšné volbě radovala - na snímku šéf ČSSD Jiří Paroubek a někdejší šéf komunistů Miroslav Grebeníček.
Levice se po neúspěšné volbě radovala - na snímku šéf ČSSD Jiří Paroubek a někdejší šéf komunistů Miroslav Grebeníček. | Foto: Ondřej Besperát

Němcová byla jedinou kandidátkou na tuto funkci. Sociální demokraté, kteří o post předsedy sněmovny také usilují, chtějí svého kandidáta Lubomíra Zaorálka nasadit až při druhé volbě.

Rozložení sil ve sněmovně naznačovalo předem, že nebude nikdo zvolen. V takovém případě bude sněmovna muset do deseti dnů zorganizovat nové volby.

Volba předsedy a místopředsedů sněmovny je tajná a maximálně dvoukolová. Poslanci volí v jedné z parlamentních místností tak, že každý z nich vhodí do volební urny hlasovací lístek, na němž označí jméno kandidáta, kterého preferuje. Všechny hlasy sečte a výsledky sněmovně oznámí její volební komise.

JEDNÁNÍ SNĚMOVNY ON-LINE:

Martin Bursík, šéf zelených.
Martin Bursík, šéf zelených. | Foto: Ondřej Besperát

16:40 - Poslanci se rozcházejí, náš on-line přenos z jednání sněmovny končí.

16:35 - Předseda zelených Martin Bursík deníku Aktuálně.cz řekl, že dnešní schůze sněmovny poskytla nováčkům rychlokurs, kterým se dostali reality poslanecké politiky. "Je to docela šokující. Mám na mysli komunikaci a vytváření napětí. Chtělo by to nějaký společný krok, že bychom zavřeli dveře za společnou zkušeností z voleb a pokusili se najít nějaký model pro řízení země.

ODS neúspěšná.
ODS neúspěšná. | Foto: Ondřej Besperát

16:25 - Předseda ODS Mirek Topolánek po volbě neskrýval zklamání: "Vadí mi, jak to dopadlo. To už jsem říkal. Ale to je to jediné, co k tomu teď mohu říct," řekl novinářům. "Myslím, že je třeba striktně oddělit hlasování o předsedovi sněmovny od hlasování o důvěře vládě," dodal. "Pozvání k jednání Paroubkovi stále trvá a očekáváme, že ho přijme," řekl Topolánek.

Poslankyně Anna Čurdová (ČSSD), stejně jako další sociální demokraté odmítla spekulovat o tom, kdo je jedním z koaličníků, který opakovaně nehlasoval pro poslankyni Němcovou. "Ne, opravdu ne," řekla deníku Aktuálně.cz. "Doufám, že se teď začne opravdu jednat," prohlásila k dalšímu vývoji.

16:13 - Tomáš Kvapil (KDU-ČSL) deníku Aktuálně.cz řekl: "Chybějící hlas v koalici svědčí o tom, že paní Němcová asi nemá ve svém klubu stoprocentní podporu." Na dotaz, zda si myslí, že chybějící hlas je z ODS, řekl: "Od nás určitě ne."

Dosluhující šéf sněmovny Lubomír Zaorálek z ČSSD.
Dosluhující šéf sněmovny Lubomír Zaorálek z ČSSD. | Foto: Ondřej Besperát

16:05 - Výsledky hlasování v druhém kole oficiálně potvrzeny: Vydáno 198 lístků, odevzdáno 125, neodevzdaných 73, pro Miroslavu Němcovou hlasovalo 98 poslanců.

Druhá volba se uskuteční na schůzi v pátek 7. července od 10:00. Lhůta pro podání návrhů na kandidáty vyprší 4. července v 16:00.

16:04 - ODS znovu navrhne Miroslavu Němcovou

Poslanec ODS Vlastimil Tlustý o výsledku hlasování řekl: "Koalice si sama komplikuje život, to není žádná lekce ČSSD. Sociální demokraté v rozporu s pravidly tajné volby demonstrativně vracejí lístky do svého sekretariátu. Nemáme nástroje, jak zjistit, kdo je tím, který hlasuje opačně. Vadí nám, že tento člověk znehodnocuje úsilí 99 lidí. Poslanecký klub znovu navrhl na předsedkyni sněmovny Miroslavu Němcovou."

Lidovecký poslanec Cyril Svoboda.
Lidovecký poslanec Cyril Svoboda. | Foto: Ondřej Besperát

15:49 - Cyril Svoboda (KDU-ČSL), na kterého padlo podezření, že je to právě on, kdo nehlasuje s koalicí pro Miroslavu Němcovou, ihned pohotově ukázal svůj lístek předsedovi své strany Kalouskovi, aby dokázal, že je v tom nevinně. "Já to nebyl," kroutí hlavou v kuloárech, kde se mezi politiky horečně spekuluje, kdo je oním jedním politikem. "Nebudu to komentovat," řekli deníku Aktuálně.cz premiér Jiří Paroubek i Miloslav Vlček (ČSSD), který vypároval nemocného poslance Pateru.

Klub ODS nyní výsledky hlasování projednává na uzavřeném hlasování.

Poslankyně Miroslava Němcová z ODS.
Poslankyně Miroslava Němcová z ODS. | Foto: Ondřej Besperát

15:45 - Volba předsedy sněmovny pro dnešek s největší pravděpodobností končí. Podle jednacího řádu by se měla další volba uskutečnit do deseti dnů. Spekuluje se o tom, že by se poslanci znovu sešli v úterý 4. července.

Z informací o výsledku hlasování vyplývá, že pro Němcovou opět nehlasoval minimálně jeden koaliční poslanec. Při tajném hlasování ale není možné zjistit, kdo to byl.

15:39 - Poslanecká sněmovna nedokázala ani ve druhém kole zvolit svého předsedu. Jediným kandidátem byla Miroslava Němcová z ODS. Ve druhém kole podle neoficiálních informací ČTK získala stejně jako v kole prvním 98 hlasů.

Jiří Paroubek výsledky obou kol komentoval: "ODS a jejich sateliti dostali lekci." Nechtěl spekulovat o tom, ze které strany pocházely chybající hlasy. ČSSD podle něj chce dále jednat.

Volba vedení sněmovny.
Volba vedení sněmovny. | Foto: Ondřej Besperát

15:20 - Nemocný poslanec Miloš Patera, který se zotavuje po mrtvici, už podle neoficiálních informací ČTK odjel ze sněmovny a druhého kola se nezúčastní. "Vypároval" ho poslanec ČSSD Miroslav Vlček, což znamená, že se ani on hlasování nezúčastnil a poměr sil zůstal zachován. "Byla to moje nabídka. Byl jsem kdysi v podobné situaci jako pan Patera," řekl Vlček deníku Aktuálně.cz.

15:03 - Lubomír Zaorálek zahajuje přerušené jednání sněmovny. Předseda volební komise Petr Tluchoř oznamuje oficiální výsledky tajné volby předsedy sněmovny. Celkem bylo vydáno 200 hlasovacích lístků, odevzdáno celkem 126, neodevzdáno 74. Pro Miroslavu Němcovou hlasovalo 98 poslanců. Jeden hlas byl neplatný. Proti hlasovalo 27 zákonodárců, zřejmě tedy i jeden člen stran koalice ODS, KDU-ČSL a Strany zelených.

Začíná druhé kolo hlasování, do kterého postoupila Miroslava Němcová. Výsledky budou známy po 16:00.

ČSSD se radí.
ČSSD se radí. | Foto: Ondřej Besperát

14:30 - Nová sněmovna zatím zůstává bez předsedy. Kandidátka ODS Miroslava Němcová podle neoficiálních informací ČTK získala v prvním volebním kole 98 hlasů z 200. Ke zvolení potřebovala nejméně 101 hlasů. Volební komise by měla výsledky voleb vyhlásit těsně po třetí hodině odpoledení, a zřejmě ještě dnes by se mělo konat druhé kolo voleb.

14:06 - Poslanci stojí frontu na hlasovací lístky a současně poskytují rozhovory novinářům. Hlasovací lístek si vyzvedl i poslanec Patera. Když ho na vozíku odváželi od hlasování, jeden muž z jeho doprovodu křičel na fotografy: "Vypadněte, debilové! Vy jste jak paka".

13:44 - Lubomír Zaorálek ukončuje rozpravu. Začíná samotné hlasování o předsedovi dolní komory. Poslanci si teď budou vyzvedávat hlasovací lístky. Výsledek prvního kola hlasování ohlásí volební komise kolem 15:00.

13:35 - Lubomír Zaorálek znovu zahajuje přerušené jednání. Aktivista Jan Šinágl je zpět na galerii. Komunističtí poslanci o incidentu čile debatují.

Lubomír Zaorálek "na poradě" s šéfem poslaneckého klubu ČSSD Michalem Haškem.
Lubomír Zaorálek "na poradě" s šéfem poslaneckého klubu ČSSD Michalem Haškem. | Foto: Ondřej Besperát

Ženou, která křičela na galerii, je Marcela Arabaszová z Ostravy, která se snažila upozornit na své problémy se soudy. Podala řadu žalob a pak další žaloby kvůli protahování soudních líčení do Štrasburku a Haggu.

"Všechno je špatně, zákony tady nefungují, politici je neznají. Někdo se tím přece musí zabývat," řekla deníku Aktuálně.cz žena. "Zavedli jste tady otrokářský řád! Jak nám mohou vládnout lidé, kteří neznají zákony," křičela žena v zákulisí, kam ji odvedla ochranka. Prohlašovala také, že se sama jmenovala prezidentem a prokurátorem.

"Já budu mít modřiny pane, a to bude zle!" křikla na policistu. "Já jsem vás třikrát vyzval, abyste odešla, porušila jste zákon, přerušila jste schůzi!" odpověděl. Ženu pak ochranka a pracovníci sněmovny uklidnili a nabídli jí pomoc při řešení jejích problémů. "Zákony jsou mafiánské, DPH a daňové doklady to je největší zločin," vysvětlovala žena na chodbě. "Chtěla jsem být veřejně vyslyšena, jak jinak to mám udělat. nemám tak silný hlas jako ti muži dole ani mikrofon," řekla.

Ustavující schůzi sněmovnu narušila hlasitým křikem žena z galerie. Na snímku se jí ochranka snaží vyvést, v pozadí stojí aktivista Jan Šinágl rovněž s asistencí ochranky.
Ustavující schůzi sněmovnu narušila hlasitým křikem žena z galerie. Na snímku se jí ochranka snaží vyvést, v pozadí stojí aktivista Jan Šinágl rovněž s asistencí ochranky. | Foto: Ondřej Besperát
Ustavující schůzi sněmovnu narušila hlasitým křikem žena z galerie. Ochranka se s ní dlouho přetahovala, než se ji podařilo vyvést ven.
Ustavující schůzi sněmovnu narušila hlasitým křikem žena z galerie. Ochranka se s ní dlouho přetahovala, než se ji podařilo vyvést ven. | Foto: Ondřej Besperát
Ustavující schůzi sněmovnu narušila hlasitým křikem žena z galerie. Ochranka se s ní dlouho přetahovala, než se ji podařilo vyvést ven.
Ustavující schůzi sněmovnu narušila hlasitým křikem žena z galerie. Ochranka se s ní dlouho přetahovala, než se ji podařilo vyvést ven. | Foto: Ondřej Besperát
Ustavující schůzi sněmovnu narušila hlasitým křikem žena z galerie. Ochranka se s ní dlouho přetahovala, než se ji podařilo vyvést ven.
Ustavující schůzi sněmovnu narušila hlasitým křikem žena z galerie. Ochranka se s ní dlouho přetahovala, než se ji podařilo vyvést ven. | Foto: Ondřej Besperát

13:25 - Jednání sněmovny narušila žena, která na galerii hlasitě reagovala na projev Vojtěcha Filipa. Křičí něco o demokracii a žalobě ve Štrasburku. Sněmovní ochranka ženu po krátké strkanici na galerii vyvedla ven. Do sporu se zapojuje i aktivista Jan Šinágl, který je známý jako organizátor protikomunistických demonstrací. Lubomír Zaorálek jednání sněmovny na deset minut přerušil.

13:19 - Hovoří předseda KSČM Vojtěch Filip. Potvrzuje, že komunisté nepodpoří návrh na kandidáta ODS na post předsedy sněmovny ani v prvním, ani ve druhém kole. "Tento návrh zablokoval jednání, která mohla probíhat už delší dobu," řekl Filip.

13:14 - Noví poslanci byli dnes záhadou pro muže z ochranky u vstupu do sněmovny. Neznámé tváře zastavovali a legitimovali. Například Přemysla Rabase, asi dvoumetrového nováčka za zelené z ústeckého kraje, nechtěl bodyguard běžného vzrůstu vpustit ani do kuloárů.

Nová strana ve sněmovně: zelení poslanci Kateřina Jacques a Martin Bursík.
Nová strana ve sněmovně: zelení poslanci Kateřina Jacques a Martin Bursík. | Foto: Ondřej Besperát

13:13 - Předseda Strany zelených Martin Bursík reaguje na projev Jiřího Paroubka. Žádá také poslance, aby umožnili zeleným ustavit poslanecký klub. Zelení podle Bursíka během dneška přednesou sněmovně novelu zákona o jednacím řádu, který mění pravidlo, že klub musí mít minimálně deset poslanců. Strana zelených má v parlamentu šest členů.

13:10 - Předseda ODS Mirek Topolánek v krátkém opět připomíná, že poslanci mají jednat o volbě předsedy sněmovny, ne o koaliční smlouvě.

12:56 - U mikrofonu je opět premiér Jiří Paroubek. Podle něj by se jednání o obsazení postu předsedy a místopředsedů sněmovny měli účastnit i zástupci KSČM. "Nelze vyloučit jednu stranu z jednání o vedení sněmovny jen proto, že to je komunistická strana," říká mimo jiné.

Dámský klub ve sněmovně: Miroslava Němcová a Lucie Talmanová (vpravo) z ODS, zády k objektivu jejich stranická kolegyně Alena Páralová.
Dámský klub ve sněmovně: Miroslava Němcová a Lucie Talmanová (vpravo) z ODS, zády k objektivu jejich stranická kolegyně Alena Páralová. | Foto: Ondřej Besperát

12:54 - Zasedání sněmovny je i společenskou událostí. Do sněmovny dnes přišli i někteří bývalí poslanci a končící, dosluhující ministři. V kuloárech si mimo jiné skládali komplimenty. "Ty blonďaté vlasy vám moc sluší," řekl například staronový poslanec Petr Pleva (ODS) odcházející ministryni školství Petře Buzkové (ČSSD), která změnila svůj krátký tmavý účes za světlejší odstín.

12:45 - Předseda poslanců ODS Vlastimil Tlustý reaguje ve svém projevu na předchozí projevy sociálních demokratů. Vyzval premiéra Paroubka, aby ČSSD umožnila vznik koaliční vlády. V takovém případě by podle něj ODS umožnila volbu kandidáta ČSSD předsedou sněmovny.

Zastal se také Miroslavy Němcové. "Ohrazuji se proti urážkám pana Jičínského a pana Ratha," řekl Tlustý. Požádal, aby se Němcové veřejně omluvili.

Projev Vlastimila Tlustého pro změnu bojkotují členové současné vlády. Zvedli se a odešli ze sálu.

12:35 - S každým dalším vystupujícím představitelem ČSSD ubývá posluchačů. V sále chybí už asi polovina poslanců. Když začal mluvit ministr zdravotnictví David Rath, nastala v kuloárech kávová pauza. Poslanci debatují u automatu na kávu a po očku sledují TV přenos ze sálu.

Navzdory počátečnímu incidentu, zůstal ministr Rath až do konce diskuse v jednu hodinu odpoledne.
Navzdory počátečnímu incidentu, zůstal ministr Rath až do konce diskuse v jednu hodinu odpoledne. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

12:27 - K mikrofonu přistupuje odstupující ministr zdravotnictví David Rath. Opět kritizuje způsob, jakým podle něj ODS vyhrála volby: "Použití policie několik dní před volbami, jak ho zinscenovali pánové Langer a Vidím, nepatří do demokratické země a posouvá nás mimo Evropu," říká. Ve svém projevu pak obsáhle kritizuje ODS i prezidenta Václava Klause.

Rath pak napadá kandidátku ODS Miroslavu Němcovou za to, že údajně využívá služební automobil a nechá si od sněmovny proplácet také náklady na osobní automobil. Proto podle Ratha nemá předpoklady, aby se stala předsedkyní sněmovny. "Je smutné, že ODS je schopná navrhnout jen takového kandidáta," uzavírá své vystoupaní Rath.

12:24 - Proslov poslance ČSSD Zdeňka Jičínského také mnoho lidí nesleduje. Pozornost poslanců je slabá stejně jako zájem veřejnosti být přímo na místě. Na galerii pro návštěvníky je zhruba dvacet lidí.

Poslankyně Miroslava Němcová z ODS.
Poslankyně Miroslava Němcová z ODS. | Foto: Ondřej Besperát

12:13 - Poslanec ČSSD Zdeněk Jičínský tlumočí sněmovně odmítavý postoj poslaneckého klubu ČSSD ke kandidatuře Miroslavy Němcové. V osobní části projevu pak vytkl politikům, že svým chováním a nerespektováním demokratických a ústavních principů dávají občanům špatný příklad.

"V zemi není žádná politická krize. Občané ve volbách rozhodli. To, že rozhodli 100 na 100, není žádný debakl, a záleží na politicích, aby to vyřešili," prohlásil Jičínský.

12:10 - Na projev premiéra reaguje předseda KDU-ČSL Miroslav Kalousek. Připomíná, že schůze má za úkol zvolit předsedu Poslanecké sněmovny. Vyzývá Lubomíra Zaorálka, aby zakročil proti projevům, které se netýkají tématu.

11:55 - Poslanci nové koalice projev premiéra Paroubka příliš neposlouchají. Odcházejí ze sálu a rozhodně nespěchají zpět. Z prestavky si nosí občerstvení a noviny. Občas utrousí, že se to nedá poslouchat. Zdá se, že odpoledne ve sněmovně bude dlouhé.

Jiří Paroubek dnes ještě usedl v lavici určené pro členy vlády.
Jiří Paroubek dnes ještě usedl v lavici určené pro členy vlády. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

11:42 - Před poslance předstupuje premiér Jiří Paroubek. Opakuje kritické připomínky ČSSD ke koaliční smlouvě ODS, KDU-ČSL a Strany zelených. "Program obecně ohrožuje principy solidarity," říká Paroubek. Smlouva má podle něj mezery i v ekonomické a zahraničněpolitické části. Paroubek vyjmenovává body, které sociálním demokratům v koaliční smlouvě vadí.

11:32 - Lubomír Zaorálek zahajuje jednání sněmovny. Přítomno je 198 poslanců. Při prvním hlasování zákonodárci potvrdili zvolení Miloslava Kaly předsedou mandátního a imunitního výboru.

Foto: Aktuálně.cz

11:31 - KSČM: Kandidátku ODS při hlasování rozhodně nepodpoříme

Místopředseda KSČM Jiří Dolejš deníku Aktuálně.cz řekl, že komunističtí poslanci při jednání klubu odhlasovali, že budou všichni hlasovat proti zvolení Miroslavy němcové předsedkyní sněmovny. Komunisté nebudou své poslance žádným způsobem kontrolovat.

Foto: Aktuálně.cz

11:20 - Škromach: Svými poslanci jsme si jisti, Němcová zvolena nebude

Zdeněk Škromach (ČSSD) deníku Aktuálně.cz řekl, že Miroslava Němcová předsedkyní sněmovny zvolena nebude. Nepřímo potvrdil, že ČSSD bude kontrolovat, jak v tajné volbě sociální demokraté hlasují.

"My jsme si poslanci ČSSD jisti, možná uletí nějak komunisté, ale Němcová zvolena nebude," řekl Škromach. Na přímý dotaz, zda budou muset odevzdávat sociální demokraté podepsané hlasovací lístky, uvedl, že to není podstatné, podstatné je, že kandidátka ODS nebude zvolena.

"Tady se pořád spekuluje, ale dnešní volba ukáže, že existují poslanecké kluby a že vládní koalice má sto hlasů a pokud bude stále předkládat svoje návrhy, tak bude blokovat ustavení vedení sněmovny," řekl Aktuálně.cz Škromach.

Foto: ČSSD

9:56 - Předsedou mandátového a imunitního výboru se má podle dohod parlamentních frakcí stát poslanec ČSSD Miloslav Kala, který byl v minulém volebním období místopředsedou mandátového výboru. Občanským demokratům zatím připadlo místo šéfa sněmovní volební komise pro Petra Tluchoře.

9:13 - Poslanci hlasují o ustavení mandátového a imunitního výboru. Z přítomných 197 poslanců hlasovalo pro 196. Výbor například zkoumá, zda byli poslanci právoplatně zvoleni. Výbor také organizačně zajišťuje volbu předsedy sněmovny. Výbor se bude dvě hodiny radit. Lubomír Zaorálek svolává jeho zasedání a přerušuje jednání sněmovny do 11:30.

Poslance Pateru z ODS museli na ustavující schůzi přivést na vozíku.
Poslance Pateru z ODS museli na ustavující schůzi přivést na vozíku. | Foto: Ondřej Besperát
 

9:06 - Předseda staré sněmovny Lubomír Zaorálek zahajuje schůzi a vyzývá poslance Miloše Pateru, aby složil poslanecký slib. Patera který se zotavuje po mrtvici, se po sněmovně pohybuje na vozíku. Skládá poslanecký slib a poslanci mu tleskají. (ODS: Stav nemocného poslance se lepší - ČTĚTE ZDE)

9:04 - (redaktorka Aktuálně.cz Martina Macková): Poslanci přicházejí i po čase, kdy měla schůze začínat. Někteří vcházejí v klidu, jakoby neměli hodinky, jiní jsou evidentně zpocení a kontrolují si čas. Poslanci se usazují do svých lavic, fotografové loví snímky a všichni se překřikují. Ministr kultury Vítězslav Jandák něco vysvětluje budoucí nástupkyni Michaele Šojdrové, používá při tom ruce, jak je u něj obvyklé, Šojdrová se usmívá a trpělivě naslouchá. Poslankyně Alena Páralová (ODS), Vlasta Parkanová (KDU-ČSL) a Miroslava Němcová (ODS) si v barevných róbách sedly vedle sebe, ale Němcová musí jinam, na židli, která náleží poslancům s příjmením na "N". Dnes totiž sněmovní židle ještě nejsou rozděleny podle stranických klubů, ale noví politici do nich usedli podle abecedy.

Jaromír Štětina, senátor, novinář a filmař
Jaromír Štětina, senátor, novinář a filmař | Foto: Aktuálně.cz

8:52 - Senátor Jaromír Štětina dnes ráno otevřeným dopisem vyzval poslance Poslanecké sněmovny PČR, aby nevolili Vojtěcha Filipa do vedoucí funkce sněmovny. "Bylo by to popření samotné demokratické podstaty našeho parlamentu a dalším krokem k rehabilitaci komunismu, kterou zahájil předseda vlády pan Jiří Paroubek," napsal v dopise Štětina.

 

Právě se děje

Další zprávy