Novotný: Držím vládu, která je naprosto znemožněná

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
30. 4. 2011 13:00
Rozhovor s poslancem za VV o tom, proč drží vládu, když si myslí, že všichni kradou
Josef Novotný
Josef Novotný | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Poslanec za Věci veřejné, jinak člen SNK ED, Josef Novotný, vystoupil tento týden před hlasováním o nedůvěře vládě a vpodstatě všem politickým stranám vmetl od řečnického pultu: "Vy normálně kradete!"

Proč potom drží tuto vládu? Poslanec Novotný to zdůvodňuje tím, že pořád ještě věří, že tato koalice může prosadit reformy.

Jedním dechem říká, že se tato koalice zdiskreditovala, i to, že je třeba ji ještě udržet.

Skandál kolem nahrávky ze školení firmy ABL, na které Vít Bárta mluví o tom, jak se získávají veřejné zakázky, vysvětluje jako nutnou úvahu každé české firmy.

A popírá verzi Kristýny Kočí, že půl milion od Víta Bárty byl úplatek za loajalitu. "Byla to půjčka," tvrdí Novotný.

A poměrně otevřeně mluví o tom, jak Vít Bárta nabídl poslancům VV finanční pomoc po snížení poslaneckých platů.

A.cz: Vy jste vystoupil před hlasováním o nedůvěře vládě dost razantně a říkal: kradou všichni. Proč potom tu vládu držet, proč vy sám jste hlasoval proti pádu vlády?

Já jsem, možná nesrozumitelně, řekl, že se musíme doznemožnit. Tahle vláda je už skutečně znemožněná a pravice je znemožněná, převaha 118 hlasů tady nikdy nebyla, je to naprosto zdiskreditované. Ale pro budoucnost by tu měly být alespoň nějaké brzdící padáky, reformy, které trošku zastaví ten sešup.

A to že jsem vystoupil a řekl vlevo i vpravo: držte hubu, to je o tom, že oni kradou, mají prorostlou státní správu svými lidmi. ABL rovná se ČSSD, ABL rovná se ODS, lidovci jsou nalezlí taky všude a teď tu mají své topáky.

A.cz: Vy věříte, že tato rozhádaná koalice ty reformy provede?

My se tam držíme jenom proto. Protože máme jen paběrky, nikoho tam nedržíme, Jankovského rozhodně nedržíme, ten jim nevadí, mně vadí, že jim nevadí. Byl bych radši, kdyby jim vadil, byl bych klidnější. Ty reformy je třeba připravit do konce roku.

A.cz: A skutečně věříte, že budou?

Jsou na to dva měsíce. A když nebudou, tak to bude katastrofa. A nechceme velkou, kmotrovskou koalici. A na to i ODS a TOP 09 slyší, že ti kmotři tam mají třeba jen čtvrtinku a tak tam vůle k reformám je.

A.cz: Ale problém teď mají hlavně Věci veřejné. Nezdá se vám nepřijatelné vstoupit do politiky, aby člověk získal veřejné zakázky?

Tyto úvahy vedou naprosto všechny firmy v ČR a neumím si představit manažera firmy, který neuvažuje v tomto měkkém, i když zkorumpovaném prostředí. Získat veřejnou zakázku je pro podnikatele sen. Všichni touží mít zakázku, která se dá předražit třikrát.

A.cz: Ale je přece podstatný rozdíl snažit se dosáhnout na veřejnou zakázku, a vstoupit do politiky s cílem dosáhnout na veřejné zakázky...

Když o tom manažeři ABL uvažovali, nebyli v politice, nestavěli stranu a zajímali se o prostředí Prahy. A věděli, že tam jsou zakázky spojeny s úplatky. A na poradě hledali morální míru toho, co je vhodné. A co je ještě únosné a co už je za hranou.

A.cz: Když se vás zeptám na váš názor - je morální, pokud podnikatel řekne: vstoupím do politiky, abych dosáhl na veřejné zakázky?

Morální to v žádném případě není. A co já jsem zjistil z těch nahrávek, oni mluvili o tom, kde je ta hranice. Tam nebylo řečeno: půjdeme do politiky, abychom vysáli peníze, ale zvažovali, za jakých podmínek jít do veřejných zakázek. To, co Bárta vedl v ABL, byla diskuse, kterou by měly povinně vést všechny firmy a povinně by si měly říct, kde jsou hranice.To je vytrženo z kontextu. Nemyslím si, že tehdy vznikl nápad Věcí veřejných jako strany.

A.cz: Mimo záznam jsme se doslechli, že Vít Bárta nabídl poslancům na klubu, že jim po snížení platů bude dorovnávat plat. Je to pravda?

Řeknu vám, jak to bylo: bylo to první únorový klub, kdy jsme dostali výplatní pásky a někteří říkali, že jsme udělali chybu, že jsme neobsadili dozorčí rady a posty náměstků. Bylo tam jakési mrmlání nad tím, jak to všechno dopadlo. Bárta to uťal a řekl něco v tom smyslu: kdo má málo, ať přijde za mnou a nějak to vyřídíme. Vyznělo to tak, že může peníze půjčit. Předtím ještě použil větu, že se to dá překlenout, kdo potřebuje nějaké investice do zařizování nebo oblečení.

A.cz: Myslíte jako půjčky?

Jako půjčky. Rozuměl jsem tomu i tak, že kdo má trvale málo a nevyplácelo se mu to tady, tak jsou nějaké možnosti typu nějaké ty dozorčí rady a podobně. Ale to tam nebylo řečeno. Bylo řečeno: kdo potřebuje finance, kdo má málo a nevychází, ať přijde. Mně se to nelíbilo a řekl jsem, že já za ním nepůjdu a že se mi to nelíbí a že by takové věci neměl říkat.  Přidal se Viktor Paggio a Lenka Andrýsová. Tím to prostě skončilo.

A.cz: A měl by být Vít Bárta předsedou?

Nejsem člen Věcí veřejných.

A.cz: Ale jste člen jejich poslaneckého klubu, jste tak se stranou spjatý...

Vít Bárta je rozhodně vizionář, politik, který myslí na daleké budoucno. Je schopný manažer. Radek John je zase populární osobnost.

A.cz: A nediskvalifikuje Víta Bártu to, co říkal?

Kdybyste na to zeptal před měsícem, tak bych řekl, že by Vít Bárta klidně mohl být předsedou. To byl na vrcholu. Teď po těch obviněních a očerňování je jeho očištění v počátcích. Takže si teď nejsem jist, co ti lidé... Ale vy jste se neptal, co ti lidé, vy jste se ptal, co já.

A.cz: Takže: uvítal byste ho jako předsedu, nebo ne?

Pro mě jsou přijatelní oba dva.

A.cz: I přesto?

I přesto. Nechci ani jednoho zatracovat.

Pokud budeme mluvit o Kristýně Kočí - vy nevěříte, že tam byl půlmilionový úplatek, jak říká ona?

Ne. Ona to měla už u sebe a John se jí ptal před mnoha lidmi - Kristýno, ne abys tu půjčku potom na nás vytáhla, nebo na Bártu. A ona se jen zasmála. Proč neřekla, že je to úplatek? Celý puč byl plánovaný na květen, urychlilo se to, vůbec se jí nepodařilo vytvořit ty tři skupiny - jedna z nich měla být reprezentována členy SNK ED. Případně že y vznikl klub SNK, to by se zas líbilo našim představitelům. A já chci zodpovědět, kdo z kmotrů je za tím: jestli ti Tluchořové, nebo zdravotnická lobby jeho tchána, nebo ti Romanové, nebo hazard.

 

Právě se děje

Další zprávy