Bárta: Do koaliční lodi teče a je třeba vymýšlet plán B

Jan Němec (redaktor) Kateřina Eliášová, Jan Němec (redaktor)
28. 4. 2011 18:00
Kandidatovat na předsedu VV chce Vít Bárta dál
Dál chci být předsedou...
Dál chci být předsedou... | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Faktický lídr Věcí veřejných Vít Bárta tvrdí, že "hmatatelný" plán B pro případný pád vlády zatím na světě není. Zároveň ale potvrzuje, že koalice je ve vážných problémech.

"Loď objektivně nabírá vodu a my musíme intenzivně pumpovat," prohlásil Vít Bárta v rozhovoru pro Aktuálně.cz. "Je třeba přemýšlet nad plány B."

"Souhlasím, že do lodi teče," říká předseda poslaneckého klubu TOP 09 a Starostů Petr Gazdík. "Oba naše koaliční partnery totiž trápí korupční skandály."

Sondování u TOP 09

Věci veřejné teď uvažují i o variantě, že by vláda padla v červnu, kdy chce premiér spojit reformní zákony s vyslovením důvěry vládě. Pro tento případ zvažují i kabinet na jiném půdorysu a v čele s premiérem z řad TOP 09.

Podle informací Aktuálně.cz právě Vít Bárta tuto možnost už sondoval.

Koaliční partneři ale zatím setrvávají na svých pozicích: shodně prohlašují, že platí koaliční dohoda, a jak ODS, tak TOP 09 odmítají premiéra z jiné koaliční strany, než je právě ODS.

Zároveň Vít Bárta prohlásil, že rozkol ve Věcech veřejných způsobila klika uvnitř ODS, která chce posílit vliv.

"Tato skupina má tendenci provést s pomocí přeběhlíků převrat v ODS nebo minimálně posílit svoji pozici," prohlásil Bárta.

"V ODS jsou různé názorové proudy, ale to pan Bárta může těžko pochopit, protože u nich žádné názorové proudy nejsou povoleny," reagoval na to místopředseda ODS Pavel Blažek. "V momentě, kdy má někdo jiný názor, tak ho vyhodí."

Rozkol ještě před červnem?

Věci veřejné teď navíc přicházejí s požadavky ohledně detailů důchodové reformy: chtějí "široce rozkročený" a "plně státem garantovaný" penzijní fond a záruky, že poplatky za správu penzijních účtů nebudou příliš vysoké, aby nebyla penzijní reforma "mejdanem bankovních domů", jak říkají.

"Myslím, že se něco stane ještě před červnovým hlasováním o důvěře vládě," je skeptický k dalšímu setrvání kabinetu jeden z poslanců VV.

Vít Bárta ale i v rozhovoru pro Aktuálně.cz tvrdí, že pád vlády ještě jistý není:

A.cz: Nakolik pokládáte za reálný plán, že by vznikla vláda s premiérem z řad TOP 09?

Vnímám snahy o narušení dohod z předminulého pondělka dílčími skupinami, ale nemám v tuto chvíli pocit, že účastníci K-12 a vedení koaličních stran by tyto dílčí ambice sdíleli. Ale já se nebojím říct, že kdyby ty dohody neplatily, kdyby tady byla nějaká extrémní nedůvěra, tak ani k velkým zásadním dohodám není principiálně možné dospět.

A.cz: Zeptám se jinak: máte větší důvěru k TOP 09 a varianta s premiérem z TOP 09 by pro vás byla přijatelnější? O takovém plánu se ve vašem klubu mluví...

Kdybyste se zeptal na Pražském hradě nebo našich koaličních partnerů... Nemyslím, že bychom nad tímto měli uvažovat dřív, než čtvrtá strana v pořadí.

A.cz: Ale ten plán tady je, uvažuje se o něm. Není nám ale jasný půdorys, na jakém byste chtěli vládu sestavit.

Já na celou věc koukám tak, že je třeba přemýšlet nad plány B, jak říká pan prezident.

A.cz: Proto se ptám: je toto ten plán?

Já zatím hmatatelný plán B nevidím.

A.cz: Podle některých vašich poslanců jste TOP 09 oťukávali, respektive vy osobně jste oťukával. Nakolik je tedy pro vás právě tato varianta reálná?

Já to beru tak, že naši poslanci jsou emancipovaní a že se logicky baví napříč politickým spektrem, jak poslanci ostatních stran vnímají atmosféru. Je správné a logické se o tom bavit. Toto nejsou ambice předsedů koaličních stran. Máme Ústavu a je v rukou prezidenta, co by nastalo po pádu vlády v červnu.

A.cz: Mluví se ještě o něčem jiném: že by část ODS šla do nové koalice a cílem je vlastně prostřednictvím VV torpédovat ODS.

Paradoxně to vnímám přesně obráceně: je naprosto jasné, že křídlo v ODS zašlapané vloni před volbami otevřeně nenávidí Věci veřejné. A toto křídlo má zjevně nadstandardní vztahy s Kristýnou Kočí a zjevně nerezignovalo na snahu přetahování poslanců, výrobu kompromitujících materiálů. A tato skupina má tendenci provést s pomocí přeběhlíků převrat v ODS nebo minimálně posílit svoji pozici.

A.cz: I vy máte kauzu: nahrávku o tom, že chcete vstoupit do politiky s cílem získat veřejné zakázky. Nerozmyslel jste si kandidaturu na předsedu VV?

Neznám nahrávku tohoto obsahu. Znám nahrávku ze školení. Kandidovat budu, nerozmyslel jsem si to.

 

Právě se děje

Další zprávy