VV dál přiživují vizi vlády v čele s premiérem z TOP 09

Jan Němec (redaktor) Kateřina Eliášová, Jan Němec (redaktor)
27. 4. 2011 17:00
V koaličních kuloárech se mluví o vlivu, který přes Věci veřejné uplatňuje Hrad
Poslanci Věcí veřejných.
Poslanci Věcí veřejných. | Foto: Jan Langer

Praha - Věci veřejné, které v úterý - jak říkají, "podmíněně" - podržely vládu Petra Nečase, dál uvažují o variantě, že by současná trojkoaliční vláda padla a nový kabinet sestavoval premiér z řad TOP 09.

"Následujících několik dnů bude pro nás velice důležitých: ohledně vybudování týmu Radka Johna jako vicepremiéra pro boj s korupcí a ohledně jeho kompetencí," říká předsedkyně poslanců VV Karolína Peake. "Ukáže se, jestli to je, nebo není trafika."

Pokud by nakonec Věci veřejné vládu potopily, předpokládá část VV, že by nebyly předčasné volby, ale ke slovu by přišly další pokusy o sestavení vlády.

"Jako nejpravděpodobnější variantu vidím vládu sestavovanou TOP 09," tvrdí Peake.

TOP 09 a ODS: Pouhá fantazie!

VV přitom počítají s tím, že ČSSD by se o sestavení vlády nepokoušela a pokus by tedy dostala "topka" jako třetí nejsilnější strana ve sněmovně. Podle informací Aktuálně.cz tato varianta už neoficiálně zazněla i mezi koaličními partnery - a TOP 09 ji zavrhla. Odmítá ji zatím i oficiálně.

"V současné době platí koaliční smlouva. Pakliže VV chtějí vypovědět koaliční smlouvu, považuji za slušné, aby to VV sdělily partnerům při jednání, nejlépe s řešením, jak bude vypadat politická situace dál," říká předseda poslanců TOP 09 Petr Gazdík.

"ODS je v této koalici, má premiéra, platí koaliční smlouva," přidává se předseda poslanců ODS Petr Tluchoř. "O žádném jiném angažmá jsme neuvažovali," dodává.

"Kdo říká, že to musí být zrovna s ODS?" opáčila na otázku Aktuálně.cz Karolína Peake.

Hradní linka?

Varianta jiné koalice ale není při současném složení sněmovny příliš pravděpodobná: ČSSD říká, že nepůjde do koalice bez nových voleb, koalici s ČSSD zatím odmítá i TOP 09.

Uvnitř ODS se zároveň mluví o tom, že plán "nová vláda s premiérem z TOP 09" prosazuje okruh Víta Bárty a nitky přitom vedou až na Hrad s cílem oslabit ODS.

"Z VV se stala prakticky hradní strana," usmívá se jeden z koaličních poslanců.

Nová vládní krize přitom může nastat poměrně brzy - už v červnu chce premiér Nečas vyvolat hlasování o důvěře vládě například tak, že spojí přijetí nějakého zákona s vyslovením důvěry. Pro VV bude důležité, aby se do té doby splnily jejich podmínky - mimo jiné i postavení vicepremiéra Johna.

"Ten ústupek - opuštění ministerstva vnitra - byl pro nás opravdu velmi hořký. A zatlačovat se dál a dál, jen aby nevznikla patová situace, se zkrátka nenecháme," prohlašuje Karolína Peake.

 

Právě se děje

Další zprávy