ČSSD je připravena vládnout s pomocí KSČM, říká Sobotka

Martina Machová Domácí Martina Machová, Domácí
29. 4. 2011 15:50
Šéf sociální demokracie zvažuje podporu komunistů, pokud ČSSD výrazně zvítězí ve volbách
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Pokud by se sociální demokracii v příštích volbách podařilo zvítězit s výrazným náskokem, je pro ni přijatelná varianta menšinové vlády s podporou KSČM. Hospodářským novinám to řekl předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. Případnou koalici s komunisty Sobotka odmítl.

"Kdybychom vyhráli volby s výrazným náskokem, je pro nás možná varianta menšinové vlády. Podpora KSČM je jednou z variant, kolice s nimi není naším cílem," řekl Sobotka HN.

Sociální demokraté si vládní spolupráci s komunisty a některými dalšími stranami zakázali na sjezdu v roce 1995 v Bohumíně.

"Myslím, že to nepopírá Bohumínské usnesení, stejně jako Bohumínské usnesení nepopírají krajské koalice s KSČM," upřesnil pro Aktuálně.cz Sobotka.

Odpovědi na otázku, zda postupné vymezování hranic - co ještě je a co není překračováním Bohumínského usnesení v případě spolupráce s komunisty - nepřipomíná takzvanou "salámovou metodu", se vyhnul.

Sociální demokraté totiž například při posledních krajských volbách posunuli pomyslnou hranici tím, že na některých hejtmanstvích umožnili vstup komunistům do krajských vlád.

Podle Sobotky se strana Bohumínské usnesení zrušit nechystá. Podotkl ale, že ve straně není podpora usnesení nějak dramaticky silná. "Čekají nás další kola diskusí, jak nově definovat vztah ke komunistické straně. Já zastávám názor, že první krok nemůže udělat ČSSD. Komunistická strana bez reforem a beze změn nemůže být přizvána k vládní zodpovědnosti," řekl HN.

Vláda opřená o komunisty se příliš nezamlouvá prvnímu místopředsedovi strany Michalu Haškovi. Ve svém prohlášení upozornil, že komunisté jsou nereformovanou stranou, která se dostatečně neodstřihla od minulosti.

"S nynější nereformovanou KSČM bez jasné sebereflexe poválečné historie si neumím představit sdílení vládní odpovědnosti za Českou republiku," prohlásil Hašek a připomněl perzekuci sociálních demokratů. "Někteří byli popraveni, řada vězněna, předseda sociální demokracie Laušman unesen StB z Rakouska a za dosud neobjasněných okolností zemřel v komunistickém vězení," uvedl.

Hašek ale také vylučuje spolupráci s koaličními stranami. "ODS, TOP 09 i VV dělají vše pro to, aby po příštích volbách nebyly přijatelnými partnery pro vládnutí s ČSSD," řekl HN Hašek. Po volbách by raději spolupracoval například s KDU-ČSL (pokud by se strana dostala do sněmovny).

Poslanecká sněmovna v úterý už podruhé v současném volebním období hlasovala na návrh ČSSD o nedůvěře vládě. Vláda Petra Nečase (ODS) opět vydržela, podporu jí vyslovili poslanci všech tří koaličních stran. Pro vyslovení nedůvěry hlasovali kromě sociálních demokratů a komunistů i tři poslanci zvolení za Věci veřejné.

 

Právě se děje

Další zprávy