Nová vláda má problém. Kandidátce ODS hrozí střet zájmů

Kateřina Eliášová
20. 4. 2009 18:30
Miroslava Kopicová už se jednou do podobné situace dostala - když byla ministryní v první Topolánkově vládě
Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Praha - Pokud si premiér Jan Fischer vybere na post ministryně školství Miroslavu Kopicovou, již doporučuje ODS, může se tato členka jeho vlády dostat do střetu zájmů.

Jako ministryně školstvi by se totiž nevyhnula přípravě a dokončení tendru na lukrativní zakázku, o niž má podle informací Aktuálně.cz zájem Národní vzdělávací fond, který právě Kopicová v současné době řídí.

Jde o zakázku na správu jednoho z operačních programů ministerstva. Projekt Podpory individuálního vzdělávání občanů, jak se operační program nazývá, získal evropskou dotaci ve výši téměř pět miliard korun.

Kopicová se k případu nechce vyjadřovat. Jako důvod uvedla, že oficiální nabídku vést ministerstvo zatím nedostala.

Kopicová a Dürr 

Fischer má na ministerský post v resortu školství dva kandidáty.

Kopicovou, která už coby ministryně seděla v prvním Topolánkově kabinetu.

Druhým kandidátem je náměstek současného ministra Ondřeje Lišky Jakub Dürr, za kterým stojí zelení.

Hraje se o téměř pět miliard

Liškův úřad už zahájil přípravy pro výběrové řízení na správce výše zmíněných peněz z Bruselu.

Zelení chtějí za ministra Jakuba Dürra, náměstka Ondřeje Lišky
Zelení chtějí za ministra Jakuba Dürra, náměstka Ondřeje Lišky | Foto: Marek Otava

Program, který se z nich má platit,  má lidem od 25 do 64 let pomoci se dovzdělávat. Právě Národní vzdělávací fond má zájem bruselské miliardy spravovat a rozdělovat. 

"Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy dosud nevstoupilo v jednání s žádným subjektem, který by mohl mít o realizaci zájem. MŠMT hrubý záměr a existenci finančních prostředků pro tuto oblast prezentovalo při několika příležitostech expertům. Na těchto jednáních byla výše zmíněná instituce zastoupena," zní oficiální vyjádření mluvčí Liškova úřadu Kateřiny Böhmové.

Výběr vítěze MŠMT neovlivní, parametry tendru ano

Ministerstvo samo nebude mít vliv na to, kdo tendr vyhraje, o to se postará odborná komise, ve které bude mít své zastoupení jak ministerstvo školství, tak Úřad vlády.

"Ministerstvo školství přirozeně ovlivní budoucí realizaci projektu pomocí tvorby záměru a v rámci studie proveditelnosti," vysvětlila Böhmová.

Jak? Může nastavit parametry toho, jaká kritéria musí uchazeč splňovat.

A právě v tomto momentu se může dostat Kopicová do střetu zájmu, pokud bude "její" vzdělávací fond o zakázku žádat. Ministerstvo totiž může teoreticky "ušít" výběrové řízení na míru konkrétnímu zájemci.

V souvislostech: Rath se zbavuje opozice. Vyhání z kraje ministra Bendla

Případ 2006

O projektu

Projekt Podpora individuálního vzdělávání občanů (PIVO)

  • má ambici vytvořit infrastrukturu rozdělování finančních prostředků formou nevratné finanční podpory občanům (ve věku 25 - 64 let)
  • cíle projektu: podpořit poptávku po dalším vzdělávání v ČR formou podpory individuálního dalšího vzdělávání, zejména v oblasti jazykových dovedností, informačních a komunikačních technologií a podpory podnikatelských dovedností, zvýšit kvalitu obecných způsobilostí obyvatel ČR a zvýšit motivaci a posílit aktivní postoj jednotlivců k dalšímu vzdělávání
  • projekt by mělo využít více než 700 tisíc osob a prostým dělením se dostáváme k podpoře cca. 6 000,- pro jednu osobu na výše uvedené typy vzdělávání
  • finanční prostředky pro vzdělávání jsou svěřeny do rukou občanů (v účelově vázané formě) a ti na základě osobních potřeb vyhledají vhodné vzdělávání

V podobné situaci, k jaké se nyní schyluje, už se jednou Miroslava Kopicová octla. 

MF DNES před rokem uvedla, že se adeptka na ministryni školství do střetu zájmů dostala už v září 2006, kdy byla skutečně ministryní tohoto resrotu v první Topolánkově vládě. Ta však vládla jen několik měsíců a nedostala mandát od sněmovny. 

Její předchůdkyně Petra Buzková vedla s Národním vzdělávacím fondem (který tehdy řídila právě Kopicová) spor o vyplacení dvou milionů za spravování evropského programu Leonardo da Vinci, díky němuž čeští studenti jezdili na studijní pobyty do zahraničí.

Buzková peníze fondu vyplatit nechtěla, protože se jí zdály jeho služby předražené. Kopicová ovšem po svém příchodu na ministerstvo peníze fondu na základě tajné dohody přeci jen vydala.

Šlo o peníze

Nadto MF DNES tehdy uvedla, že Kopicová si za spravování projektu Leonardo účtovala neobvykle vysokou odměnu a za hodinu tak dokaázala vydělat až 1 100 korun za hodinu, což v Česku platí pouze poradenská společnost McKinsey&Company.

Kolik by případně dostával uchazeč o správu vzdělávacího projektu Podpory individuálního vzdělávání občanů, zatím není jasné. Parametry nastaví právě ministerstvo.

"Na základě studie proveditelnosti bude upřesněn záměr celého projektu. Ve spolupráci s právními poradci a Úřadem vlády bude připravena zadávací dokumentace pro výběrové řízení. Toto by mohlo být vyhlášeno nejdříve v září tohoto roku," uvedla mluvčí ministerstva Böhmová.

 

Právě se děje

Další zprávy