Seznam pro vládu je hotov. Rozhodne premiér Fischer

Eva Benešová
16. 4. 2009 14:02
Odstupující premiér Mirek Topolánek předal svému nástupci za ODS nominaci ministrů nové vlády
Premiér Fischer přijel na úřad vlády, premier Topolánek ukázal, kdo je dnes pánem
Premiér Fischer přijel na úřad vlády, premier Topolánek ukázal, kdo je dnes pánem | Foto: Aktuálně.cz, Ludvík Hradilek

Praha - Jména ministrů, kteří by podle plánu hlavních politických sil měli řídit zemi několik příštích měsíců, jsou známa.

Přesněji řečeno - jde o jména, která ODS, ČSSD a zelení navrhli pověřenému premiérovi Janu Fishcerovi do vlády, která by měla řídit zemi až do předčasných voleb. Ty by se podle dohody zmíněných tří stran měly konat letos v říjnu.

Poslední, kdo předložil seznam ministrů, byl odstupující premiér Mirek Topolánek jako předseda ODS. "Nominace na jednotlivé resorty beru jako pomocnou záležitost. Je zcela evidentní, že konečné rozhodnutí učiní Jan Fischer sám," prohlásil.

Mezi kandidáty jsou Tomáš Uvíra na ministra financí, Martin Barták na ministra obrany, Gustav Slámečka na ministra dopravy, Dana Jurásková na ministryni zdravotnictví a Daniela Kovářová na ministryni spravedlnosti.

Budu si umět poradit, ujišťoval Fischer

ODS také navrhla kandidáty do resortů, které už "obsadili" na dopolední schůzce s premiérem Fischerem zelení. Přestože Martin Bursík navrhl jména na ministerstvo školství a ministerstvo kultury, ODS by raději viděla v těchto resortech jiné lidi.

Jako ministryni školství navrhuje Miroslavu Kopicovou a na ministerstvo kultury Horymíra Kubíčka. "Bylo by dobré dát na ministerstvo kultury někoho, kdo má s tímto resortem zkušenosti. Nominace na ministerstvo školství pak byla na žádost premiéra Fischera," uvedl důvod nominace Topolánek.

"Týden po mém jmenování do funkce premiéra se jména kandidátů se sestěhovala kompletně ze stránek novin do oficiálních návrhů," komentoval nominace Fischer. "Opakuji, že všechna ta jména zvážím. Bude to vyžadovat řadu konzultací, řadu rozhovorů, abych byl schopen předložit panu prezidentovi kabinet, který bude efektivní."

Podle vlastních slov nemá problém ani s dvojitými nominacemi. "Budu si umět poradit," řekl novinářům.

Politolog Jiří Pehe bloguje na Aktuálně.cz: Vláda úředníků jako fackovací panák médií 
 

Právě se děje

Další zprávy