Nová rebelie na obzoru: V ODS se nelíbí Kalouskovy daně

Petr Holub a Kateřina Eliášová
25. 5. 2008 14:45
Vláda je s úpravou daní pozadu
Vláda má zpoždění, varuje rebel Tlustý
Vláda má zpoždění, varuje rebel Tlustý | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - ODS zmítá problém zablokovaných církevních restitucí a brzo přibude další - daně. Část poslanců této strany má zcela jiné představy o úpravě daní, než navrhuje plán lidoveckého ministra financí Miroslava Kalouska.

Rebelie přijde brzo, protože vládu s daněmi tlačí čas. Ve sněmovně se mělo o změnách, které mají přijít o ledna příštího roku, už dávno jednat.

Takzvaný reformní Topolánkův batoh pro letošek zavedl 15procentní daň, pro příští rok se podařilo skupině kolem poslance Vlastimila Tlustého prosadit snížení daní na 12,5 procenta za podmínek daňových slev.

Ministr Kalousek ale nedávno přišel s prohlášením, že trvá na zachování patnáctiprocentní sazby a poklesu sociálního pojištění o jedno procento. Jedině tak je podle něj možné splnit základní podmínku programového prohlášení vlády - tedy že se lidem bude snižovat daňová zátěž.

Foto: Aktuálně.cz
Podívejte se také:
Dopad reformy: Stát vybral na daních v lednu rekord

Se zachováním stávající sazby má ale poslanec Tlustý a jeho skupina vážný problém.

"Já tu Kalouskovu variantu zásadně odmítám, protože je nedodržením dohody z loňského roku o skutečném snížení daňové zátěže," řekl Aktuálně.cz.

Poslanci ODS v čele s Tlustým zatím chtějí zachovat sazbu 12,5 procenta a o něco zvýšit daňové slevy. Tím se však propadnou příjmy rozpočtu o 30 až 40 miliard a jeho stabilita bude ohrožena.

Tlustý: Vláda má zpoždění

Tlustý upozornil na to, že s nespokojenými poslanci (kteří mají s Kalouskovým návrhem problém) už měsíce nikdo nejedná. Čas je přitom v tuto chvíli pro vládu nepřítelem. Jaká bude nakonec daň v roce 2009, by mělo být jasné ještě před zářijovým projednáváním státního rozpočtu.

Peter Chrenko během rozhovoru se čtenáři Aktuálně.cz ze své kanceláře na Ministerstvu financí v Praze.
Peter Chrenko během rozhovoru se čtenáři Aktuálně.cz ze své kanceláře na Ministerstvu financí v Praze. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz
Čtěte také:
Kalouskův náměstek online: Zavedeme spravedlivé daně

"Už dnes to má zpoždění, mělo to být původně ve třetím čtení na té schůzi, která teď přichází. A my ještě nejsme u toho prvního. Ta současná nečinnost nic dobrého nevěští. A pokud Kalousek setrvá na svém názoru, že nepodpoří nic jiného, tak se z toho dá celkem jasně vydedukovat, kde jsme," nechal se slyšet Tlustý.

Daně řešila i výkonná rada

ODS se daněmi krátce zabývala i na pondělním zasedáním výkonné rady, nepřijala ale žádné usnesení.

"Když budeme vidět, že máme šanci prosadit 12,5 procenta, tak zvolíme tuto variantu. Když zjistíme, že to není možné, že to ministr Kalousek nechce, tak se budeme snažit prosadit jinou variantu," řekl Aktuálně.cz 1. místopředseda ODS a pražský primátor Pavel Bém.

I jemu ale jasné, že pro jakoukoliv variantu je třeba všech 81 hlasů poslanců za ODS.

"Je to svízelná situace. Ale jednu z těch dvou variant prostě prosadit musíme. Já si těžko dovedu představit jako 1. místopředseda, že bychom neprosadili nic," dodal k tomu Bém.

Teoreticky i to je možné. Daně by klesly na 12,5 procenta ze superhrubé mzdy. Tato varianta by však v příštím roce zvýšila daně nejméně dvěma třetinám domácností, a to by bylo porušení slibu daného voličům i v přímém rozporu s programovým prohlášením vlády.

"Abychom ten "zub" (nerovnosti daňové zátěže všech obyvatel) odstranili, museli bychom při zachování 15procentní daně snížit sociální pojištění o jedno procento, i když my bychom raději snížili pojistné až o dvě a půl procenta," řekl šéf poslanců za ODS Petr Tluchoř.

Podle některých poslanců je ale možné změny prosadit až ve druhém čtení zákona.

"Pro mě i ostatní členy rozpočtového výboru za ODS je Kalouskův návrh přijatelný. Musíme se přizpůsobit možnostem rozpočtu. Je možný kompromis, abychom získali všechny členy našeho klubu, například se pojistné sníží o víc než o jedno procento. To je možné domluvit i ve druhém čtení ve sněmovně," uvedl Pavel Suchánek, místopředseda rozpočtového výboru z ODS.

Tři podmínky

Daň z příjmu má splnit tři podmínky. První stanovilo programové prohlášení vlády, podle kterého vznikne rovná daň z příjmu ve výši 17 až 19 procent. Druhou podmínkou je stabilita veřejných financí.

Třetí podmínkou je slib koaličních lídrů a výkonné rady ODS ze srpna 2007, že v roce 2009 budou všichni občané platit nižší daň z příjmu než letos. Z koaliční debaty zatím vyplývá, že splnit půjdou nejvýše dvě ze tří podmínek.

To, jak je zákon dnes napsán, by pro dvě třetiny domácností znamenalo zvýšení daní. Třetí podmínka by tak nebyla splněna.

Ministr financí Miroslav Kalousek tedy navrhuje plán, jak třetí podmínku splnit. Daňovou sazbu je třeba vrátit na 15 procent a zároveň o procento snížit sociální pojistné. Tím ovšem nebude splněna první podmínka.

Poslanci ODS v čele s Tlustým zatím chtějí zachovat sazbu 12,5 procenta a o něco zvýšit daňové slevy. Tím se však propadnou příjmy rozpočtu o 30-40 miliard a jeho stabilita bude ohrožena.

O něco menší propad ve výši 20 až 30 miliard by veřejné finance čekal, pokud by se prosadil kompromisní návrh, který by sociální pojistné snížil o dvě a půl procenta. Tato varianta ovšem neplní první dvě podmínky.  

 

Právě se děje

Další zprávy