Tlustý chystá vlastní návrh, jak snížit daně

Petr Holub
29. 2. 2008 11:30
Předloží jej, pokud vláda nesplní svůj slib
Vlastimil Tlustý: Vláda musí svůj slib splnit.
Vlastimil Tlustý: Vláda musí svůj slib splnit. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Vlastimil Tlustý (ODS) navrhne zákon, aby se od ledna 2009 snížily daně. Učiní tak v okamžiku, kdy bude jasné, že vláda nechystá stejný návrh.

Chce tím zabránit absurdní situaci, kdy se má daňová sazba snížit se současných patnácti na dvanáct a půl procenta a většina lidí by přesto platila vyšší daně. "Zároveň totiž bude nadproporcionálně snížena sleva na dani," připomněl v rozhovoru pro Český rozhlas 6.

Stačí změnit jediné číslo

"Náprava je jednoduchá, k nižší sazbě je třeba dopočítat správnou výši slevy na dani, aby změna zafungovala jako skutečné snížení daní," řekl dále Tlustý.

Podle bývalého ministra financí a odpůrce premiéra Mirka Topolánka jde o jednoduchou operaci. Stačí změnit v reformním zákoně jediné číslo.

"Věřím že vláda splní loňský slib a změnu navrhne. Pokud tak neučiní, přijdu s ní sám," vysvětluje svůj plán.

Aby vláda bez potíží stihla zákon změnit před schválením nového rozpočtu, měla by návrh projednat už v březnu. Tlustému jako poslanci stačí přeložit návrh v květnu, aby se dostal do programu červnové schůze sněmovny.

Občanskodemokratický rebel nepochybuje, že zákon sněmovnou projde hladce: "Neumím si představit poslance, který by chtěl lidem zdůvodňovat, že klesne sazba a zároveň se zvýší daně."

Tlustý chtěl změnit daně pro rok 2009 už loni, na podzim však slíbil, že s kritikou vlády přestane, aby neohrozil prezidentskou obhajobu Václava Klause.

Bod obratu pro ODS

Další ofenzivu chystá Tlustý na dubnové ideové konferenci ODS.

"Budu chtít kolegům vysvětlit, že takhle už to nemůže jít dál. Pokles preferencí je strašidelný a to, jak se ODS odchýlila od svého programu, je alespoň pro mě také strašidelné," řekl v rozhlasovém rozhovoru.

Ideová konference může podle něho být bodem obratu, při kterém občanští demokraté znovu najdou způsob, jak oslovit veřejnost, neprohrát podzimní krajské volby a uchovat si šanci na obhajobu vládních pozic v roce 2010.

Tlustý odmítl prozradit, co sám navrhne. "Má to být překvapení," zdůvodnil svou opatrnost.

 

Právě se děje

Další zprávy