Reforma daní: Poslanci připravili 60 stran změn

Petr Holub
8. 8. 2007 0:00
Projděte si přehled navrhovaných změn
Reforma vadí odborářům, dnes chtějí oslovit poslance.
Reforma vadí odborářům, dnes chtějí oslovit poslance. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Poslanecké návrhy, jak změnit příští týden ve sněmovně zákon roku - rozpočtovou reformu, mají šedesát stran. Už dnes se při jednání rozpočtového výboru ukáže, jakou mají šanci - až na výjimky spíše malou. 

"Zastoupení stran je paritní, proto nepředpokládám, že bude nějaký návrh přijat," říká předseda výboru Bohuslav Sobotka (ČSSD). Polovina vládních poslanců bude souhlasit s tím, co nebude chtít opozice a naopak. Platí to jak pro poslanecké změny, tak pro vládní materiál.

Co chystají poslanci? Projděte si přehled jejich návrhů.

Výjimkou potvrzující pravidlo se může už ve výboru stát plán vyškrtnout z reformy odstavec, který by zdražil hypotéky. Pokud by vláda skutečně zrušila v zákonu o dani z příjmu paragraf, který od daní osvobozuje úroky ze zástavních hypotéčních listů, zvýšila by se sazba hypoték až o půl procenta. Osvobození však navrhují poslanci obou největších stran, spolu se Sobotkou i poslanec ODS Pavel Suchánek.

Také holdingy mají šanci

Více o reformě
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Více o reformě

Blog Petra Holuba

Přes dnešní očekávaný pat v rozpočtovém výboru mohou některé návrhy projít ještě přímo ve sněmovně . Vedle koaličních poslanců může dvojice přeběhlíků z ČSSD může podpořit pozměňovací návrhy, které doporučil přijmout ministr financí Miroslav Kalousek (KDU-ČSL). Nejdůležitější je návrh, který osvobozuje od daní finanční přesuny v rámci dceřiných společností zahraničních firem i jejich dividendy.

"Jde o to, zjednodušit daňovou legislativu pro holdingy, které u nás operují ze zahraničí," vysvětluje autor návrhu Michal Doktor (ODS). Stát tím ročně přijde o daně nejvýš v řádu několika desítek milionů korun, holdingy naopak mohou mít důvod, přesunout své centrály do Čech či na Moravu.

Kalousek si zřejmě vyžádal některé technické pozměňovací návrhy od lidoveckého kolegy Ladislava Šustra. Nevadí mu ani to, že Šustr chce osvobodit od DPH evropské granty pro výzkumné ústavy.

Šanci na přijetí má i návrh místopředsedy KSČM Jiřího Dolejše, který chce zvýšit daň za cigarety dvojnásobným tempem proti vládnímu návrhu. Kalousek zdražení o pět korun na krabičku vítá, není však jisté, že bude souhlasit celá opozice. Sobotka totiž doporučuje ke kuřákům větší mírnost, podle jeho návrhu se nemá tabáková daň zvýšit od ledna, ale až o tři měsíce později.

Levice Zeleným, ale i Římanovi

Není předem jisté, jak budou Zelení ve sněmovně hodnotit návrhy levicových poslanců, kteří chtějí podpořit zelenou energetiku. Ekologické nadšení v sobě našli Miloslava Vostrá (KSČM) a Robin Böhnisch (ČSSD), kteří žádají další daňové výhody pro ekologické topení a bionaftu. Zeleným se bude těžko hlasovat proti vlastnímu programu a návrhy levice tak mohou oslabit vládní blok.

Postoj Bursíkovy strany se při hlasování v rozpočtovém výboru nevyzkouší, protože Zelení v něm nemají zástupce.
Naopak odpůrce ekologické daně, ministr průmyslu Martin Říman (ODS) by mohl slyšet na plán dalších levicových poslanců snížit její sazby na polovinu.

Stravenky a dýmkový tabák

Levice svými dalšími návrhy víc deklaruje politický postoj, než aby věřila, že prosadí svou. Sobotka chce za ČSSD především zachovat současné poměry tím, že se udrží progrese u daně z příjmu, nezruší se registrační pokladny, ani stravenky.

Větší ambice má KSČM. "Na rozdíl od sociálních demokratů budeme například požadovat, aby se daňová progrese ještě zvýšila," upozorňuje na hlavní rozdíl Dolejš.

Cenu za nejoriginálnější pozměňovací návrh si zřejmě zaslouží Petr Braný (KSČM), který žádá, aby daň za dýmkový tabák byla nižší než za tabák z cigaret.

Vláda na poslední chvíli

Na plénu sněmovny se příští týden nepochybně objeví další pozměňovací návrhy, které rozpočtovým výborem neprojdou. Ten hlavní by měl po dohodě koaličních vůdců předložit některý z ministrů. Žádná koaliční schůzka o vládním pozměňovacím návrhu se zatím přitom neuskutečnila, první se může konat až pátek, kdy všichni tři šéfové dorazí do Prahy.

Oslovení poslanci opozice i koalice se shodují, že vláda už nestihne hlubší zásah, který by navrženou reformu výrazněji upravil. Svůj návrh totiž bude muset už příští pondělí představit poslancům ODS.

Na stejné schůzi se bude rozhodovat o dvou konkurenčních návrzích. Poslanec Vlastimil Tlustý bude prosazovat větší snížení daně z příjmu pro občany i podniky, než navrhuje vláda, a zároveň chce více zvýšit dolní sazbu DPH. Jeho kolega Doktor doporučuje mezi vládou a Tlustým kompromis.

Vládní novela může poslanecké iniciativy oslabit tím, že sama změní daňové sazby. Rovněž se očekává, že přinese kosmetické změny, které ocení veřejnost, ale neohrozí rozpočet pro příští rok. Například se nemusí rušit pastelkovné nebo stravenky.    


 
 

 

Právě se děje

Další zprávy