Neuhlídal mistrovství, přesto je kandidát liberecké ODS

Martina Machová Martina Machová
19. 6. 2009 21:00
Tomáš Hasil považuje liberecký šampionát za úspěch. A chce znovu do sněmovny
Poslanec Tomáš Hasil s předsedou Mirkem Topolánkem na krajském kongresu ODS v Liberci před krajskými volbami
Poslanec Tomáš Hasil s předsedou Mirkem Topolánkem na krajském kongresu ODS v Liberci před krajskými volbami | Foto: Martina Machová

Liberec - Občanští demokraté v Liberci potvrdili své kandidáty pro podzimní předčasné volby do Poslanecké sněmovny. Lídrem se stal současný poslanec za Semilsko Zdeněk Mach, z druhé pozice bude obhajovat svůj mandát liberecký poslanec Tomáš Hasil.

Další dvě místa obsadili nováčci z komunální politiky. „Trojkou" Libereckého kraje byl zvolen současný krajský a jablonecký zastupitel za ODS Karel Dlouhý a na posledním volitelném místě se umístil místostarosta Cvikova Jaroslav Švehla. Poslanecké lavice tak opustí „rebel" Juraj Raninec a výrazná tvář jablonecké ODS Libor Ježek.

„Všichni byli zvoleni výraznou většinou. Volba probíhala po jednotlivcích, takže byla šance jména prolínat," informoval Aktuálně.cz šéf liberecké ODS a zároveň předseda Senátu Přemysl Sobotka.

Zvolením Tomáše Hasila dvojkou kandidátky tak liberečtí straníci znovu dali důvěru muži, který měl jako vládního zmocněnec dohlížet na hospodaření a přípravy mistrovství světa v klasickém lyžování v Liberci.

Kateřina Neumannová s primátorem Liberce Jiřím Kittnerem (ODS) po ukončení mistrovství. Oba svorně tvrdí, že šampionát byl úspěšný
Kateřina Neumannová s primátorem Liberce Jiřím Kittnerem (ODS) po ukončení mistrovství. Oba svorně tvrdí, že šampionát byl úspěšný | Foto: Ondřej Besperát

Šampionát přitom provázely mnohé pochybnosti, které vyústily v podání dvou trestních oznámení iniciovaných Nejvyšším kontrolním úřadem a několika žalob. Poslední vývoj ukazuje, že pořádání mezinárodního mistrovství skončí až stomilionovým dluhem. 

„Jakým způsobem bylo hospodařeno nebo nehospodařeno, to není záležitostí vládního zmocněnce. Tento dotaz musíte položit na organizační výbor," tvrdí dnes poslanec Hasil.

Přitom to byl právě on, kdo společně s dalšími libereckými politiky přesvědčoval v polovině roku 2007 vládu Mirka Topolánka, aby navýšila státní dotaci na šampionát o necelých 900 milionů korun. Prý to byla předchozí vláda ČSSD, kdo házel pořadatelskému městu vedeném ODS klacky pod nohy.

Hasilovo jméno souvisí i s druhou částí kontroverzní sportovní akce. Jako vládní zmocněnec totiž v prosinci loňského roku žádal vládu prostřednictvím ministra školství o dalších 189 milionů přímo pro tým Kateřiny Neumannové.

Z mistrovství přitom profitovala i jeho firma Kalendář Liberecka, potažmo rádio Dobrý den, které spoluvlastní s Pavlem Michalem. Jako jediné rozhlasové stanici totiž organizátoři v čele s Kateřinou Neumannovou platili za vysílání infoservisu k závodům.

Přitom stanice v tu dobu nevysílala ještě ani rok a oproti ostatním regionálním rádiím nebylo v té době možné zjistit, jaká je její poslechovost.

Přemysl Sobotka s primátorem Liberce Jiřím Kittnerem při předávání medailí
Přemysl Sobotka s primátorem Liberce Jiřím Kittnerem při předávání medailí | Foto: Ondřej Besperát

„Vstupem do politiky jsem skončil s funkcí jednatele společnosti, a jsem pouhým majetkovým spolupodílníkem. Nemám žádná rozhodovací ani podpisová práva, jednání vykonává jednatel a druhý spolumajitel firmy," odmítá Hasil nařčení ze střetu zájmů.
A pochybení v tom nevidí ani vedení liberecké ODS.

„Rádio Dobrý den je komerční záležitost. Byl to dvoustranný vztah, jako byl s jinými médii, takže bych v tom žádný konflikt zájmů neviděl," zastal se poslance již dříve Přemysl Sobotka.

Přemysl Sobotka je přitom s majiteli společnosti Kalendář Liberecka úzce svázán. Manželka spoluvlastníka Pavla Michala Martina je jeho asistentkou.

Sobotka i Hasil věří, že předchozí angažmá v rámci kontroverzního mistrovství hlasy straně neubere.

„Výsledek mistrovství světa byl velmi dobrý. Bohužel v České republice byl prezentován tak, jak byl prezentován, ale jinak jeho obraz a obraz České republiky v zahraničí byl mimořádný," hodnotí akci Hasil, kterou exministr Ondřej Liška (Strana zelených) nazval Temelínem českého sportu.

Mistrovstvím ale výčet Hasilových aktivit, o které se zajímá policie nebo média, nekončí. V regionu, ze kterého pochází, se v souvislosti s jeho osobou hovoří o klientelismu často.

Například liberecké radní kvůli němu prověřuje policie.

Občanské sdružení Staré Město totiž podalo na vedení Liberce v čele s primátorem Jiřím Kittnerem (ODS) trestní oznámení kvůli prodeji pozemku v lukrativní části Liberce právě společnosti Kalendář Liberecka.

Aktivistům se nelíbila cena, s jakou Hasil a jeho společník k parcele přišli. Dostali od města padesáti procentní slevu a tak za pozemek poblíž vchodu do liberecké ZOO zaplatili jen 158 tisíc korun.

Na kontroverzní zakázku, tentokrát pro Liberecký kraj, upozornili v minulosti i liberečtí vydavatelé. Zdála se jim předražená až o polovinu.

Jednalo se o výpravnou knihu o hradech a zámcích regionu, za kterou hejtmanství v čele s ODS zaplatilo Kalendáři Liberecka necelé dva miliony korun. Zakázka jen těsně minula hranici, kdy je nutné vyhlašovat veřejné výběrové řízení (o pouhých pět tisíc korun).

Sám Hasil veškerá nařčení odmítá, považuje je za neprůkazná a tendenční, a vidí v nich jen nekale vedený politický boj.  

 

Právě se děje

Další zprávy