Němcová chce vyhnat odsouzené poslance. Změnou ústavy

Pavel Baroch
13. 4. 2012 15:00
Požaduje, aby mandát poslance či senátora skončil poté, co bude pravomocně odsouzen
Foto: Ondřej Besperát

Praha - Předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová chce, aby se kvůli soudu s poslanci Vítem Bártou a Jaroslavem Škárkou přepsala ústava. A zároveň už oznámila, že urychleně předloží návrh na její změnu.

Němcová totiž chce zabránit tomu, aby pravomocně odsouzení poslanci (nebo senátoři) mohli být nadále členy zákonodárného sboru, což platná ústava zatím umožňuje.

Teoreticky se tak může stát, že Bárta i Škárka zůstanou poslanci, i když odvolací soud, na který se oba obrátili, potvrdí rozsudek obvodního soudu. A ve sněmovně bude třeba Bárta, odsouzený za úplatky, rozhodovat o zákonech proti korupci.

Pokud se sami nevzdají svého mandátu, nikdo je odvolat nemůže. Ústava přesně určuje možnosti, kdy poslancům a senátorům končí jejich mandát. Například když odmítne složit slib, když se stane prezidentem, nebo po vypršení volebního období. O spáchání trestného činu se základní zákon České republiky nezmiňuje.

Proto chce Miroslava Němcová prosadit, aby mandát poslance nebo senátora zanikl i v případě, kdy by byl pravomocně odsouzen pro trestný čin. Pokud návrh schválí dostatečný počet zákonodárců, platilo by samozřejmě nové pravidlo pro všechny poslance a senátory.

 

Právě se děje

Další zprávy