Kočí jako Škárka. Lhala a podváděla, naznačil soudce

Jan Němec (redaktor) Radek Nohl Jan Němec (redaktor), Radek Nohl
13. 4. 2012 13:45
Výpovědí poslankyně by se měla zabývat policie. Kočí vinu odmítá
Kristýna Kočí.
Kristýna Kočí. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Za úplatkářskou kauzu ve vládní straně Věci veřejné by podle soudce Jana Šotta mohla být potrestána i nezařazená poslankyně Kristýna Kočí.  

Ta se podle něj mohla dopustit trestného činu podvodu či křivého obvinění. Šott v pátek odsoudil šéfa poslanců Víta Bártu k 18měsíční podmínce a poslance Jaroslava Škárku ke třem letům vězení.

"Pokud jsme řekli, že bylo prokázáno, že se jednalo o provokaci ve vztahu k obžalovanému Bártovi a šlo o podvod, za který byl pan Škárka odsouzen, tak je nepochybné, že by se tím policie měla zabývat," řekl Šott na dotaz Aktuálně.cz, zda podle něj i Kočí porušila zákon.

"Já v této kauze ale nemůžu jednoznačně říct, bylo by to nefér, zda paní Kočí trestný čin spáchala, nebo nespáchala," dodal Šott.

Podle něj se navíc během soudního přelíčení objevily jasné důkazy, že chtěla půjčku proti Bártovi použít. Několik svědků, členů Věcí veřejných, například potvrdilo, že Kočí mluvila o tom, že peníze od Bárty "otočí".

"Víme o tom asi hodinu z médií. Budeme to analyzovat," řekl Aktuálně.cz mluvčí protikorupční policie Jaroslav Ibehej.

Podle státní zástupkyně Hany Vrbové však Kočí zřejmě trestný čin nespáchala. "Pokud bych měla podezření, že trestný čin spáchala, tak bych dávno konala," zareagovala Vrbová.

Kočí Aktuálně.cz řekla, že je připravena s policií spolupracovat. "Pokud mne policie vyzve, budu s ní, stejně jako v minulosti, plně spolupracovat. Já jsem přesvědčena, že se mne Vít Bárta pokusil korumpovat, a celou dobu jsem říkala pravdu," uvedla Kočí.

Soudce Jan Šott ji ale označil za nevěrohodnou. Podle něj navíc u soudu nedokázala své kroky vysvětlit a několikrát lhala.

Krátce po vynesení rozsudku Bárta prohlásil, že pozastaví členství ve Věcech veřejných a rezignuje na post šéfa poslaneckého klubu strany.

 

Právě se děje

Další zprávy