ODS má u lidí stále největší důvěru

1. 11. 2005 12:49
Občanští demokraté mají mezi voliči nejvíce příznivců, volilo by je 29 procent lidí. Takto silnou podporu si udržují už více než dva roky.

Centrum pro výzkum veřejného mínění (CVVM) zveřejnilo výsledky říjnových volebních preferencí. Potvrdil se trend posledních měsíců. Nejvíce lidí, přibližně třicet procent, by svůj hlas dalo občanským demokratům.

Druhý nejpočetnější tábor voličů mají sociální demokraté, kterým navíc každý měsíc sympatizantů přibývá. Před nástupem Jiřího Paroubka do premiérského křesla jim letos na jaře věřil pouze každý desátý člověk. Nyní už to je každý pátý člověk.

Třetí jsou komunisté (14,5 procent) a jako poslední by se do parlamentu dostali lidovci (7 procent).

Za hranicí volitelnosti skončila Strana zelených (2,5 procenta), "nezávislí" (1,5 procenta) i vládní US-DEU (1 procento).

Výsledky za říjen se nijak výrazně neliší od průzkumu ze září. Rozdíly v preferencích se pohybují na hranici statistické chyby.

"Pozice ODS je velmi stabilní, ta se prakticky nemění. Preference ČSSD v posledních měsících rostly, ale tento trend se nyní zastavil. Teprve další průzkumy ukáží, co za tím je. Může to být určité "nasycení" Paroubkem. Ale také se mohla projevit změna předsedy u komunistů. Ti totiž v říjnu nepatrně posílili," komentuje výsledky analytik CVVM Daniel Kunštát.

Pokud by se z tisícovky dotázaných lidí vyřadily odpovědi těch, kteří k volbám nechodí nebo nejsou rozhodnuti pro konkrétní stranu, pozice parlamentních stran s výjimkou US-DEU se ještě posílí. Ze skupiny rozhodnutých voličů by ODS odevzdalo hlas 37 procent lidí, ČSSD 28,5 procent, KSČM 18,5 procent a KDU-ČSL 9,5 procent.

 

Právě se děje

Další zprávy