Analýza výzkumů: ODS dál poráží ČSSD

4. 11. 2005 0:01
Praha - Sociální demokraté dostihli ve voličské oblibě ODS. Říká to čerstvý průzkum agentury Factum. Jenže zatím není jisté, zda to je skutečnost nebo pouze výsledek teoretické hry se statistikou.

Podle studie Factum přiznává sympatie k ČSSD 16,3 procent voličů, podpora opoziční ODS je o tři desetiny nižší, rovných 16 procent.

Factum je však ze tří agentur, jež se průzkumy politických preferencí zabývají, jediná, která za říjen hlásí mezi ODS a ČSSD vyrovnané skóre.

Říjnové voličské preference podle agentury Factum Invenio.
Říjnové voličské preference podle agentury Factum Invenio. | Foto: Aktuálně.cz

Volební šance politických stran sledují pravidelně každý měsíc tři velké společnosti: soukromé agentury Factum Invenio a STEM a dále Centrum pro výzkum veřejného mínění (CVVM), které je součástí Sociologického ústavu Akademie věd. Factum na rozdíl od STEM a CVVM sestavuje i volební prognózy.

Pouze Factum staví v říjnových analýzách na první místo sociální demokraty. STEM a CVVM shodně uvádějí, že největší preference náleží ODS, ČSSD je podle nich přibližně s šesti až osmiprocentní ztrátou druhá, komunisté třetí a lidovci čtvrtí.

Stejné otázky, rozdílné odpovědi

Není to poprvé, co se preferenční výsledky tří agentur výrazně rozcházejí. Sledování voličské přízně je jeden souboj s odlišnými výsledky. Žádný z trojice velkých průzkumů nelze označit za "hlavní", každá z agentur totiž zjišťuje postoje voličů jindy a jinak. Společné mají pouze to, že se dotazují reprezentativního vzorku populace, do kterého je zahrnuto přibližně tisíc lidí.

Jako první se v daném měsíci začíná vyptávat STEM. "Pokládáme výsledky v prvním týdnu  a v polovině měsíce máme zpracované výsledky," říká ředitel STEM Jan Hartl. Otázky na volební preference pokládají pracovníci agentury jako součást většího balíku dotazů, které s politikou souvisí.

Říjnové voličské preference podle agentury STEM.
Říjnové voličské preference podle agentury STEM. | Foto: Jiří Kropáček

Z trojice velkých agentur vykazuje STEM nejméně lidí, kteří neumí ukázat na oblíbenou stranu nebo odmítají volit. V jejich průzkumech se tak zachová přibližně každý desátý člověk. "Snažíme se od lidí opravdu zjistit, s kterou stranou sympatizují. Řada dotázaných napoprvé konkrétní stranu neuvede, ale skrytě se i tak k některé přiklání, a to se snažíme zjistit. Podle našeho názoru to je pro přesné zmapování nálad a sympatií důležité," uvedl Hartl.

Šéf STEM považuje v momentálním rozložení voličských nálad za vítěze stále ODS. "ČSSD jde v oblibě nahoru, to nezpochybňuji. Ale preference ODS jsou stále vyšší. Nesmí se podceňovat postoj lidí na první pohled nerozhodných, kteří ale oblíbenou stranu i tak mají."

Důraz na skryté sympatie

Jako druhé se do zkoumání voličských nálad pouští CVVM, a to týden po agentuře STEM. Lidé, kteří se v analýzách CVVM neumí nebo nechtějí pro nikoho rozhodnout, bývá přibližně pětina. "Již před několika lety jsme našim tazatelům dali pokyn, aby se nenechali odbýt první rychlou reakcí, že člověk neví, komu by dal hlas. I tito lidé někomu fandí a pro sestavování preferencí se tyto postoje musí zohledňovat," vysvětluje analytik CVVM Daniel Kunštát.

Říjnové voličské preference podle agentury CVVM.
Říjnové voličské preference podle agentury CVVM. | Foto: Aktuálně.cz

CVVM je jediná agentura, která průzkumy preferencí pořádá samostatně a neptá se při nich lidí na jiné otázky.

Závěrečné výsledky mají CVVM a STEM velmi podobné, v odstupech jednotlivých stran se prakticky neliší. Týdenní rozdíl v dotazování nehraje podle Kunštáta roli. "Za tak krátký čas se nálada lidí nijak zásadně nemění," říká. Také on je přesvědčený, že podrobnější pátrání i po skrytých preferencích přináší přesnější zmapování obliby stran a ODS má stále před ČSSD přibližně sedmiprocentní náskok.

Když téměř polovina neví

Poslední tazatelskou akci v měsíci organizuje Factum. Otázky na preference jsou vždy součástí jiného hlavního šetření. "Zajišťujeme komerční průzkumy a při nich se ptáme i na přízeň jednotlivým stranám," sdělil projektový manažer Jiří Černý. Factum vykazuje ze všech agentur největší podíl lidí, kteří buď nevolí nebo nedokáží žádnou stranu vybrat. Celkem jich při posledním průzkumu, který předpovídá první místo sociálním demokratům, bylo přes 40 procent.

Vysoký podíl nerozhodnutých lidí vysvětluje, proč ve studii agentury Factum dosahují ODS i ČSSD pouze na šestnáctiprocentní podporu. Zjednodušeně řečeno, CVVM i STEM umí z lidí jejich politické sympatie víc dostat, a to třeba až na druhý či třetí pokus při dotazování.

Proč ale ve zprávě společnosti Factum předstihla ČSSD občanské demokraty, nedokázal ani jeden ze zástupců odpovědět. "Bez podrobné znalosti používaných metodik to nejde. Ale je třeba možné, že mezi prvním a třetím říjnovým týdnem se lidé přeci jen víc přiklonili k ČSSD. Premiér Jiří Paroubek avizoval, že úspěšně prosadí snížení daní, což mohlo na lidi zabrat," soudí Hartl.

Ověření hypotézy přinesou až nové průzkumy. Šetření společnosti STEM právě probíhá a přibližně v polovině listopadu firma výsledky zveřejní.

 

Právě se děje

Další zprávy