Nehlasujeme, jak si Tluchoř pískne, ukázala véčka ODS

Jan Němec (redaktor) Kateřina Eliášová, Jan Němec (redaktor)
4. 5. 2011 14:29
Do hlasování koaličních stran ve sněmovně se promítly neshody z nedávné vládní krize
Petr Tluchoř
Petr Tluchoř | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Věci veřejné se nepřímo postavily proti údajnému strůjci svého vnitrostranického puče - šéfovi poslaneckého klubu ODS Petru Tluchořovi.

Stalo se tak při úterním jednání o zdravotním zákoně, které obstruovala ČSSD. Klub Věcí veřejných nepodpořil Tluchořův návrh, aby sněmovna odvolala z vedení schůze sociálního demokrata Lubomíra Zaorálka.

Svůj návrh Petr Tluchoř s koaličními partnery předem nedojednal a zatímco klub TOP 09 a Starostů hlasoval společně s ODS pro Zaorálkovo odvolání, kvůli VV pokus o jeho "sesazení" nevyšel. Tluchořův návrh totiž podpořili jen tři poslanci VV. Ostatní se zdrželi nebo byli přímo proti.

VV: Vztahy jsou pošramocené

"Hlasování o odvolání pana Zaorálka z vedení schůze nepovažuji za signál o nefungování koalice. Byl to čistě procesní návrh pana Tluchoře, který jsme nepodpořili proto, že podobné šprajcy do jednání sněmovny nepatří," vysvětluje postoj VV předsedkyně jejich poslanců Karolína Peake.

Z nitra klubu Věcí veřejných ovšem zaznívají - vždy ale jen mimo záznam - ostřejší slova: Pokud něco navrhne Petr Tluchoř a nebude to s námi předem dojednané, my to nepodpoříme.

Právě Petra Tluchoře totiž považují VV za klíčového hráče v údajném vnitrostranickém puči, který během nedávné vládní krize vyústil ve vyloučení předchozí předsedkyně poslanců za VV Kristýny Kočí jak z poslaneckého klubu, tak ze strany.

"Naše vztahy s panem Tluchořem jsou po nedávné vládní krizi skutečně pošramocené, otevřeně jsme si to řekli i s ním při zahájení této schůze sněmovny," přiznává Karolína Peake. "To ale nebrání tomu, abychom mohli zcela profesionálně jednat," ujišťuje.

Faktem je, že při úterním večerním jednání hlasoval klub VV v souladu s koaličními dohodami. Jedinou výjimkou byl právě jen Tluchořův návrh.

Tluchoř: Je to problém véček

"Je to vnitřní problém Věcí veřejných. Musí si to vyřešit oni," reaguje na to Petr Tluchoř. "Já jsem předseda klubu ODS, já své osobní pocity podřizuji své profesionalitě. Chtějí-li fungovat v politice, musí se naučit totéž," dodal.

Hlasy z nitra klubu, že by VV raději jednaly s někým jiným než právě s Tluchořem, nechce Peake komentovat. "Nebudeme ODS diktovat, koho má mít jako předsedu klubu. Je na ODS, koho si na této pozici přeje," říká Peake.

"Kdo zná ODS, ví, že tlak na výměnu kohokoliv naopak pozici toho člověka upevní," usmívá se první místopředseda poslanců ODS Zbyněk Stanjura.

O osudu Petra Tluchoře po zklidnění koaliční krize měl jednat i poslanecký klub ODS. Petr Tluchoř nakonec v čele klubu zůstal. Řádná volba předsedy ale poslance za ODS čeká v červnu.


 

Právě se děje

Další zprávy