Kočí online: Kdo s přáteli občas nemluví jako já?

Radek Nohl Radek Nohl
22. 4. 2011 12:20
Bývalá šéfka poslaneckého klubu VV byla hostem online rozhovoru Aktuálně.cz
Poslankyně Kristýna Kočí během online rozhovoru se čtenáři Aktuálně.cz
Poslankyně Kristýna Kočí během online rozhovoru se čtenáři Aktuálně.cz | Foto: Jan Langer

Praha - Poslední dny Kristýny Kočí, která odmítla poslušnost faktickému šéfovi Věcí veřejných Vítu Bártovi, jsou plné zvratů.

Kolotoč se kolem bývalé šéfky poslaneckého klubu VV roztočil poté, co řekla, že od Bárty dostala před jednáním koaličních špiček takzvané K9 v obálce 500 tisíc korun.

Peníze předala na státní zastupitelství a podala trestní oznámení. Když ale navrhla, aby kvůli tomu byl Bárta ze všech stranických funkcí odvolán, vyloučili ji její bývalí spolustraníci z Věcí veřejných.

Kočí znovu zaútočila. Stranu přirovnala k sektě. Z ničeho nic našla ve svém bytě v Salvátorské ulici odposlouchávací zařízení.

Pak se ale objevila v médiích tajná nahrávka. Kočí v ní řekla, že útok na špičky Věcí veřejných dlouhodobě připravovala ve spolupráci s ODS. Kočí pravost nahrávky nevyvrátila. Tvrdí však, že si záměrně vymýšlela, protože věděla, že ji nahrávají a budou chtít pásku použít proti ní.

A právě poslankyně Kristýna Kočí odpovídala od 11:00 na dotazy čtenářů Aktuálně.cz.

Vyjádřila se i ke své jadrné mluvě, kterou nahrávka odhalila: "Ve svém absolutním soukromí a s přáteli či kamárady nehovořím rozhodně spisovně, nebo tak, jak hovořím ve svých veřejných vystoupeních... Na druhou stranu přiznejme si, kdo z nás s přáteli nemluví občas stejně jako já?"

Další odpovědi Kristýny Kočí čtěte zde:

Odpovězeno: 22. 04. | 11:16Autor: Hombre

Otázka: Je vidět,že leta v parlamentu jste se naučila všechny neřesti polistopadové politiky.Myslíte si,že ti, snimiž jste chtěla srhnout VV,jsou schopní lidé,nebo všehoschopní.Pamatujte si,že Bárta,je momentálně jediný člověk mezi politiky,který je schopný řídit něco ve sstátě.Pan Tluchoř je obyčejná nula.

Kristýna Kočí: Dobrý den, děkuji Vám za Váš názor, na který máte samozřejmě plné právo. Já však toto nesdílím. Nemyslím si, že nahlásit pokus o korupci je neřest polistopadové politiky. S nikým jsem VV nechtěla svrhnout, naopak jsem se vždy snažila o demokratizaci VV a zbavení se podivných praktik bezpečnostní agentury. V něčem Vám ale za pravdu dát musím, plán Víta Bárty z roku 2008 jasně ukazuje, že je opravdu schopen řídit ne něco ve státě, ale stát celý, ovšem ve svůj prospěch.

Odpovězeno: 22. 04. | 11:23Autor: Pacovský

Otázka: Jaké informace máte, které mají hodnotu 500 000 Kč a proč je tdy nezveřejníte? Pokud Vám pan Bárta "neplatil" za mlčenlivost, tak za co Vám tedy dal 500 000 Kč? Asi za to, abyste nešla proti vlastní straně, díky které jste se dostala tam, kde jste:) Neměla byste hájit spíše zájmy Vašich voličů?

Kristýna Kočí: Dobrý den, právě v zájmu svých voličů a občanů této země obecně jsem nahlásila pokus o korupci. Nešlo o žádné tajné informace, šlo jen o to být k němu absolutně loajální, říkat jeho názory a prosazovat jeho zájmy,které jak se ukazuje jsou totožné s jeho ekonomickou strategií ovládnutí veřejné správy bezpečnostní agenturou ABL. Navíc poslanci si dovolovali poslední dobou vyjadřovat svoje vlastní názory, což se Vítu Bártovi nelíbilo a já jsem měla podle něj poslance srovnat a zase zařadit do té správné linie. To jsem však odmítla, stejně jako jakékoliv peníze. Kdybych se k tomuto kroku nerozhodla, byla bych za celé volební období bohatší jen na oficiálním platu o více než jeden milion korun a dalo by se předpokládat, že by třeba Vít Bárta dával ještě bokem další vysoké částky. Ovšem čisté svědomí a možnost podívat se sama sobě do očí mi mnohem přednější a cennější než jakékoliv posty a peníze.

Odpovězeno: 22. 04. | 11:26Autor: Petr .

Otázka: Dobrý den paní poslankyně,

nebylo to celé přeci jenom trochu absurdní? To jste prozřela opravdu až Vám bylo "zapůjčeno" 500 Tis. Kč? O motivech vstupu do politiky pana Bárty jste do té doby netušila? Dle mého názoru by rozumný člověk do takové strany ani nevstupoval.

Kristýna Kočí: Dobrý den, o motivaci Vita Bárty ani o jeho plánu z roku 2008 jsem neměla nejmenší tušení. Do VV jsem vstoupila na jaře roku 2009, neboť jsem chtěla dělat politiku jinak a věřila jsem, že VV to tak myslí a dokáží politiku očistit. Bohužel, až postupem času jsem začala zjišťovat, že tomu tak není. Víte, lidé se nejvíce projeví v krizových situacích a ty nastaly až před koncem loňského roku a pokračovaly při vyjednávání reforem. Pokus o zakoupení mé loajality byl jen poslední tečkou pro moje rozhodnutí.

Odpovězeno: 22. 04. | 11:28Autor: Hanka

Otázka: Je dost zbytečné klást otázku, protože čtenáři se to Vaše stanovisko nejspíš stejně ani nedozví. Administrátor diskusí je totiž vždy nucen smazat hrubě urážlivý text, který by byl v rozporu se záměrem těchto stránek, tedy poskytovat prostor pro slušnou a korektní diskusi (Viz Kodex diskutujících)...

Kristýna Kočí: Dobrý den, jsem přesvědčena, že každý může klást otázky a že nikdo nebyl na svých právech nijak poškozen. Pakliže máte dojem, že Vaše otázka byla smazána, obraťte se klidně na mne přímo na můj poslanecký email [email protected], tam určitě žádné dotazy nemažeme a poctivě odpovídám.
Jediné, čemu nerozumím, je, proč by v otázce měl být nějaký urážlivý či vulgární text.

Odpovězeno: 22. 04. | 11:30Autor: pražan

Otázka: Dobrý den,
jaký máte názor na Miroslava Kalouska?
V čem spočívá jeho politická nesmrtelnost?
Děkuji

Kristýna Kočí: Dobrý den, Miroslav Kalousek je jistě jedním z nejzkušenějších politických matadorů na naší pol.scéně. Možná právě v jeho zkušenostech spočívá jeho politická nesmrtelnost. Tak, jak jsem měla možnost ho poznat, se jedná o velice inteligentního člověka s velkými zkušenostmi a kontakty.

Odpovězeno: 22. 04. | 11:40Autor: Novotný HK

Otázka: Dobrá den
mám dva dotazy.
Za co měl být ten údajný úplatek, když vy sama jste ho před tím doporučovala za kandidáta na předsedu VV.
Proč jste mu ty údajný úplatek neobouchala o hlavu, ale šla s tím rovnou na veřejnost?

Kristýna Kočí: Dobrý den, už jsem opakovaně uvedla, že se jednalo o peníze za udržení mé loajality k Vítu Bártovi a klidu v poslanecké klubu, tedy umlčení poslanců, aby nedej bože si nedovolili říkat vlastní kritické názory. Na předsedu jsem ho doporučovala především proto, že je a vždy bude faktickým vládcem VV a bylo by lepší tuto skutečnost říkat veřejně než ji tajit. Každého z nás toto lhaní o tom, kdo je vůdcem VV unavovalo a stavělo do složité situace. Navíc jsem tajně doufala, že kdyby se stal VB předsedou, musel by přijmout i odpovědnost za svoje kroky a vedení strany. Veřejnost by to jistě ocenila a tlačila na něj.Protože do dnes Vít Bárta absolutně vše řídí, ale nenese odpovídající odpovědnost, neboť se mazaně schovává za záda maskota Radka Johna.
Představte si, že je Vám 26 let a ministr této vlády a Váš kolega z protikoruopční strany Vám v restauraci vloží do desek obálku s penězi. Byla jsem naprosto v šoku, neboť přesně proto, aby se toto nedělo, jsem vstupovala do politiky. Měla jsem ministrovi této vlády před lidmi hodit obálku s penězi na hlavu? Nicméně hned jsem kontaktovala advokátku, peníze uložila, napsala o tom ještě ten samý den čestné prohlášení, neboť jsem od první chvíle chtěla jasně ukázat, že jsem nikdy ani na vteřinu neměla zájem tyto peníze přijmout. Týden jsem se pokoušela najít nejlepší možné řešení, informovala jsem dle etického kodexu příslušné osoby ve VV, informovala jsem předsedu strany Radka Johna, tehdejšího ministra vnitra a dnes vicepremiéra pro boj s korupcí. Vysmál se mi, nepomohl mi. Ani mé obavy z vlivu Víta Bárty v rezortu ministerstva vnitra mne už pak neodradily od toho, abych podala trestní oznámení. Stejně jsem se však rozhodla nejít na Policii ČR,ale na státní zastupitelství.

Odpovězeno: 22. 04. | 11:42Autor: Jiří Váňa

Otázka: Dobrý den, po přečtení několika otázek jsem se rozhodl, že využiji této přípežitost, a to né k položení otázky, ale k tomu, abych vás podpořil. Děkuji

Kristýna Kočí: dobrý den, moc Vám děkuji za milý vzkaz. velmi si vážím každé podpory, kterou mi v posledních dnech a týdnech lidé zasílají a není jí málo. moc každému děkuji, velmi mi to pomáhá. obzvláště v momentech, kdy nekteří moji nejbližší nefungují tak, jak bych asi tajně doufala.

Odpovězeno: 22. 04. | 11:48Autor: Karel

Otázka: Nezdá se Vám,že jste mandát poslankyně dostala za program VV a jako členka této strany.Tím,že Vás vyloučili,tak jste byla zvolena za co?Chápu,že jako mladému,nevyzrálému děvčeti je poslanecký plat dobrý.Držet se koryta za každou cenu.

Kristýna Kočí: Dobrý den. Právě proto, že jsem byla zvolena za konkrétní program, tedy zejména boj proti korupci, hodlám tento program dodržet. a to i navzdory chování představitelů strany VV včetně jejího předsedy, který si dovolí označit uplácení poslanců za půjčky na kabelky. Nepřijde vám to absurdní? mne ano. Já budu nadále hájit program, který si voliči vybrali a za který mne do sněmovny dostali. Ze strany i poslaneckého klubu jsem byla vyloučena bez možnosti cokoliv vysvětlit, k věci se vyjádřit či bez alespoň vyčkání na prošetření mého oznámení. Takto se přece demokratická strana nechová. Navíc jsem byla vyloučena za porušení etického kodexu, který jsem však absolutně dodržela. Kdyby mi šlo o nějaká koryta, nikdy bych nic takového neudělala. vzala bych si od Víta Bárty peníze na kabelky, jako předsedkyně klubu brala dále stotisícový plat, měla nárok na služební vůz, dále chodila na K9, byla nejspíše místopředsedkyní VV, neboť mi tento post byl nebízen...A já toto všechno odmítla jen proto, abych se mohla sama sobě podívat do očí. Nevím, kdo se drží koryta a příjímá trafiky bez pravomocí. já to určitě nejsem. budu dál pracovat coby řadová nezařazená poslankyně v zájmu občanů. jsem za to moc ráda

Odpovězeno: 22. 04. | 11:50Autor: P43

Otázka: Dobrý den.Co by jste řekla názoru, že když má občan právo vás zvolit, měl by mít právo vás i odvolat.Nás potřebujete jen u voleb a dál si vaříte samy a zodpovídáte se komu?¨Když dělník něco podělá, ten kdo ho přijal ho taky propustí.Myslím, že by se pak tyhle "čachry" řešili raz dva.

Kristýna Kočí: Dobrý den. jsem velký zastánce odvolatelnosti politiků a vždy jsem toto prosazovala. myslím si, že by občané měli mít možnost vyjádřit svůj názor na politiky častěji než jen jednou za 4 roky. možná by tomu též pomohla, mnou prosazovaná, změna volebního systému na většinový, kdy se volí nikoliv strany ale spíše osobnosti. Ikdyby toto již dnes platilo a já mohla být občany kdykoliv odvolána, na mém postoji a chování by to nikdy nic nezměnilo. Naopak. já věřím tomu, že lidé vidí, že jsem pokusila ukázat na praktiky, které jsou v rozporu se všemi základními pravidli v demokracii.

Odpovězeno: 22. 04. | 11:57Autor: Jakub

Otázka: Dobrý den, pořád se mluví o nutnosti reforem. Dle mého názoru se již nic nepodaří. Místo toho se pro neschopného Johna vytvoří nový post. Vaše současné platy bych srazil na průměrnou mzdu a zvedl bych je až v době prosazení reforem. Pak možná začnete něco dělat! Škoda 118 hlasů!

Kristýna Kočí: Dobrý den. bohužel velmi sdílím váš názor. též nejsem přesvědčena o tom, že by v tomto složení s VV byla šance nějaké reformy prosadit. O nové trafice pro Radka Johna si myslím své. Nějak se asi zapomnělo na to, že kdysi tato vláda měla ambici být nejmenší vládou v historii a neplýtvat prostředky ve veřejné správě. Co se platu poslanců týče navázání jeho výše na nějou konstantu by vůbec nebylo špatné. v době úspor a škrtů by plat šel dolů, naopak v dobách pozitivního ekonomického růstu by mohl jít nahoru. ale toto je čistě můj osobní názor a na jeho prosazení by musela být většina poslanců a senátorů. což si nejsem úplně jistá, že by se našla.

Odpovězeno: 22. 04. | 11:58Autor: Terry

Otázka: Nemám otázku ke kauze VV, protože nevím, co od vás je lež či lež vyvracející lež. Ale mám otázku jinou:

Ve zveřejněné nahrávce mě omráčil Vás slovník, hodící se spíš k "pracovnici" na E55.

Opravdu je to Vaše "úroveň" nebo jste "schválně tak mluvila", protože jste věděla, že jste nahrávána?

Kristýna Kočí: Dobrý den, moji slovní zásobu stejně jako slovník, který užívám, jste jistě měli možnost vidět v mnohých mých debatách či vystoupeních.

Odpovězeno: 22. 04. | 12:02Autor: laplato

Otázka: Dobrý den, zajímalo by mě jestli jste věděla o ostatních "půjčkách", které dostávali i jiní poslanci VV, před tím než jste těch 500 000 přišla vrátit.

Kristýna Kočí: Dobrý den, o žádných půjčkách nikdy řeč nebyla. Vít Bárta však jednou nebo dvakrát na poslaneckém klubu nabídl poslancům, že je obejde jehon člověk, který se s nimi pobaví o možnosti dorovnání jejich platu, poté co byly poslancům sníženy platy a zdaněny náhrady. O tom, že se pokusil koupit jeho loajalitu, nikoliv tedy půjčka, mi řekl pouze Jaroslav Škárka. Mám však indicie, které mne vedou k tomu, že takto uplácel i další mého bývalé kolegy. Věřím, že třeba jednou najdou stejnou odvahu jako já a postaví se těmto podivným praktikám.

Odpovězeno: 22. 04. | 12:03Autor: Vladimír

Otázka: Fandíme Vám.Věříme že se připojíte ke slušným poslancům a vyslovíte nedůvěru této nechutné vládě.

Kristýna Kočí: Dobrý den, moc děkuji za velmi milý vzkaz, kterého si velmi vážím. Ano, tuto vládu nepodpořím svým hlasováním v úterý v PS.

Odpovězeno: 22. 04. | 12:04Autor: Monika

Otázka: Myslíte si,že v politice je více takových skvělých žen jako jste Vy ?Znáte nějakou ?

Kristýna Kočí: Dobrý den, pořád věřím, že i v české politice je mnoho skvělých a hlavně slušných politiků a političek. Já osobně za takovou považuji Miroslavu Němcovou. O to více mne mrzí, že právě ona mne vyzvala ke složení poslaneckého mandátu.

Odpovězeno: 22. 04. | 12:07Autor: Lenka

Otázka: Dobrý den,
ještě pořád hodláte krmit národ pohádkou o tom jak jste si záměrně vymýšlela a o tom, že jste byla nahrávána věděla a při tom všem jste vědomě o prezidentovi prohlásila, že se posere a o politicích zcela záměrně mluvila jako o pičusích a zmrdech?

Kristýna Kočí: Dobrý den, děkuji vám za váš názor, na který máte plné právo. za svými kroky stejně jako za svými tvrzením si stojím. Jediné v čem jsem udělala velkou chybu a to přiznávám byla moje domněnka, že nahrávka bude použita k mému vydírání, abych složila svůj poslanecký mandát, nikoliv ke kompletnímu zveřejnění. Jednala bych však úplně stejně, jediné, co bych změnila by byl slovník a informovala bych lidi, o kterých na nahrávce hovořím a kteří o tom neměli nejmenší tušení a mnohdy mne ani neznali.

Odpovězeno: 22. 04. | 12:10Autor: Blondak

Otázka: Kristynko, hlavne zustante ve Snemovne!!! Ja jakozto volic levice budu moc rad :) Mimochodem jsem od Vas cekal, ze budete jina nez nasi predchudci, ale totalitni mysleni jste zdedila dokonale. INtriky,urazky, pomluvy... Co budete delat po vyprseni posl.mandatu?

Kristýna Kočí: Dobry den, dekuji Vam za Vas nazor. vase tvrzeni vsak nesdilim, zadne totalitni praktiky jsem nikdy nezdedila. naopak jsem se totalitnim praktikam VB, respktive VV, alias ABL postavila a upozornila na ne obcany. Po vyprseni mandatu si konecne potrebuji dokoncit svoji VS na Filosoficke fakulte UK, kde mi chybi statnice a diplomova prace a pak bych rada pokracovala i v doktorandskem studiu a samozrejme pracovala ve verejnem sektoru nadale.

Odpovězeno: 22. 04. | 12:11Autor: Ondřej Havel

Otázka: Proč neodstoupíte? Zradila jste stranu, za kterou Vás zvolili. A řeči o tom, jak se podplácí atd. si nechte pro ovčany. Nemyslím si, že vše bylo v pořádku, ale způsob, jakým jste vše řešila... je od začátku jasné, že Vám šlo jen o to, stranu VV zlikvidovat. Koho znám, tak je mu z Vás špatně...

Kristýna Kočí: Dobry den, take mi casto byva spatne, nastesti nikoliv z pohledu do zrcadla, ale z nekterych vyroku a postoju klicovych politiku vuci obcanum teto zeme.

Odpovězeno: 22. 04. | 12:17Autor: Igor Tudor

Otázka: Dobrý den Kristýnko, jste mi velmi sympatická a chtěl bych Vám tímto vyjádřit svou podporu. Můj dotaz zní, když jste ve zveřejněném rozhovoru zaměrně fabulovala, proč jste mluvila tak vulgárně? Byla to součást strategie či jste opravdu dívka z lidu, která nemá k ostřejšímu slovíčku daleko? Pěkný den

Kristýna Kočí: Dobrý den, děkuji za podporu. ve svém absolutním soukromí a s přáteli či kamárady nehovořím rozhodně spisovně nebo tak jak hovořím ve svých veřejných vystoupeních. Na druhou stranu přiznejme si, kdo z nás s přáteli nemluví občas stejně jako já? znova opakuji, Lukáš Vích byl můj kamarád, se kterým jsem mimo jiné byla i na dovolené v zimě na horách. o to víc mne mrzelo, že ačkoliv jsem byla varována a ke každému rozhovoru tak přistupovala i k rozhovoru s ním, že to byl právě on, který se nechal podle mého názoru koupit. navíc jsem očekávala, chybně, že nahrávka bude použita k vydírání, nikoliv ke zveřejnění.
Všem velice děkuji za podnětné dotazy, mrzí mne, že jsem nebyla schopna odepsat všem, ale bylo jich velmi mnoho. Každému však ráda odepíši na svém emailu [email protected]
Přeji hezký den a Velikonoce.

 

Právě se děje

Další zprávy