Nečasovi jde o každý hlas. Už ví, jak ráno získat klid

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
26. 4. 2012 11:00
Hodinu před mimořádnou schůzí se vláda ujistí, že má dost poslanců
Tak co, bude nás dost?
Tak co, bude nás dost? | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Koalice si před pátečním hlasováním o důvěře vládě dopočítává každý hlas. A aby měla jistotu, koaliční poslanci už dostali pokyn, aby se dostavili v pátek ráno do místnosti Státních aktů ve sněmovně (jedné z největších) - a budou se hodinu před mimořádnou schůzí přepočítávat.

"Byl to prý nápad pana premiéra," objasňuje jeden z koaličních poslanců.

Jistota je jistota

Koalice zatím počítá s podporou asi 105 poslanců. K ODS s 51 poslanci a TOP 09 s 41 se přidá "platforma Karolíny Peake", která má jistých 8 poslanců, k ní se navíc připojí pro zítřejší hlasování 3 členové klubu Věcí veřejných: Miroslav Petráň (který to podle Peake stvrdil i podpisem), Milan Šťovíček a Otto Chaloupka.

Koalice by tedy měla mít 103 hlasy jisté.

Nejistá je podpora Michala Doktora (dříve ODS), který Aktuálně.cz jen řekl, že svou vůli dá najevo až v pátek.

Koalice potichu počítá i s hlasem Pavla Béma, který se k pátečnímu hlasování zatím nevyjadřuje. Kvůli aféře s přepisy Bémových telefonních rozhovorů s lobbistou Janouškem ale nechce být veřejně spojována s jeho hlasem.

V tuto chvíli ale vládě nehrozí, že by padla. David Kádner z klubu Věcí veřejných například v sále při hlasování nebude, čímž ale fakticky vládu podrží: při hlasování, ve kterém sama vláda žádá o důvěru, stačí nadpoloviční většina poslanců přítomných v sále, nikoliv všech.

Vláda to bude mít těžší

Premiér Petr Nečas (ODS) původně požadoval, aby po rozkolu ve Věcech veřejných dala Karolína Peake dohromady klub alespoň o deseti poslancích. Když se to nepodařilo, podmínku zmírnil: stačilo by 8 poslanců Peake a písemný závazek alespoň dalších dvou.

Nakonec slevil i z toho: stačí platforma Peake a podporovatelé vlády, kteří to slíbí ústně.

"Přístup k vládě teď bude mnohem tvrdší, protože podle našeho názoru ztratila legitimitu," říká předseda poslanců ČSSD Jeroným Tejc.

V praxi to znamená, že se při takto těsné většině ve sněmovně bude muset zlepšit disciplína poslanců podporujících vládu - ČSSD nebude ochotná k "párování", tedy k praxi, kdy se dohodl koaliční poslanec, který nemohl být na tom kterém hlasování, s opozičním, že nebude hlasovat také.

"Neříkám, že úplně vyrušíme párování, třeba kvůli nemoci. Ale u klíčových věcí, jako jsou třeba církevní restituce, párovat rozhodně nebudeme," vysvětluje pozici ČSSD Tejc.

 

Právě se děje

Další zprávy