Koalice skončila. VV jdou do opozice, Nečas pro důvěru

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
23. 4. 2012 22:03
Podle dohody měla skončit až v pátek. VV oznámily, že smlouvu vypoví už v úterý
Půjde to i bez VV.
Půjde to i bez VV. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Vládní koalice skončila. Ačkoliv podle dohody z neděle měly partaje spolupracovat do pátku, grémium Věcí veřejných rozhodlo, že koaliční spolupráci ukončí už v úterý.

"Koaliční smlouvu porušil sám premiér Petr Nečas verbováním přeběhlíků v poslaneckém klubu Věcí veřejných a vůlí postavit na nich fungování vlády," zdůvodňují "véčkaři" své rozhodnutí.

Vedení nejmenší vládní partaje rovněž neslibuje, že straničtí poslanci budou hlasovat pro všechny dosavadní vládní návrhy. Není prý záruka, že budou do budoucna naplněny priority VV.

"Věci veřejné jednostranně vypověděly koaliční smlouvu, tudíž ji ODS a TOP 09 považují za vypovězenou. Ruším proto zítřejší jednání K9," reagoval vzápětí v prohlášení Nečas.

"Tato nevěrohodná, iracionální a hystericky jednající strana nemůže být v koalici vůbec s nikým. Při jednáních neplatí slovo jejího předsedy," řekl ČTK.

Jen nedlouho předtím výkonná rada ODS rozhodla, že strana už nebude trvat na požadavku, aby Karolína Peake a další poslanci odštěpení od Věcí veřejných vytvořili přímo klub jako nezbytnou podmínku trvání této vlády.

Původně přitom premiér Nečas stavěl situaci tak, že buď vládu podepře nový klub Peake, nebo budou předčasné volby. Zároveň ODS vypověděla koaliční smlouvu s Věcmi veřejnými.

Ne klub, ale platforma

Naplno tak začínají jednání o nové dohodě. "Případnou koaliční smlouvu budeme uzavírat mezi ODS, TOP 09 a platformou Karolíny Peake," prohlásil po zasedání premiér Petr Nečas.

V praxi to tedy bude vypadat tak, že ODS nepodepíše koaliční smlouvu s "klubem", ale s "platformou" Karolíny Peake, která musí disponovat 10 podpisy - z toho osmi členy přímo poslaneckého klubu a dvěma podporovateli vlády.

"Bude to mít parametry koaliční smlouvy," upřesnil Nečas s tím, že i znění bude prakticky totožné. Poslanci, kteří vládu podepřou, se tedy zároveň zavážou hlasovat pro zákony "koaličně předjednané".

Zároveň se vedení ODS usneslo, že si vláda musí otestovat důvěru ve sněmovně. Požádá proto znovu poslance o důvěru, a to už tento pátek.

"V případě, že vláda důvěru nezíská, vyvolá ODS jednání o rozpuštění sněmovny nejdéle do 3. května," upřesnil premiér.

Peake klub vytvořit nedokázala...

"Poslanců, kteří jasně deklarovali ochotu vstoupit do nového klubu, je osm, to stále platí. Jsou další poslanci, kteří jsou připraveni podpořit vládu. Mezi ně patří Milan Šťovíček a další to zvažují," řekla už odpoledne Peake.

Podle informací Aktuálně.cz je desátým poslancem-podporovatelem Miroslav Petráň. Na přímou otázku toto jméno Karolína Peake potvrdit odmítla: "Nemohu zatím potvrdit Mirka Petráně, ještě s ním jednám."

"Situace je nepřehledná. Všechno změnilo nedělní prohlášení po jednání K3. Pokud se včera řeklo, že koalice končí a zároveň že se bude dál spolupracovat ve sněmovně, pak část váhajících poslanců prostě řekla: my vám podporu podepíšeme, ale přestupovat nebudeme. To bylo nešťastné," objasňuje vznik nové situace zdroj z nitra "platformy Peake".

... ODS to už nevadí, TOP 09 souhlasí

Z tábora ODS i TOP 09 poté prosakovaly signály, že oběma koaličním partnerům by nevadilo, kdyby neměla Peake přímo klub, stačila by jim dostatečná podpora ve sněmovně.

Podle všeho má teď Karolína Peake dost poslanců na podporu vlády, když už ne přímo jako členy svého klubu. Koalice velmi pravděpodobně může počítat i s Michalem Doktorem, který z ODS odešel, ale deklaroval, že "v rozumných věcech" vládu podpoří.

Naopak Kristýna Kočí už pro Aktuálně.cz prohlásila, že kvůli podezření, že "se jedná o divadlo v režii Víta Bárty a poslanci VV - ať už aktuální, nebo bývalí - hrají jen role, které jim Bárta určil", pro vládu ruku nezvedne.

 

Právě se děje

Další zprávy