Nečasův slevomat: Podpisy už nepotřebuje, stačí mu slib

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
25. 4. 2012 12:36
Karolína Peake stále nemá podpisy deseti poslanců podporujících vládu
Klub? Podpisy? Stačí slovo...
Klub? Podpisy? Stačí slovo... | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - "Platforma Karolíny Peake" má i nadále jen osm poslanců, kteří jsou ochotní vytvořit nový klub. A pak "minimálně tři, kteří budou hlasovat pro důvěru této vládě", prohlásila ve středu vicepremiérka Peake s tím, že situace se nemění.

Předseda ODS a premiér Petr Nečas už ovšem netrvá na tom, co požadovala ODS ještě v pondělí: tedy podpisech alespoň deseti poslanců, že jsou ochotni vládu podporovat.

"Nevidím důvod, aby něco podepisovali, stačí mi slovo, že budou podporovat vládu," prohlásil ve středu premiér Nečas.

Mezitím vydal klub poslanců za VV prohlášení, že v pátek 8 jejich poslanců vládu důvěru nedá, 3 jí důvěru dají a jeden se hlasování vůbec nezúčastní. Vládu tak podle očekávání podpoří trojice Miroslav Petráň, Milan Šťovíček a Otto Chaloupka, tím, kdo hlasovat nebude, bude podle ČTK David Kádner.

Do pondělka musí být nový klub

Petr Nečas minulý týden poté, co se začal štěpit klub Věcí veřejných a část poslanců přecházela k nové "platformě" kolem Karolíny Peake, požadoval, aby vicepremiérka vytvořila nový poslanecký klub. V opačném případě by došlo na předčasné volby.

"Nepřistoupíme na model, kdy by to byly dva poslanecké kluby a pak nějaký volný soubor radikálů, volně pobíhajících poslanců, aby se to dopočítalo do nějakého počtu. To nepovažujeme za součást takzvané bezpečné většiny," prohlásil premiér ještě minulý čtvrtek.

Během víkendu se ale ukázalo, že Karolína Peake nemá dostatečný počet poslanců na vytvoření klubu - tedy minimálně deset.

ODS proto slevila: nemusí to být do pondělka a nemusí to být klub.

Ani klub, ani podpisy

Po jednání výkonné rady trvala jen na tom, aby Karolína Peake disponovala alespoň deseti podpisy poslanců, kteří budou podporovat vládní návrhy.

I tato podmínka byla ovšem těžko splnitelná. Kromě osmi poslanců kolem Peake byl ochoten podepsat jen Miroslav Petráň, jehož podpis včera Aktuálně.cz potvrdila sama Peake.

Naopak další "podporovatel" vlády - Milan Šťovíček - deklaroval, že vládu podpoří, ale nic podepisovat nebude.

Platforma kolem vicepremiérky Peake nicméně dál doufá, že klub vytvoří. Rozhodně se jí to ale nepodaří do pátečního hlasování o důvěře vládě.

"Také bych preferoval institucionální uspořádání, ale za mnohem důležitější považuji to, zda vláda bude mít dost hlasů," řekl Aktuálně.cz Viktor Paggio z tábora "peakovců".

"Zda je to spolehlivá většina, se ukáže po nějakém čase," glosoval situaci předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg.

V praxi se tak může naplnit původní obava premiéra Nečase: vládu budou držet 2 kluby - ODS a TOP 09 -, dále 8 poslanců kolem Peake a skupina politiků z tábora klubu VV, jejichž podpora jednotlivým zákonům může být nejistá.

 

Právě se děje

Další zprávy