Činy nad slova. Šťovíček nepodepíše, ale vládu podpoří

Jakub Novák
24. 4. 2012 19:23
V pátečním hlasování o důvěře vládu podpořím, slibuje Šťovíček
Milan Šťovíček
Milan Šťovíček | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - I když žádný závazek nepodepíše, může vláda s hlasem Milana Šťovíčka počítat.

V rozhovoru pro Aktuálně.cz to potvrdil sám Šťovíček. Své rozhodnutí zdůvodnil tím, že jakýkoliv podpis je podle něj zbytečný.

Pokud bude vláda pokračovat v naplňování původního vládního prohlášení, bude hlasovat s ní. A to bez ohledu na to, jak se k situaci postaví klub Věcí veřejných, jehož členem Šťovíček zůstává.

V jeho rozhodnutí ho podpořila i litvínovská organizace Věcí veřejných. Z jejího usnesení je také jasné, na čem bude Šťovíček trvat.

Jde zejména o zachování limitů těžby, odstranění vyvlastňování ve prospěch soukromých firem, zamezení zneužívání sociálních dávek, nebo přímou volbu prezidenta.

Vzniká tak poněkud bizarní situace, kdy by měla být podpora vlády, kromě ODS a TOP 09, tvořena jednak "politickou platformou" pod vedením Karolíny Peake a jednak dvěma dalšími poslanci - Miroslavem Petráněm a právě Milanem Šťovíčkem, z nichž jeden dohodu o podpoře vlády podepsal a druhý se k tomu nechystá.

Aktuálně.cz: Proč jste doposud nepodepsal dohodu o podpoře vlády?

Já ani o žádném takovém podpisu nevím, ale hlavně se domnívám, že jakýkoliv podpis je nadbytečný. Moje stanovisko k podpoře vlády a programového prohlášení je dlouhodobé, několikrát jsem ho deklaroval, ať už na poslaneckém klubu i ještě před vládními krizemi, během nich či po nich.

To stále platí, neuhnul jsem ani o píď. Pokud bude vláda plnit programové prohlášení, tak má moji plnou podporu a naopak. Pokud by bylo něco jiného než programové prohlášení vlády, bylo by potřeba, abych se na to podíval, ale i pak si myslím, že pokud bude základem to, co je v současné - vypovězené - koaliční smlouvě, tak na tom já umím stavět.

A.cz: Takže s žádným podpisem ani nepočítáte?

Domnívám se, že moje slovo stačí, nemám ve zvyku své názory měnit ze dne na den, nebo dělat nějaké kotrmelce.

A.cz: Vládu tedy podpoříte?

Za svým názorem si stojím a v pátek jednoznačně důvěru vládě vyjádřím.

A.cz: Jak se zachováte v situaci, kdy Věci veřejné přejdou do konstruktivní opozice a v některých případech budou hlasovat proti vládě?

V takovou chvíli já držím to, co je ve prospěch vládního prohlášení a to je pro mě v tu chvíli dané.

A.cz: Proč jste vlastně na jednání klubu navrhnul na pozici předsedkyně klubu Kateřinu Klasnovou?

Domnívám se, že je výraznou osobností a v tu chvíli myslím, že to je pro klub dobrá volba.

A.cz: Jaká je Vaše současná pozice v klubu Věcí veřejných?

Pouze jsem jim oznámil své rozhodnutí - to už ale opakovaně. Ještě před jednáním Sněmovny jsem svolal klub Věcí veřejných v Litvínově - ten zasedal včera a v podstatě dal těm mým krokům požehnání.

Takže mám i ze strany členské základny své mateřské organizace z Litvínova plnou podporu. Samotný klub vzal mé rozhodnutí na vědomí. Přiznávám, že to není zrovna standardní situace, nicméně na mém rozhodnutí to nic nemění.

 

Právě se děje

Další zprávy