Nečas: Nedivím se, že jsou lidé nespokojeni s vládou

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
3. 4. 2011 9:15
Rozhovor s premiérem o důchodové reformě i výletu poslance Suchánka do Dubaje
Petr Nečas.
Petr Nečas. | Foto: Jan Langer

Praha - Poslanec Pavel Suchánek by měl doložit původ peněz na cestu do Dubaje, říká v rozhovoru pro Aktuálně.cz premiér Petr Nečas (ODS). Ale je to na něm, dodává. On sám se ho už na kauzu ptát nebude.

Připouští, že vláda vysvětlování důchodové reformy nezvládla. "Snaživí členové vlády se zřejmě snažili získat pozitivní pohled ze strany novinářů tím, že pouštěli exkluzivní informace," říká s narážkou na Věci veřejné, ale sám je nejmenuje.

Celou dobu našeho rozhovoru odpovídá velmi diplomaticky a váží každé slovo.

První část rozhovoru čtěte ZDE.

 

A.cz: Jak se díváte na únorový průzkum CVVM? S činností vlády je spokojeno jen 26 procent lidí, naopak 66 procent ne...

Z hlediska uměleckého dojmu, když použiji krasobruslařskou terminologii, se nemůžu lidem ani divit. Na jednu stranu jsme přicházeli s nepopulárními opatřeními a současně je doprovázely neustálé koaliční potyčky a střety. Je to něco, co lidi odpuzuje od politiky.

A.cz: V říjnu začne platit "malá" důchodová reforma. Kdyby váš soused měl termín odchodu do důchodu v polovině října, poradil byste mu, aby počkal až do toho října, nebo aby šel do penze o čtvrt roku dříve a měl vyšší výměr?

No já bych především nikomu neradil, dokonce ani vlastním příbuzným. Je to otázka osobního rozhodnutí. Člověk nikdy neví, jaké jsou rodinné nebo zdravotní okolnosti.

A.cz: Ohledně "velké" důchodové reformy vláda zatím nezveřejnila důležité parametry a odhady. Třeba jaký výnos penzijních fondů konkrétně čeká - třeba onoho dynamického na jedné straně, a konzervativního na straně druhé…

Teď budeme projednávat detailní materiály ministerstva financí, které se týkají druhého pilíře reformy, tedy fondů. Ale máte pravdu, že v té záležitosti je skryto hodně detailů, které musí být velmi pečlivě vyřešeny.

Foto: Jan Langer

Jinou reformu penzí neprosadíme

A.cz: Ale i otazníků: věříte skutečně, že fondy budou generovat výnos, když stávající fondy výnos negenerují?

Právě proto mimo jiné děláme změnu. Dosavadní fondy mohou vykázat buď plus, nebo mínus, což je naprosto logicky vedlo k nesmírně konzervativní investiční strategii. Prakticky 80 procent investic jsou do státních dluhopisů nebo státních pokladničních poukázek. Což jsou velmi bezpečné cenné papíry, ale s velmi nízkým výnosem.

Proto chceme vytvořit systém důchodových společností, které budou mít povinnost nabízet i více dynamické investiční strategie. A u některých z nich bude součástí i to, že v krátkodobém horizontu vám to může přinést i ztrátu.

A.cz: A troufnete si odhadnout, jak velký zisk by mohly generovat?

Nechci teď pouštět žádná čísla. To bude součást dalších jednání a přesné definice např. poměru jednotlivých typů cenných papírů definované pro ty ze zákona dané typy investičních strategií. A bude se to odvíjet i od toho, jak bude definována poplatková politika.

A.cz: Mezinárodní měnový fond v letošní zprávě tvrdí, že ke stabilizaci veřejných financí nestačí navržená penzijní reforma, že bude nutná ještě další...

Příliš jinou důchodovou reformu tady asi nevymyslíme - a hlavně neprosadíme.

"Sociální" pokřik Věcem veřejným nepomůže!

A.cz: Řekl jste, že spojovat DPH a penze byla chyba. Proč?

Byla to komunikační chyba. Připustili jsme, že se veřejná diskuse o důchodové reformě zvrhla v debatu o sazbách DPH.

A.cz: Ale ono to s tím souvisí...

Nicméně prakticky vůbec se nediskutovalo to, na co jste se mě ptal, diskutovala se jen kompenzační strana výpadku příjmů státního rozpočtu. Byla to komunikační neobratnost ze strany koaličních partnerů, kteří začali vypouštět dílčí informace před tím, než bylo vypracováno celé znění konceptu důchodové reformy, které jsme pak měli prezentovat společně.

Takhle prosakovaly dílčí informace, kterými se někteří snaživí členové vlády zřejmě snažili získat pozitivní pohled ze strany novinářů tím, že pouštěli exkluzivní informace, ale byl to mimořádně dětinský a nešťastný přístup.

A.cz: Byly to Věci veřejné. Nakolik vnímáte jejich křičení, že jsou nejvíc sociální stranou ve vládě?

Beru to jako součást politického koloritu. Tento výkřik jsem už také ve vládě slýchal. Mimochodem, těm, kdo to vykřikovali, to ani tehdy nepomohlo.

Foto: Jan Langer

A.cz: Chcete říct, že to nepomůže ani teď?

Nechci to hodnotit, jen suše analyticky konstatuji, že výkřiky podobného typu vůbec nepomohly.

Suchánek? Ať na něj tlačí veřejnost!

A.cz: Kauzu Suchánek, o které psalo Aktuálně.cz, jste označil za „mediální" kauzu...

Neoznačil jsem ji za mediální kauzu. Řekl jsem, že je to věc pana Suchánka, aby ji dokázal věrohodně vysvětlit. Já na jeho místě bych takto nepostupoval ani omylem a je na něm, aby se obhájil.

A.cz: Ale ve skutečnosti on řekl: všechno jsem vysvětlil a už nic vysvětlovat nebudu a teď je to tedy ve fázi, kdy vy říkáte: měl by to vysvětlit, zatímco on: už nebudu. A co dál?

Záleží na veřejnosti, zda bude akceptovat jeho vysvětlení.

A.cz: Vy se ho na to ptát už nebudete jako předseda ODS?

Já jsem se ho na to ptal, také jsem mu svůj názor řekl a myslím, že on sám to musí zdůvodnit. Já bych se podobným způsobem nechoval.

A.cz: Neříkám, že ty peníze nebyly jeho, ale zatím to nedoložil. Nezačíná boj proti korupci tak, že by vlastní strana měla tlačit na svého poslance a předsedu rozpočtového výboru?

Myslím, že pan Suchánek musí být schopen prokázat, kde a jak tyto peníze vzal. Nemyslím, že by to byla záležitost, kterou si nemůže zaplatit. Ale považuji ji za nešťastnou a pro pana Suchánka doufám i poučení, že toto je zbytečnost a chyba.

A.cz: Před volbami jste měl na billboardech: Korupci nebudu tolerovat ve vládě, ani v ODS. Jak to chcete prakticky provádět?

Především vytvořit ve straně prostředí, že nebudeme korupci bagatelizovat. A myslím, že se postupně daří odcházet některé politiky, kteří byli spjati s touto pověstí. Výkonná rada ODS třeba už zrušila místní sdružení, jehož předsedou byl exstarosta Prahy 5 Jančík. A připomenu i chování Pavla Drobila, který - přestože nic neudělal - dokázal přijmout politickou odpovědnost a rezignoval sám.


 

Právě se děje

Další zprávy