Koalice otočila, DPH bude bez výjimek, a to na 17,5%

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
10. 3. 2011 22:01
Nečas: Vláda spojí hlasování ve sněmovně o důchodové reformě s hlasováním o důvěře
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Vládní koalice ustoupila z původních představ o sjednocení sazeb daně z přidané hodnoty.

Na čtvrtečním jednání se špičky koalice dohodly, že od 1. ledna 2012 bude snížená sazba ještě rok existovat ve výši 14 procent, od 1. ledna 2013 se všechny sazby - a už beze všech výjimek - sjednotí na výši 17,5 procenta.

"Vláda spojí hlasování ve sněmovně o důchodové reformě s hlasováním o důvěře," uvedl po jednání K9 premiér Petr Nečas (ODS).

Padá tak původní záměr sjednotit DPH na 20 % už od října tohoto roku. Padlo také sedm druhů potravin, pro které chtěly Věci veřejné výjimku.

Odkladem změny DPH až na leden má koalice víc času na přípravu zákonů. Zákony chce nicméně vláda připravit tak, aby sněmovnou pošly do konce letošního června.

Odvody na sociální pojištění se nesníží

Ostatní parametry zůstávají podobné: možnost vyvést dobrovolně 3 procenta ze svého sociálního pojištění do soukromých fondů. Zároveň ale koalice nesníží celkové odvody na sociální pojištění, jak původně zamýšlela.

"Nemohu říct, že bych byl nadšen," prohlásil k tomu ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). "Nepokládám to za krok vpřed."

Protože podle koalice DPH sice stoupne, ale ne tolik, kolik zamýšlela, budou nižší i sociální kompenzace zvýšení DPH - tedy valorizace důchodů nebo daňové zvýhodnění rodin s dětmi.

"To chce skutečně propočíst dopady," podotkl šéf státní pokladny. "Když ta původní sleva měla být tak 250 korun na dítě, tak se teď asi dostanete někam pod polovinu."

"Znamená to, že dopad toho DPH je poloviční," připojil se předseda Radek John (Věci veřejné).

Podrobné propočty má připravit ministr financí na příští schůzku K9.

Na otázku, zda Věci veřejné už nebudou chtít další změny, John prohlásil: "Příští schůzka K9 nebude schůzkou, kam bychom přišli s dalšími návrhy."

Kalouskova mystifikace a kritika prezidenta

Na přetřes přišla - v souvislosti s DPH - i "mystifikace" ministra Kalouska vůči šéfredaktorům některých deníků.

"Řekl jsem panu ministrovi, že takovýto způsob komunikace s médii je - řečeno s Vančurou - poněkud nešťastný," prohlásil premiér Nečas.

Sjednocením daně v roce 2013 problém výjimek prakticky odpadá.

Koalice se také vyhranila vůči nápadům prezidenta Václava Klause, který oživil koncept naprosto minimálního důchodu s tím, že - zjednodušeně řečeno - na stáří si šetří každý sám.

Premiér Nečas to označil za "intelektuálně zajímavý koncept", který ale není průchodný "politicky, ani legislativně".

"Je to rozhodnutí tří koaličních stran. Není to žádná čtyřkoalice," vymezil se nečekaně vůči prezidentovi.

Nejsmířlivější k útokům na koalici zůstaly Věci veřejné.

"My jsem vděčni za každý článek," okomentoval prezidentovi články v tisku Radek John.

 

Právě se děje

Další zprávy