Nečas: Když předčasné volby, tak je vyhlašme co nejdřív

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
3. 4. 2012 20:07
Premiér a šéf ODS bude svůj další postup koordinovat především s TOP 09
Další krok bude Nečas koordinovat s TOP 09
Další krok bude Nečas koordinovat s TOP 09 | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Pokud se vládní trojkoalice opravdu nakonec rozpadne, premiér Petr Nečas (ODS) je pro co nejrychlejší vyhlášení předčasných voleb. Svůj další postup chce koordinovat hlavně s TOP 09.

"V případě, že by tato politická situace vedla k rozpadu stávající vlády, tak nové volby jsou nezbytné co nejdříve," prohlásil.

Reagoval tak na ultimatum Věcí veřejných, které požadují revizi koaliční smlouvy a rekonstrukci vlády.

"Odmítám jakékoliv vydírání a ultimáta. Příčiny nevěrohodnosti vlády jsou především ve Věcech veřejných a měly by zpytovat svědomí. Ve svém prohlášení nic konkrétní nenavrhují, jen úkolují a obviňují ostatní," prohlásil premiér hned úvod svého briefingu, který svolal jen necelou hodinu poté, co VV vyhlásily své požadavky.

ODS bude podle premiéra koordinovat svůj postup s TOP 09. Její první místopředseda Miroslav Kalousek už také začal mluvit o předčasných volbách.

Po premiérově prohlášení byl prostor na několik otázek novinářů z různých médií.

Už jste se sešel s ministry za Věci veřejné? Už jste se domluvili, kdy byste o tom měli jednat a v jakém formátu?

Nemám žádný kontakt s představiteli strany Věci veřejné, nikdo z nich mě neoslovil, ani straničtí předáci, ani ministři. Mám pouze vzkazy přes média.

Řekl jste, že budete další postup koordinovat s těmi, kdo dodržují koaliční smlouvu, tedy s TOP 09. Už proběhla v tomto směru nějaká předběžná koordinace? A daly by se volby stihnout ještě s těmi podzimními?

Teď skutečně rozvíjíme hypotézu, protože jsme teprve čerstvě postaveni před tuto situaci. Ale já bych považoval konání voleb do Poslanecké sněmovny vzhledem k nutnosti sestavit rozpočet až na podzim letošního roku za velmi nezodpovědný krok vůči ČR.

Vláda musí do 30. září předložit sněmovně věrohodný rozpočet. A ten musí na příští rok směřovat k deficitu veřejných financí, který bude pod třemi procenty HDP. To vláda, která by vznikla z podzimních voleb, absolutně není schopna zvládnout. Byla by to obrovská hrozba pro stabilitu této země a pro její kredibilitu a věrohodnost.

Mimochodem i konání předčasných voleb nepřinese České republice nic pozitivního. Na druhou stranu čekat až do podzimu je absolutně nezodpovědné řešení.

Můžete teď nastínit nějaké své další kroky? Nebo budete čekat, až VV za vámi přijdou, sdělí vám své podmínky, nebo se sám chopíte iniciativy?

Já se samozřejmě chápu iniciativy, vždy se chápu iniciativy, na druhé straně tuto hru rozehrály Věci veřejné. Oni jsou teď na tahu, oni musí sdělit, co vlastně chtějí, protože z toho prohlášení to vůbec není jasné. To musí sdělit. To neudělaly, to jsem si zatím přečetl na serverech.

Sliboval jste tento týden, že dokončíte debatu např. o ekonomickém výhledu nebo opatřeních pro roky 2013 a 2014. Bude ta práce pokračovat?

Práce na odborné úrovni samozřejmě bude pokračovat, nicméně její politická validita těmito kroky jednoho z koaličních partnerů je vážně ohrožena. To je třeba si přiznat.

Právě proto jsem tady jednoznačně řekl, že v případě, že by tato politická situace vedla k rozpadu stávající vlády, tak nové volby jsou nezbytné co nejdříve. Právě kvůli rozpočtu, právě kvůli kredibilitě této země.

Považujete krok Věcí veřejných za účelově načasovaný?

Můžeme o tom spekulovat, samozřejmě že všichni víme, co se bude odehrávat zase v následujících dnech. Takže samozřejmě tato spekulace je legitimní. Nicméně já ji rozvíjet nebudu.

Teď jsem se dozvěděl, že by vám ministři za VV měli demise předat ve středu na zasedání vlády. Co to pro vás znamená a chcete vůbec být s VV dál ve vládě?

Znovu opakuji: dozvídám se něco z médií. Očekávám, že mi ty věci budou skutečně seriózně sděleny. Jestliže se už někdo nechová jako seriózní koaliční partner, tak minimálně z procedurálního hlediska by se měl chovat seriózně a dodržovat jistou štábní kulturu.

 

Právě se děje

Další zprávy