Kalousek chce dohodu o volbách. Doufá, že VV propadnou

Domácí Domácí
3. 4. 2012 18:41
Reakce ministra financí na odchod Věcí veřejných z vlády slibuje konec koalice
Miroslav Kalousek
Miroslav Kalousek | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Překvapivé rozhodnutí Věcí veřejných vystoupit z vlády ostře odsoudil ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09).

"Vydírat se nenecháme. Opouští-li VV vládu, pak jsou na místě seriózní politická jednání o dalším vývoji. Nejpoctivějším řešením by se mi zdála dohoda o co nejčasnějším termínu předčasných voleb," řekl Aktuálně.cz ministr financí Miroslav Kalousek.

"Není to nic, co by ČR prospělo, ale mělo by to i svá pozitiva. Třeba to, že nic takového jako VV by se už v parlamentu neobjevilo," dodal Kalousek. Narážel ministr na špatné předvolební preference strany,

Věci veřejné se po celodenním jednání a následném tajném hlasování, rozhodly odejít z vlády. Všichni jejich čtyři ministři co nejdříve předají premiérovi Petru Nečasovi svou demisi, a to s účinností od 1. května.

Nejmenší vládní strana dala Nečasovi několik podmínek, které musí ministerský předseda splnit do 26. dubna. Jde mimo jiné o revizi koaliční smlouvy.

K opuštění kabinetu stranu vyzval její místopředseda Tomáš Jarolím v reakci na zveřejněnou nahrávku, z níž podle něj vyplývá, že se koaliční partneři před rokem podíleli na přípravě puče uvnitř VV.

 

Právě se děje

Další zprávy