Nečas: Nenechám se vydírat, volby musí být rychle

Domácí Domácí
3. 4. 2012 19:00
Podle premiéra jsou nyní na řadě v jednání Věci veřejné, ultimátu vyhovět nehodlá
Petr Nečas
Petr Nečas | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Věci veřejné se svým plánem vystoupit z vlády narazily také u premiéra Petra Nečase. Předčasné volby nepokládá za šťastné řešení. V případě rozpadu vlády by ale měly být co nejrychleji, řekl na mimořádném brífinku-

"Odmítám jakákoliv vydírání a ultimáta," uvedl premiér s tím, že v krajním případě si dokáže představit i předčasné volby. Ty by musely přijít co nejdříve. Do 30. září totiž musí vláda schválit nový rozpočet.

"Tuto hru rozehrály Věci veřejné a nyní je tedy řada na nich," uvedl Nečas. Podle něj nejmenší koaliční strana ve svém sdělení nepřichází s žádným návrhem, jen úkoluje ostatní koaliční strany.

Premiér svolal narychlo brífink necelou hodinu poté, co Věci veřejné vyhlásili své ultimatum: buď premiér do 26. dubna splní jejich podmínky, nebo VV vystupují z vlády. Na důkaz, že to myslí vážně, vyzvalo grémium VV všechny své ministry, aby "neprodleně" podali demisi s účinností od 1. května.

Věci veřejné požadují revizi koaliční smlouvy a řešit kauzy jako Lesy ČR nebo problémy na státním zastupitelství, což nazývají "zacelením otevřených ran".

Požadují také revizi koaliční smlouvy či "sloučení centrálních úřadů s cílem ušetřit".

Předpokládají, že pokud premiér jejich požadavky splní a poté rekonstruuje vládu, požádá kabinet znovu sněmovnu o důvěru.

 

Právě se děje

Další zprávy