Česko může přijít o 50 miliard z EU, potvrdil Nečas

Domácí ČTK Domácí, ČTK, Jakub Novák
3. 2. 2012 17:06
EU dochází trpělivost s ministerstvem školství, od Dobeše se odklání už i jeho strana
Petr Nečas
Petr Nečas | Foto: Reuters

Praha - Evropským institucím dochází trpělivost s českým ministerstvem školství.

Po několika výtkách ke konkrétním projektům nyní Evropská komise pohrozila Česku, že zastaví proplácení celého programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Z něj by stát měl čerpat až 53 miliard korun.

Informaci jako první přinesl server Euro.cz.

Premiér Petr Nečas takovou hrozbu Aktuálně.cz potvrdil. Naproti tomu ministerstvo školství tvrdí, že od EK nemá o hrozbě pozastavení celého programu žádné oficiální informace.

Nečas se v pátek kvůli problémům s využitím evropských dotací sešel s ministrem školství Josefem Dobešem (VV).

"Šlo o informativní schůzku, kde mi pan ministr sdělil stav čerpání operačních programů a nastínil způsoby řešení. Ministerstvo školství nyní musí vyvinout maximální úsilí, aby vše vyřešilo," uvedl premiér.

"Zastavení operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost opravdu hrozí," dodal.

Dobeš nemá pevnou půdu pod nohama už ani ve své vlastní straně - Věcech veřejných.

Místopředsedkyně VV Kateřina Klasnová v pátek prohlásila, že pokud Dobeš do dubna situaci s eurodotacemi nevyřeší, mohla by strana sáhnout k jeho odvolání.

"Samozřejmě očekáváme, že uspokojivě celou situaci vyřeší. Ano, mohlo by to vést i k výměně," řekla serveru iDNES.cz Klasnová.

"Vedení ministerstva školství v tuto chvíli nemá informaci o tom, že by dorazil dopis o pozastavení operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost," řekl ČTK mluvčí ministerstva školství Radek Melichar.

Dodal, že ministerstvo je při správě programu partnerem EK a mělo by mít oficiální informace jako první. "Pokud pan premiér má nějaký takový dopis, tak je to nestandardní," poznamenal.

Také Dita Schautová, pověřená řízením sekce spravující evropské operační programy na ministerstvu školství, odmítla, že by nějaký takový dopis od EK obdrželi. Podle jejích informací ani komise nic takového neposílala.

V průběhu pátečního odpoledne ministerstvo oficiálně dementovalo informace o zastavení operačního programu. K dopisu, který premiér dostal, se však už dále nevyjádřilo.

Nedávno zveřejněný audit Evropské komise odhalil chyby v kontrole zadávání veřejných zakázek v operačním programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost.

I proto také komise pozastavila vyplácení dotací v tomto programu ve výši 1,2 miliardy korun.

Ministr školství Josef Dobeš
Ministr školství Josef Dobeš | Foto: Ludvík Hradilek

"Využití finančních zdrojů tohoto programu je ohroženo. Komise nám vytýká nedostatečné čerpání, výběr projektů, nedostatky ve výběrových řízeních a nedostatečnou kontrolu auditorů. Problémem je i časté střídání úředníků pověřených administrací programu," řekla týdeníku Euro česká velvyslankyně při EU Milena Vicenová.

V operačním programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost může ČR čerpat až 53 miliard korun, ohroženy nejsou jen prostředky, které už unie certifikovala. Ty činí asi 4,2 miliardy korun.

Dobeš už dříve prohlásil, že problém s čerpáním evropských dotací na ministerstvu školství je jen technický a do tří měsíců bude vyřešen. Řekl, že kdyby jeho ministerstvo přidělené peníze nevyčerpalo, opustí funkci.

 

Právě se děje

Další zprávy