Miliardy, které srazily Kuchtovou, jsou na dosah

Kateřina Eliášová
29. 3. 2008 13:00
Dotace z Bruselu by měly připutovat už koncem roku
Na poslední chvílí dokončil Liškův úřad operační program, co přinese vědě miliardy
Na poslední chvílí dokončil Liškův úřad operační program, co přinese vědě miliardy | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Ministerstvo školství dokončilo Operační program Výzkum a vývoj pro inovace. Kvůli chybám v přípravě Brusel loni v září pohrozil, že Česko na evropské miliardy nemusí dosáhnout.

To nakonec stálo ministerskou židli místopředsedkyni zelených Danu Kuchtovou.

Program má v nejbližších pěti letech do České republiky přivést 2,4 miliardy eur z evropských strukturálních fondů.

Na nejbližším zasedání jej projedná vláda.

"Všichni si ještě pamatují, jak komplikovaná byla před několika měsíci situace kolem tohoto operačního programu. Mým hlavním úkolem bylo přípravu čerpání evropských prostředků odpolitizovat, urychlit a zkvalitnit tak, aby byl výsledek akceptovatelný pro vládu i Brusel. To se podařilo, ztrátu se nám podařilo dohnat," řekl ministr školství Ondřej Liška. 

Analýza: Proč musela padnout ministryně Kuchtová

Kuchtová žádost o peníze nezvládla

Exministryně Dana Kuchtová musela čelit kritice ze strany rektorů a sněmovního výboru pro vědu a výzkum - většina z nich nesouhlasila s materiálem, který ministerstvo pod jejím vedením pro Evropskou komisi vypracovalo.

Rektoři si stěžovali, že s takovým materiálem, který kritizovala i Evropská komise, nemají šanci získat peníze z operačního programu a jsou tak ohroženy projekty za desítky milionů korun. Nelíbilo se jim, že s nimi ministerstvo pod vedením Kuchtové špatně komunikovalo a celá příprava se zpozdila.

Kuchtová nakonec rezignovala, její pád odstartoval šarvátky u zelených.

Dana Kuchtová nebyla při tiskové konferenci Strany zelených se slovy jejího předsedy spokojená.
Dana Kuchtová nebyla při tiskové konferenci Strany zelených se slovy jejího předsedy spokojená. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz
Kuchtová už není ministryní školství. Rezignovala
Kuchtová: Končím kvůli politice, jiní chybovali víc
Kuchtová připustila kandidaturu proti Bursíkovi

Česká věda má být jako ta finská nebo irská

Ministr Liška chce pro vědce obdobné podmínky, jako mají jejich kolegové ve Finsku či Irsku. "Ze strategického hlediska je podpora vědy pro Českou republiku jedna z nejdůležitějších priorit," řekl Aktuálně.cz Liška.

Liška zdůraznil, že dokončení programu neznamená automaticky získání evropských miliard.

"V průběhu příprav jsem vyjednával s partnery v Evropské komisi všechna problematická témata, aby se tam neodehrála žádná překvapení. Pokud vše půjde hladce, na sklonku roku bude možné vyhlásit první výzvy a od příštího roku poputují na ty projekty peníze," věří v úspěch programu Liška.

Během příprav vznikly speciální skupiny. Ty jasně určily, do jakých výzkumných oblastí by měly evropské peníze plynout. Přednost budou mít tzv. centra excelence, špičková vědecká pracoviště, která budou bádat v oblastech, jež označila za prioritní vláda. Centra by zároveň měla své poznatky poskytovat i komerčním firmám.

Důležitá bude také podpora výzkumu v regionech.

 

Právě se děje

Další zprávy