Kuchtová už není ministryní školství. Rezignovala

ves
3. 10. 2007 14:45
Odchod ohlásila už minulý týden
Jeden z posledních snímků Dany Kuchtové v roli ministryně. Na tiskové konferenci obhajuje své kroky, které učinila pro získání evropských peněz. Za pár dní budou tyto chyby jedním z hlavních důvodů, proč budou politici žádat jejich rezignaci.
Jeden z posledních snímků Dany Kuchtové v roli ministryně. Na tiskové konferenci obhajuje své kroky, které učinila pro získání evropských peněz. Za pár dní budou tyto chyby jedním z hlavních důvodů, proč budou politici žádat jejich rezignaci. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Dana Kuchtová dnes udělala krok, ke kterému se zavázala už minulý týden - rezignovala na funkci ministryně školství.

Po zasedání vlády předala svou demisi do rukou premiéra Mirka Topolánka. Demise teď poputuje na Hrad k Václavu Klausovi.

Informaci přinesl zpravodajský kanál ČT 24.

Jméno nástupce Dany Kuchotvé zelení ještě nezveřejnili. Definitivně se nejspíš rozhodne na nedělním zasedání Republikové rady Strany zelených v Brně.

Kuchtová odešla po kritice, která se na ní snesla kvůli programu na čerpání evropských miliard pro oblast vědy a výzkumu. Nejsilněji po odchodu Kuchotvé volali lidovci, proti exministryni se ale postavila i vlivná konference rektorů. 

"Je třeba zdůraznit, že Dana Kuchtová nebyla odvolána, ale sama rezignovala. Jednomyslně to schválilo předsednictvo Strany zelených i poslanecký klub a zároveň jí za její práci poděkoval," řekl na tiskové konferenci vicepremiér Martin Bursík.

Kuchtová je přesvědčena, že na ministerstvu odvedla dobrou práci a že tlak na její odvolání byl motivován politicky.

"V poslední době se objevilo více útoků k mojí osobě ze strany zájmových skupin a polických partnerů i koaličních. Je mi to líto, protože mi v tuto chvíli nedávají prostor, abych v tuto chvíli dokončila přípravu programu pro vývoj a investice. Abych dokázala úkol racionálně a bez tlaků médií dokončit," řekla před týdnem Kuchtová.

 

Právě se děje

Další zprávy