Kuchtová připustila kandidaturu proti Bursíkovi

Redakce Dom
28. 2. 2008 19:15
Volební sjezd bude příští rok
Dana Kuchtová. Půjde proti Martinu Bursíkovi?
Dana Kuchtová. Půjde proti Martinu Bursíkovi? | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Už příští rok čeká Stranu zelených sjezd, na kterém si zvolí svého nového předsedu. Téměř jistě bude kandidovat znovu dosavadní šéf zelených Martin Bursík.

Proti němu podle všeho nastoupí jeho největší vnitrostranický kritik 1. místopředsedkyně Dana Kuchtová. Připustila to v rozhovoru pro Aktuálně.cz.

 "Skutečně o tom uvažuji, ale je to ještě daleko. Třeba se objeví nějaká jiná výrazná osoba, s níž se domluvím," řekla Aktuálně.cz Kuchtová.

Dosavadní šéf strany Martin Bursík její rozhodnutí vítá.

"Je dobře, že to otevřeně řekla. Jsem tomu rád. Dlouho jsem nevěděl, jak je to s tou její dvojrolí: nese spoluzodpovědnost za řízení a za současnou politiku a strategii strany a zároveň je jakýmsi lídrem vnitrostranické opozice," řekl Aktuálně.cz Bursík.

Odchod z ministerstva

Kuchtová se do čela vnitrostranické opozice postavila poté, co opustila ministerstvo školství. Její kroky na úřadě kritizoval zejména premiér Mirek Topolánek.

Vaz jí zlomily zejména problémy s čerpáním z fondů z Evropské unie.

Ondřej Liška, Kateřina Jacques a Martin Bursík (zleva doprava) ve sněmovně.
Ondřej Liška, Kateřina Jacques a Martin Bursík (zleva doprava) ve sněmovně. | Foto: Ondřej Besperát
Kuchtová už není ministryní školství. Rezignovala
Bursíkovi zelení vybrali coby ministra Lišku

Jako svoji náhradu prosazovala Kuchtová někdejšího náměstka MŠMT Dušana Lužného, Bursík jej odmítl a poté i dalšího kandidáta vnitrostranické opozice poslankyni Olgu Zubovou. Ministrem se nakonec stal k Bursíkovi loajální místopředseda strany Ondřej Liška.

Poslední kapka: Bursíkův email

Asi nejvíc se vztahy u zelených vyostřily po prezidentské volbě. Na volbu hlavy státu nedorazila zelená poslankyně Olga Zubová. Poslala jen omluvnou SMS a pak už s vedením strany nekomunikovala.

Kuchtová se tehdy za Zubovou postavila. Omlouvala ji, že byla nemocná a že se nemohla na volbu hlavy státu dostavit. Po Bursíkovi žádala pro Zubovou omluvu, prý porušil její dobré jméno, když médiím vysvětloval její nenadálou nepřítomnost.

Předseda zelených Martin Bursík má za to, že výsledek i průběh prezidentské volby nebudou mít vliv na chod koalice.
Předseda zelených Martin Bursík má za to, že výsledek i průběh prezidentské volby nebudou mít vliv na chod koalice. | Foto: Tomáš Adamec
Boj u zelených. Kuchtová Bursíkovi: Omluvte se Zubové
Bursík poslal nevybíravý e-mail, překlikl se

Bursík koncem minulého týdne poslal omylem Zubové email, ve kterém se o zelené poslankyni vyjádřil nevybíravě. za incident se už omluvil.

 

Právě se děje

Další zprávy