Miliardový ekotendr se rozjede znovu koncem března

Kateřina Eliášová
25. 2. 2011 13:05
Obálky s cenovými nabídkami se otevřou nejdříve v srpnu
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Obří tendr na likvidaci ekologických škod se znovu rozjede na konci března. Aktuálně.cz to potvrdil náměstek ministra financí Zdeněk Zajíček.

Úřad musel zakázku pozastavit, respektive posunout termín nabídek kvůli stížnosti investiční skupiny PPF na průběh zakázky. Zatímco antimonopolní úřad řešil, zda se do soutěže může vyřazená společnost Petra Kellnera vrátit, ta nakonec sama oznámila, že končí.

"Aktualizace dataroomu by měla proběhnout k 31. březnu, pak se budou moci hlásit další zájemci," uvedl Zajíček. Právě v dataroomu se shromažďují data o jednotlivých haváriích, které je třeba v rámci tendru sanovat.

"Během března povedeme jednání jak s ministerstvem životního prostředí, tak s inspekcí životního prostředí. Dáváme dohromady poslední známé údaje k těm akcím, které mají charakter krajně naléhavého stavu a to má bezprostřední vliv na to, co bude předmětěm nabídky, respektive toho, co se bude soutěžit," vysvětlil Zajíček.

Co hoří, půjde z tendru ven

Jinými slovy: inspekce vytipovává lokality, které je třeba sanovat prakticky okamžitě. Ty by pak nebyly součástí obří zakázky. Hodnota garancí za neodstraněné ekologické závazky státu, které vznikly před rokem 1992, je asi 114 miliard korun.

Deník Aktuálně.cz nicméně už v listopadu napsal, že stát by měl nakonec za obří zakázku na odstranění starých ekologických škod zaplatit mezi 25,3 až 31,7 miliardami korun.

"Poté, co bude dataroom otevřen, by běžela lhůta pěti měsíců pro seznámení se s obsahem, aby zájemci mohli podat nabídky," uvedl Zajíček.

Do ekologického tendru se původně přihlásilo šest uchazečů, ministerstvo v prvním kole tři z nich vyřadilo. Mezi uchazeči tak zůstaly společnosti Geosan Group, Marius Pedersen Engineering a společnost Environmental Services.

O které lokality se bude soutěžit, ministerstvo tají. "Seznam je v dataroomu a je primárně určen pro zájemce. Pokud bude seznam zveřejněn, tak jedině po odevzdání nabídek," dodal.

Aktuálně.cz seznam získalo. Místem, do něhož stát investuje nejvíce miliard v chystaném plošném vyčištění zamořených míst v hutích, chemičkách a dalších továrnách, bude ostravský region.

Nečas versus Kalousek

Obálky by se měly otevřít koncem srpna. Vláda však podle všeho nevybere vítěze, alespoň to naznačují mimo záznam představitelé koalice.

Spor se však povede o další podobu zakázky. Premiér Petr Nečas prosazuje její zrušení a nové podmínky. Nový plán dostal na starost ministr životního prostředí Pavel Drobil, který se, stejně jako premiér, klonil k myšlence rozdělit zakázku na několik menších.

Drobilovi srazila vaz korupční aféra na Státním fondu životního prostředí, nahradil jej Tomáš Chalupa (ODS), který by měl Drobilovu práci na novém plánu s ekozakázkou převzít.

Proti stojí ministr financí Miroslav Kalousek, který by nechal superzakázku ve stejné podobě a nedělil by ji do menších tranží.

 

Právě se děje

Další zprávy